Det där med att välja bil…

 

… det är faktiskt inte alls så lätt.

Sommaren 2006 köpte vi en ny bil inför flytten hit till Spanien.

1

Det blev denna som vi här hade hittat en bra parkering till i vår trädgård. Ni kanske känner igen den?

Dom flesta urvalskriterier stod Anders för, Ama hade egentligen bara ett krav – den skulle vara röd.

2

Vi var dock båda överens om att en kombi skulle vara det bästa, eftersom den skulle rymma hela vårt flyttlass ned till Spanien. Som synes så hade vi lyckats knö in en hel del grejer så den stackars bilen fick kämpa sig ned genom Europa tämligen fullastad.

Det ser kanske ut som vi hade en viss förkärlek att parkera på gräsmattor på den tiden, men faktum är att det där var en campingspot nånstans i Frankrike. Med bilen fullastad med dom grejer som vi absolut inte ville göra oss av med så kändes det bra att sova i vårt tält precis bredvid den.

3

Vi har varit mycket nöjda med bilen under dessa snart 13 år som vi kört runt med den. I december på väg från Benidorm passerade den 8888,8 mil. Ja, Ama gillar såna där roliga sifferkombinationer. Synd bara att inte Anders gasade lite mer just där så han körde 88 km/h också, nu var det väl bara 84 km/h. Men det kan väl inte bli perfekt jämt. (Att det är dammigt får ni faktiskt bortse från, om Ama hade utfört ett städuppdrag innan hon fotade hade hon missat den skojiga mätarställningen).

Bilen har alltså inte gått sådär fasligt långt. Dessutom gick den genom besiktningen utan anmärkning efter att ha genomgått en fullservice på Toyota. Men det börjar kanske vara dags att se sig om vad marknaden har att erbjuda?

Vi är inte riktigt överens.

Anders vill ha en stor bil, men den ryms inte i garaget.

5

Ama vill ha en liten bil, men den ryms inte Anders i.

Jodå, vi har testat:

6

Amas första bil var Fiat 126 (fast inte den på bilden, den hittade vi i Havanna 2008, Amas var ännu fulare i nån sorts beige tråkfärg). När Anders körde fick han ha växelspaken under högerknäet och han kunde inte växla utan att sätta igång helljuset – reglaget för ljuset satt på en spak på vänstra sidan av ratten och Anders kom åt den med knäet när han skulle trampa ned kopplingen.

Nåja. Det blir väl till att kompromissa i sinom tid.

Ama börjar till och med vela när det kommer till färgen. Jodå, rött är ju finast, men det är inte en lika praktisk färg som silvergrå. Förutom att damm och smuts inte syns lika bra på en sån så är det väldans bra att kunna använda silvertejp ifall bilen börjar ramla isär.

7

Då syns ju lagningen knappt alls.

Ama tycker att en bil bara är ett fordon som ska ta en från punkt A till punkt B utan att krångla. Den ska helst vara bekväm att sitta i också. Det var inte Amas första bil, den där Fiaten. Det stod till och med i ett reklamblad som följde med den nåt i stil med: ”Om vi ska vara ärliga så sitter inte två vuxna personer helt bekvämt i baksätet vid långkörningar”. Det var helt klart en underdrift – ingen satt bekvämt nånstans i den där bilen oavsett körsträcka.

Vi får fundera vidare. Alternativt kan vi uppfinna rödtejp ifall vår bil också börjar falla ihop.

Hur tänker ni när det är dags för bilbyte?

Gomorron!

60 Responses to Det där med att välja bil…

 1. "LillaSyster" skriver:

  Välj en bil med färg, de där silvriga och vita är svåra att se i trafiken. Just nu är vi också i bilbytar tankar, nästa bil blir en hybridbil. Surfade runt lite igår och Hyundai vekar vara de som har en bil som går längst på el. Lycka till!

  • Ama de casa skriver:

   Dom vita och silvriga är dessutom mycket svårare att hitta när man har ställt dom på en stor parkering 😉
   Hmm… Så Hyundai har extra långa elsladdar till sina bilar alltså? 😉 😀
   Lycka till med billetandet! Själva lägger vi det nog på is ett tag till.

 2. själv har jag aldrig valt färg på bilen, det har blivit den het blivit, nu har vi haft svärsonens gamla välskötta flera år.

 3. Jamen alltså visst är färgen viktig! Jag föll helt pladask för min röda PT Cruiser, den hade helt rätt röd färg. Samma ton har min vackra cykel som nu är magasinerad.

  Köper man begagnat kan man ju inte alltid välja färg dock. Vi har ju en silverfärgad bil. Det har alla andra också. Skittråkigt! Hopplöst på parkeringen. Minst två gånger har jag varit på väg att sätta mig i någon annans bil, till och med ryckt i handtaget så tanten som satt i blev förskräckt!

  Vi såg för någon vecka sedan en Toyota som hade preciiiis rätt röd färg, den var himla läcker. Mannen min gillade den också. Men som han sa, ”du hade aldrig reagerat på den om det inte var för färgen!”. Rätt säker på att det var denna:

  Toyota C-HR. Kolla handtaget på bakdörren! Cool!

  • Ama de casa skriver:

   WOW!!! Vilken läcker bil! Den där superfina röda färgen fanns inte på Toyota då när vi köpte bilen 2006. Den vi har var den rödaste färgen dom hade. Men jag gillar verkligen Toyota, så nästa gång vi ska byta så hoppas jag verkligen att den där färgen finns kvar 🙂

   Min cykel som jag gav bort till svägerskan när jag flyttade, den var rosa…

   Jag var på väg att hoppa in i fel bil en gång när vi hade en silverfärgad hyrbil på Irland. Vid samma tillfälle hoppade Anders in på passagerarsidan av misstag – dom har ju ratten på fel sida där. Han låtsades leta efter nåt för att inte avslöja sitt misstag och tog en klunk ur en vattenflaska som han råkade hitta innan han till slut klev ut och gick till rätt sida.

 4. Yvonne skriver:

  Bilar ska bara fungera alltid och i alla väder, det enda krav jag har på en bil. Helst inte svart som vi har nu, den blir smutsig med en gång och allt syns. Vi har prövat många färger genom åren och silvrig är inte aktuell igen, lyckades glömma var jag parkerat på IKEA i Barkarby en gång och just det året var ta mig tusan var och varannan bil silverfärgad så jag fick gå runt där i regnet och leta vår. När jag parkerade var det nästan tomt på parkeringen och när jag skulle hem var det knökafullt så det var ett irrande runt, runt innan jag hittade igen den 🙂

  Ha en fin onsdag, själv sitter jag och samlar kraft och mod att börja tänka till på vad jag ska handla inför kvällens 3-rätters middag så gästerna blir glada och nöjda.

  • Ama de casa skriver:

   Vi hade en mörkblå bil innan den vi har nu och jösses vad smutsig den var jämt. Förmodligen ungefär som det är nu, men det syntes betydligt mer 🙂
   Att glömma var man har parkerat är ganska lätt. En gång hade vi fullt sjå att hitta vår bil på Zenia B när vi hade parkerat på en annan ”färg” än den vi brukar välja (gröna, vid Leroy). Lättast är det när vi har takboxen på, då syns bilen lång väg 😀

   Hoppas det har ordnat sig med valet nu, annars är du nog ute i senaste laget… 😉

   Tack och ha en härlig kväll med gästerna!

 5. friochlycklig skriver:

  Det är svåra beslut det där. Jag tycker också att färgen är viktig men det är väl ett dumt argument för köp egentligen. Lycka till! 👍

 6. kallegroda skriver:

  Vi byter bil rätt ofta. Vi köper alltid nya bilar och tanken brukar vara att vi ska ha dem i tre år men oftast slutar det med att jag bli köpsugen och byter in bilen redan när den är två år. Eftersom vi har två bilar i familjen brukar det alltså bli ett bilköp per år.

  Jag vill alltid köpa vita bilar eftersom det brukar vara den enda färg som är gratis. Min fru gillar inte vita bilar. Genom åren har vi nog haft de flesta färger, blå, svart, vit, brun, silver etc. Vi har aldrig haft en röd bil för där är vi rörande överens om att rött bara passar på sportbilar. När barnen är utflugna skulle jag gärna köpa en röd sportbil.

  För några år sedan köpte vi en grå Volvo. Min fru tycker att det är snyggast när båda bilarna har samma färg så risken är nog stor att vi kommer att köra gråa bilar resten av livet.

  • Ama de casa skriver:

   Oj! Det var många bilköp det. Vi har våra bilar i många år, den förra hade vi 12 år och den här nu i 13 och den blir nog kvar ett bra tag till.

   Har aldrig tänkt på vad färgerna kostar… Hade ingen aning om att vita var gratis? Har bara haft en vit bil, den förrförra, och den hade vi i 7 år. Så vi har alltså haft tre bilar på 32 år. Du byter liiite mer frekvent 😀

   Haha! Det är klart att bilarna måste matcha varandra 😉

 7. skåningen skriver:

  Jag har valt en röd bil.
  Ska bli intressant vilken bil ni väljer!
  Svar…Du…. jag tror att du sjunger bra!
  Ha en bra sjungande dag!
  Kram!

 8. Mamma C skriver:

  Visst är färgen lite viktig tycker jag med. Men inte gubben lika mycket han tycker andra saker är mer viktigt när det gäller bilköp.
  Kram Carin

 9. Annica skriver:

  En säker bil som tar oss dit vi vill utan krångel. Om den då sen råkas ha ”fel” färg är inget jag bryr mig om 🙂
  Fast det är klart, kan man välja finns det färger jag absolut INTE skulle ta 😉
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   När det gäller begagnade bilar får man ju ta den färgen den råkar ha, men får jag välja färg så är det bland dom viktigaste besluten vid bilköp 😀
   Kram

 10. Ami skriver:

  Här har det passerat många bilar….är man gift med en bilfantast blir det lätt så. Och färg brukar sällan avgöra köpet. Vi hade en gång en Corvette som var ljusblå – inte snygg. Och den kallade vi för barbiebilen 😀
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Åhå? Så ni har haft många bilar? Det hade jag ingen aaaning om… 😉 😀
   En Corvette ska absolut vara röd. Eller möjligen svart, en sån som Pam fick av Bobby när hon började jobba. (Du kan väl din Dallas?) 😉
   Kram

 11. erkki skriver:

  Hej jag har märkt att alt skall vara rött inte ens Anders får ha andra färger på sina kläder än rött och åter rött hur många saker som har ni som är röd färgade har inte orkat räkna men sjuk är det

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Det händer att jag köper kläder till Anders och av nån anledning blir dom gärna röda dom med. Det måste nog vara det att jag ser rött alltför ofta 😉

 12. Emma Engström skriver:

  Inte lätt detta, men hoppas det löser sig! 😀

 13. kajsalisasblogg skriver:

  Oj vilken fin röd gräsklippare ni skaffat 🙂

 14. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,jag tror inte färgen är det viktigaste,pris-komfort-brukskostnad kommer nog först,,8888,8 mil,då är den ju nyss inkörd,min från 2011 har gått 16000,0 mil och den får hänga med ett tag till..Grodan är silvergrå..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det viktiga saker du nämner där, men färgen är nog den allra viktigaste trots allt 😉
   Vi kör inte mycket till vardags. Det är när vi ger oss ut på våra roadtrips lite hit och dit här i Spanien och övriga Europa som vi använder den. Och vid storhandlingar 🙂
   Kram

 15. farfar hebbe skriver:

  Nä inte så farligt långsam,,bara lite..Grattis till pallplatsen..Haé Kram.

 16. WOW bilden på bilen som Emma Sol som sol lade ut WOW ❤
  Yes jag väljer oxå utifrån färg, röd är snyggast 🙂

  En gång hade jag en Volvo 245:a som Js yngre bror lackade om jag valde "fuxiaröd" så snygg färg 😀

  En silver/grå bil är ju helt klart inget att ha…
  Ju större bil så bättre bil 😀

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Håller med – den bilen är verkligen skitläcker! 🙂

   När jag googlade såg färgen du valde mer ceriserosa ut, måste ha synts vida ikring 🙂

   Stora bilar är läskiga eftersom vi har en tendens att hamna i trånga gränder… 😉
   Kram

 17. surridurr skriver:

  Min första var en VW, kan den ha hetat L1300? En kombi, eftersom jag hade hund. Röd. Innan min första blev praktiskt taget pappas bil min. Opel kadett. Röd. Övade rallykörning……..pappas bil hamnade på skroten. Blev sambo. I samboskapet ingick en Amazon. Röd. Vi köpte sen en liten skruttbil, en Honda. Röd. Så blev det barn och säkrare bil behövdes. Saab. Grön. Blev flera barn och vi köpte en större bil. Ford Taunus. Grön. Sen Volvo. Röd. Volvo igen. Blå. Fler barn så nu blev det minibuss. Vit. Några barn började flytta hemifrån. För tredje gången blev det sprillans ny bil så vi kunde välja färg. Opel. Mörkblå. Den sista bilen blev en Saab igen. Bronsfärgad. Nu är det apostlahästarna som gäller. Dom är billigare i både skatt, försäkring och drivmedel. Men dom orkar inte riktigt lika långt, och definitivt inte lika snabbt som de tidigare bilarna gjorde. Å andra sidan har jag inte fått p-böter en enda gång sedan jag gick över till apostlahästarna!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Oj! Jag såg en massa bilar passera i revy här… Snygg färginledning, men sen spårade det ur lite där vid den gröna Saaben… 😉

   Vi använder också dom där apostlahästarna mest, men bilen kommer ut ibland den med 🙂
   Kram

   • surridurr skriver:

    Fniss, jamen visst var det många av bilarna som råkade vara röda? Aldrig tänkt på det förrän du frågade om första bilen. Då upptäckte jag hur många röda det varit.
    Kram

   • Ama de casa skriver:

    Du hade alltså bara rena rama busturen med dom där första bilarna 😀

 18. surridurr skriver:

  Ska bli intressant att följa ert val.

 19. Ditte skriver:

  Numer har vi ingen bil eftersom vi bor så centralt i Stockholm att en bil inte behövs. Men vi tyckte det var viktigt med en bil som tog oss fram , var bekväm , ganska snabb och säker. Och en mindre variant. Så golf har vi haft och trivts med dem. Vad gäller färg kan jag tycka att det spelar mindre roll men svart har vi undvikit och mer udda färger. Men en röd i snygg nyans går alltid hem.
  Önskar er en fin onsdag.

  • Ama de casa skriver:

   Vi har också haft en golf, en Miamiblå (läs illblå 😉 ). Trodde att vi skulle kunna göra oss av med bilen då när vi flyttade till Sollentuna eftersom det fanns så bra allmänna kommunikationer i Stockholmsområdet, men det blev aldrig av. Bekvämt med bil, och dessutom ligger ju Sollentuna betydligt mer ”off” än där ni bor nu 🙂
   Tack och ha en fin kväller!

 20. Znogge skriver:

  Jag överlåter alla teknikaliteter åt Husse men när det kommer till färgen har jag synpunkter. Senast blev det en vit men det berodde på vårt snabba byte efter krocken med rådjuren. Om jag får som jag vill ska det vara en röd bil men inte vilken nyans som helst. Numera har jag insett att det är automatväxlad som gäller och kombi måste det vara.

  Trevlig onsdag!

  • Ama de casa skriver:

   Ibland måste man fatta snabba beslut och och då blir urvalet mindre. Annars kan man få vänta bra länge innan man får ”varan” levererad.
   Automatväxel gäller för oss också, betydligt mer bekvämt.

   Tack detsamma!

 21. BP skriver:

  Vet precis vad du menar. Det är inte lätt att välja bil om föraren/passageraren är lång.
  Vår röda Tintin gick ju mot förväntan genom bilprovningen utan anmärkning, så han får vara med ett antal månader till.
  Vi har fastnat för dom här två modellerna Citroën C3 och C3 Aircross:
  https://www.citroen.se/bilar/personbilar/citroen-c3.html
  https://www.citroen.se/bilar/citroen/nya-citroen-c3-aircross.html

  Aircrossen testades av Jeremy Clarkson & Co. i The Grand Tour och han var lyrisk, vilket han sällan är när det handlar om ”små tråkbilar”.

  Dessutom kan man ”färgdesigna” den själv:-)

  PS. Smaken är verkligen som baken. Bilen som Emma lagt upp är Toyotas elbil C-HR. Har sett den några gånger i närheten. Fast det var en vit variant. Kan säga att både min man och jag tyckte att den var det fulaste missfostret vi sett på länge. Som sagt, det där med smak… DS.

  • Den är ju jätteläcker! Toyotan alltså, inte Citroängen för den ser ju hur trist ut som helst! Bara en bil, liksom … :D!

   Wehooo! Nu kom äntligen sidan ihåg mig, jag slipper skriva mina uppgifter! Fattar absolut ingenting av detta! Jag har inte gjort något. Har ni?

   • Ama de casa skriver:

    Haha! Ett ”biltyckarkrig” tycks ha uppstått här. Jag tycker båda varianterna var läckra, men jag är mer ett Toyota-fan än ett franskbil-fan. Har haft en Renault en gång och den var det fel på mest hela tiden… 🙂

    Vad skönt att du blir ihågkommen nu! Jag har inte gjort nåt varken åt ena eller andra hållet 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Anders har i mååånga år velat ha en cab. Men han sticker upp ovanför vindrutan och då blir det nog rätt dragit om skallen. Det skulle vara om han köpte en gammal amerikanare från 50- 60-talet, dom rutorna stod ju rakt upp och var inte strömlinjeformade.

   Roliga färgdetaljer på dom bilarna och kul att man kan välja som man vill också med färgsättningen 🙂

   Jag gillade ”Emmas” bil jättemycket! Men som sagt – smaken är som baken… Och tur är väl det! 😀

   • Ha! Jag går alltså ut som segrare! 😀 Kram till dig BP!

    Tror jag nämnt det förut men när pappa och lillebror 1987 köpte bil (medan mamma och jag var på Kreta) så berättade de att det gjorde alltid så att pappa satte sig fram och lillebror bak när de provade. De fick rata (ett T) en hel del bilar, bland annat en som för att se ut så fick pappa öppna takluckan. Det bidde en Peugeot 309, den jag lärde mig köra bil i. Så jag har inget emot franska bilar, uppvuxen med en Peugeot 504.

    Undrar om din blogg har lärt sig mig nu. Att den har gett upp?

   • Ama de casa skriver:

    Haha! Att ha en bil där man måste köra med takluckan öppen för att se är ju inte så praktisk. Speciellt inte i det svenska klimatet 😀

    Tur att min blogg är duktig på att ge upp 😉

 22. paulamerio skriver:

  Jag tycker en röd bil är perfekt för en piggelin Ama! Ingen grå för jösse namn, den hittar du inte ens på parkeringen utanför varuhusen när du ska shoppa! Silvertejp kan spraymålar, är helt övertygad. finnkäringen har aldrig ägt en bil själv, det har diverse partners gjort, men med tanke på att hon inte heller rattat en bil sedan 1981 i USA så ska hon inte skaffa bil på gamla dagar heller. Särskilt inte när man inte har någon mekaniker ”i familjen”. Det går ju bussar två gånger om dagen!

  • Ama de casa skriver:

   Röda bilar är dom som faller mig mest i smaken, helt klart! Gråa försvinner i mängden på parkeringar, det har jag märkt när vi har hyrt såna. Dessutom minns man ju knappt hur bilen såg ut när man har en hyrbil… 😀
   Jag har inte heller kört på många år. Jag nöjer mig med att hjälpa till från passagerarsätet på ett högst irriterande vis (ja, jag märker det själv hur jobbig jag är 😉 ).
   Nuförtiden går det inte att mecka med bilarna, det mesta är datoriserat…
   Bussarna använder vi också ibland, och även om jag tycker att turtätheten inte är sådär jätteimponerade här så går dom liiite oftare än hos dig 😀

 23. Silvertejp funkar till det mesta.
  Skrattade gott åt Anders och växelspaken.

 24. yfronten skriver:

  Vi har haft en silverfärgad Mitsubishi och det var praktiskt. Dock fastnade det silverfärg på ett svart stuprör som jag körde på. Varför var inte röret silverfärgat? Jag vill också gärna ha röd bil, men det är inte så vanligt nu.

  • Ama de casa skriver:

   Min fråga är snarare: Varför körde du på stupröret? Fast jag tror jag vet svaret 😉 En grindstolpe i Norrköping fick lite Fiat-tråkbeige färg på sig och detta trots att bilen var så otroligt liten att jag borde ha kunnat missa den där stolpen… (det var 3 dagar efter jag hade tagit körkortet 🙂 ).

   Jag tycker jag ser röda bilar lite var stans, men det är kanske för att jag lägger märke till just den färgen? 🙂

 25. Janne skriver:

  Bilbyte? Den dagen den sorgen. Mellan A och B och med centrallås och luftkonditionering. Inget franskt.

 26. Tomtan skriver:

  Angenäma problem 😁

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: