En härlig kväll med Västerbottenstema

 

I onsdags var vi bjudna hem till…

1

… Leffe…

2

… och Karlsson.

3

Först samlades vi – Leffe, Per, Ami, Ama, Patrik, Yvonne och Karlsson – ute på terrassen på framsidan och avnjöt ett glas cava. Av Stalkern syntes inte ett spår. Undrar just var han höll hus?

4

Vi passade också på att beundra Leffes senaste projekt – den där trappen. Ami verkade en anings förskräckt och misstänksam, men Ama var modig och hade redan skuttat (nåja) nedför den.

Efter den senaste tidens finväder hade vädergudarna vänt oss ryggen och bjöd på moln och kalla vindar.

Men vad gjorde väl det…

5

… när det fanns härlig stugvärme och ett fint uppdukat bord inomhus.

Hittills kanske det verkar lite oklart med det där Västerbottenstemat? Det var mixat med folk med sina rötter ända uppifrån från Lappland via Finland ända ned till Skåne.

Men om man bara tar bort det där ”te” ur ordet ”Västerbottenstemat” så klarnar det. Det handlade om Västerbottensmat.

6

Inledningsvis blev det västerbottenspaj och tjälknöl gjord på en älg fälld i Västerbotten, möjligen av Karlsson herself. Omöjligt att avgöra vem i jaktlaget som fällt just den älgen.

Superdupergott!

Ama höll noga koll på huvudrätten som stod och väntade på köksbänken:

7

Parisare från Bastuträsk!

8

När vi hade mumsat i oss den goda förrätten så var det dags att grilla parisarna. Leffe var grillmästare och Patrik… Ja, han övervakade väl det hela. Dom på bortre grillen var den vanliga sortens parisare medan dom på hitresidan var en nyhet – chorizoparisare.

9

Ama – som är konservativ av sig och inte ville riskera nåt – gjorde i ordning en originalparisare med dom rätta tillbehören. Senap, ketchup, rå lök och gurkmajonnäs.

Himmelskt gott!

Men det såg mörkt ut ett tag:

10

För Ama var så till sig av det högtidliga ögonblicket att äntligen få äta en riktigt äkta parisare igen, så hon hade glömt att ta av sig solglasögonen. När hon blev tillsagd att det kunde vara läge att ta av dom så var det fortfarande himmelskt gott och såg dessutom inte ett dugg mörkt ut längre.

11

Till andra omgången så vågade sig Ama till och med på att testa nymodigheten – chorizovarianten. Den var också suveränt god.

Till kaffet blev det ytterligare en västerbottnisk specialitet:

12

Grisar! Anisbröd alltså. Såna fick vi alltid på jularna hemma när Ama var liten. Har inte ätit såna på mååånga år – snacka om nostalgikick!

Tack alla – och särskilt Leffe och Karlsson – för en smarrig, glad och trevlig eftermiddag och kväll!

Gomorron!

70 Responses to En härlig kväll med Västerbottenstema

  1. Znogge skriver:

    Vad gör väl det att vädret inte var det bästa när man blev bjuden på så mycket gott. Den där parisaren skulle jag kunna tänka mig nu för frukosten var lite klen 😉

    Ha en bra start på helgen!

  2. Znogge skriver:

    Först minsann 😀

  3. mittlillautrymme skriver:

    Gomorron Ama och tack för den fantastiska presentationen och de fina bilderna!
    Det blev verkligen en minnesvärd eftermiddag/kväll och vi har redan börjat planera för en repris! Då ska jag boka in moder sol också! 😀

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Leffe! 😀
      Det är vi som ska tacka – helt otroligt gott och trevligt 🙂
      En repris låter toppen! Fast ett tips är att kanske inte boka in solen… Hur ska du då kunna stå och tjuväta där vid grillen när alla ser? I och för sig kom ju Patrik på dig trots att vi andra satt i värmen inomhus 😉

  4. Berit skriver:

    En oslagbar meny och som pricken över i ” Pitepojkar ” Kan inte bli bättre 🙂 Den kombinationen på mat tål hur många repriser som helst!

  5. Yvonne skriver:

    God morgon, ja det var verkligen en minnesvärd eftermiddag/kväll med så mycket gott och så trevliga människor. Jag tyckte båda sorterna var jättegoda och skulle nog ha svårt att välja om jag var tvungen, men original är original.

    Grisarna/Pitepojkarna som vi säger som är ännu mer från norr väckte också många minnen från förr, sååå goda..

    Ha en fin fredag

    • Ama de casa skriver:

      Gomorron Yvonne! 🙂
      Javisst var det en härlig, god och trevlig tillställning!
      Som tur var så behövde vi ju inte välja utan kunde smaska i oss av båda sorterna 🙂 Men jag håller med – original är alltid original, med kniven på strupen skulle jag nog välja den varianten.
      Grisarna var verkligen en extra nostalgikick också 🙂

      Tack detsamma!

  6. så trevligt, anisbröd skulle jag inte tacka nej till, svärdotter är Västerbotten, lite deppig att vi har så lite snö i Göteborg…

    • Ama de casa skriver:

      När jag flyttade söderut i första steget (Norrköping och senare Sollentuna) så kan jag inte påstå att mängden snö var det jag saknade mest… 😉

  7. Mamma C skriver:

    Men så mycket gott ni blev bjudna på. Parisare har jag aldrig ätit men såg mycket smarrigt ut.
    Kram Carin

    • Ama de casa skriver:

      Parisare är supergott! För flera år sen kunde man köpa parisare på ”Ketchup och senap” här i Torrevieja. Jag blev salig när jag upptäckte det! Sen slutade leverantören att leverera dom där parisarna hit… DUM leverantör!
      Kram

  8. Anki skriver:

    Ser suveränt trevligt och gott ut! Härligt med goda vänner och god mat!
    Ha en fin fredag!

  9. så västerbottenspaj blir jag bjuden på då och så…

  10. Ami skriver:

    Ja, det var verkligen en riktigt trevlig eftermiddag och kväll. Och så mycket gott vi fick att äta!
    Kram

  11. surridurr skriver:

    Så gott och trevligt ni haft det. Grisar?? Är det friterade anisbröd som kallas grisar?
    Önskar er en riktigt fin helg!
    Kram

    • Ama de casa skriver:

      Vi har det verkligen toppenbra och trevligt 🙂 Jäpp. Friterade anisbröd hette grisar när jag växte upp 🙂
      Tack detsamma!
      Kram

      • surridurr skriver:

        Aldrig hört förut. Men roligt att veta. Jag gillar olika traditioner och namn på dem, från olika håll i landet. Så nu vet friterade gris är!
        Kram

      • Ama de casa skriver:

        Ja, man kan kan väl säga att dom där friterade grisarna är ett bra alternativ för vegetarianer 😉

  12. friochlycklig skriver:

    Mycket man aldrig provat där men jag är ju från Malmö. 😊

  13. farfar hebbe skriver:

    Kan nog bara utropa,,”Mumsfilibaba”..Haé Kram.

  14. farfar hebbe skriver:

    I morse fick jag se ”Grus Grus” jag räknade till 17 st så våren är på G nu..Haé Kram.

    • Ama de casa skriver:

      Härligt! Dom är så oerhört vackra dom där dubbelgrusfåglarna! Sen att dom kommer med våren är ju inte fy skam det heller 🙂
      Kram

  15. Annica skriver:

    Anisbröd eller ”pitepojkar” som de oxå kallas (hos oss iallafall) har jag inte ätit på flera år 🙂
    Kram

  16. ohh vad mycket gott hörru !

  17. Susjos skriver:

    Vilken mysig kväll med så mycket gott att äta! Mums för västerbottenpaj och tjälknöl gjord på älg!
    Men de där parisarna vet jag inte…är det typ falukorv? Inte min favvo.
    ”Grisarna” var också nåt nytt!
    Jag dreglar lite över ”Leffe” skylten, för är det nåt jag gillar att dricka så är det Leffe!!!
    Kram och trevlig helg!

    • Ama de casa skriver:

      Det ser ut som falukorv i size XXL. Men det är en annan ritning och kallas parisergrill. (Fast många hävdar att det är stora falukorvar, men deras smaklökar är inte så förfinade 😉 ).
      Grisarna fanns alltid på jularna när jag var liten – jättegoda, och med sånt där socker på som gör att det är omöjligt att slicka sig om läpparna när man äter. (Om man inte gör som Patrik och trycker in hela i munnen på en gång bara för att visa att det VISST går att låta bli att slicka sig om munnen 😀 )
      Jag gillar också Leffe – men det ska vara Leffe Blonde 🙂
      Kram och tack detsamma!

  18. Kan lugnt påstå att jag inte ätit något av det där1 Alltså, jag har ätit falukorv och tillbehören men inte tillsammans.

    Det söta, ser ut som klenäter! Men aha, Google säger att det liknar munkar men med anis i. Okeeeej …

    • Ama de casa skriver:

      Det är INTE falukorv, det är parisergrill 😉 Fast ska man fuska så går det hyfsat bra med falukorv också men då måste tillbehören vara dom rätta 😉

      Jag tror att Google har en poäng där 🙂

  19. skåningen skriver:

    Grisar! Anisbröd har jag aldrig ätit.
    Ikväll blir det att ta dansskor på!
    Kram!

    • Ama de casa skriver:

      Dom är jättegoda! 🙂

      Jag får nog vänta med dansskorna till nån annan dag. Det enda jag tvingar Anders att se är Schlagern 🙂
      Kram

  20. FREEDOMtravel skriver:

    Parisare har man ju hört talas om, men jag tror aldrig att jag ätit det egentligen. Och grisar har jag inte ens hört talas om. Vilken exotisk mat här på bloggen idag! 🙂

    • Ama de casa skriver:

      Det finns konstiga parisare också. Blev jätteglad när jag hittade parisare i Stockholm och sen blev jag serverad nån sorts hamburgare med ägg på… Fast sen hittade jag några riktiga korvmojar även där som hade den rätta sorten 🙂

      Visst var det exotiskt – och rackarns så gott!

  21. Geddfish skriver:

    God kväller! Så nu behöver jag inte laga mig någon middag ikväll. Jag har ätit mig igenom alla era sk parisare (falukörvar) och det var himmelskt gott 😀
    Jag kan också säga att, då jag inte längre gillar öl direkt, så har ff ölen Leffe ett gott öga till mig, eller var det tvärsom, haha. Blev kär i honom i Belgien, mums.
    Tack och hej!

  22. Emma Engström skriver:

    Lät ju himla bra detta! 😀

  23. Ditte skriver:

    Så gott! Och härligt med Västerbottentema! Förstår verkligen att ni trivdes med ALLT.

  24. BP skriver:

    En gång västerbottning, alltid västerbottning, helt klart. Nu är jag inte norrlänning men tjälknöl på älg eller lamm (stockholmska varianten av knölen) älskar jag.
    Parisare, ja, vad ska jag säga. Senast jag såg en sådan på en meny var väl på 1980-talet eller så, å då jag inte gillar falukorv fick den vara.

    Men himla kul med ett västerbottenmat på Costa Blanca i Spanien – hahaha!

    PS. Grisar vet jag vad det är, men anisbröd har jag av förklarliga skäl inte hört talas om;-) DS:

    • Ama de casa skriver:

      Ränderna (eller rötterna?) går nog aldrig ur 🙂
      Att inte gilla falukorv… Jag förstår inte hur det ens är möjligt 😉 Och parisare är ju ÄNNU godare 😀

      Det är verkligen kul att finmaten från hemtrakterna finns även här nere! Fast den var ju specialtransporterad hit, så man kan inte få dom där grejerna varje dag. Det gör det såklart ännu godare 🙂

      Grisarna är supergoda! Men det var så länge sen jag åt dom så jag hade nästintill glömt bort att dom fanns. Himla trevligt att bli påmind om deras existens och dessutom få mumsa på dom 😀

  25. Anette skriver:

    Det ser gott ut, utom möjligen den falska falukorven.
    Den där Karlsson verkar vara en rekorderlig kvinna.

    • Ama de casa skriver:

      Falsk falukorv? Nej, nej, nej. Det där var ÄKTA parisare! Och en nymodig variant på den också som inte heller var så dum 🙂

      Jodå. Karlsson grejar både det ena och det andra hon!

  26. trollet skriver:

    Vilket underbart tema, haha, Ama måste ha varit i himlen runt varmrätt…

  27. Elly skriver:

    Oj vad mysigt! Nu blev jag sugen på parisare … ska fixa det någon dag framöver. Och det du kallar ”grisarna” kallar vi ”pitepojkar”. Med anis … så gott. Det blir nog några sådana också någon dag framöver 😊. Ha det gott i solen!

    • Ama de casa skriver:

      Lyllo dig som kan få tag i parisare lite när som helst… 🙂 Verkar som det är ”pitepojkar” som gäller som grisar när man kommer lite längre norrut 🙂

      Tack! (Fast just nu ser det lite blött ut där ute)
      Ha en härlig dag!

  28. surridurr skriver:

    Fniss, bläddrade i en bok med bakrecept idag och hittade friterade anisbröd!

  29. paulamerio skriver:

    Men så märkligt. Grisar åt vi i Finland, de var munkar som såg ut ungefär som på din bild. Men absolut inget med anis i. Aldrig ens hört talas om dessa. Spännande! Förstår att du fick en nostalgikick, parisare det åt minsann jag också som barn, men vi gjorde lite annorlunda. en tjock skiva korv mellan två rostbrödskivor o in i klämgrill! Hör nu, jag blev visst också nostalgisk…

    • Ama de casa skriver:

      Inga äkta grisar, alltså – men väldans nära 😀
      Din parisare lät inte helt rätt dom heller, men det lät väldigt gott det där med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: