Att ha sönder grejer…

 

… det är Ama något av en specialist på. Kameror, till exempel.

Fast just den där kameran tog livet av sig själv. Johodå! Det gjorde den visst det! Det där skyddet lossnade bara helt plötsligt utan att Ama gjorde nånting alls. Hon skulle bara ta ett kort.

Den här kameran däremot… Den råkade Ama slänga i gatan.

Nu börjar Ama ha sönder otur med sina datorer också.

Det började med att Efraim (E-tangenten) krånglade på Amas bloggmojäng. En storstädning av tangentbordet löste problemet temporärt, men snart började han krångla igen, Efraim.

Så Ama ”fick” en ny dator, men den var hon inte riktigt nöjd med så den gick i retur.

Bytet till den nya gjorde nog att Efraim-datorn fick kalla fötter, eller åtminstone hela tangenter och fungerade alldeles utmärkt. Fast efter ett tag la Efraim av igen och fick sällskap av tangenterna X, Q och W. Dom tangenterna används i och för sig inte lika mycket, men det var nog så irriterande.

Lösningen blev denna:

1

Ama fick en nygammal dator. En av Anders datorer som han iordningställde så den passade Ama perfekt.

Jättebra! Ända tills…

2

Oops… Hade Ama sönder den nu? Hon är allt bra klåfingrig och klantig har allt bra otur med sina tekniska pryttlar.

3

Nej visstja! Det var ju den där datorn som hade en löstagbar skärm. Phu! Den gick inte sönder – det där med att man kan ”avskärma” den är alltså en finess, man kan använda den som surfplatta också.

4

Nu har Anders tagit fram den där lilla verktygslådan som får Ama att rysa en aning. Visst påminner den till vissa delar om såna verktyg som tandläkarna använder sig av?

5

Många smådelar och skruvar finns det inuti en laptop…

6

… och där nånstans ser vi baksidan av Efraim & co. Anders ska göra ett tappert försök att återuppliva dom döda tangenterna.

Ama säger bara lycka till och datar lugnt vidare på sin nygamla, fungerande dator med den avskärmningsbara skärmen.

Gormorron!

Annonser

58 Responses to Att ha sönder grejer…

 1. Yvonne skriver:

  God morgon ! Hm, känner igen mig lite det där med datorer, sonen frågar ”vad gör du med dina datorer när de alltid blir så konstiga när du använt dem” och jag svarar sanningsenligt varje gång ”har inte en aning” men håller med att konstiga blir de i mitt sällskap.

  Det var värst så mycket delar och så många verktyg man behöver i en liten dator, skulle nog aldrig våga mig på att öppna en. Tur du har Anders som kan fixa felen när de uppkommer i alla tekniska ting.

  Ha en fin måndag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Det kanske är så att datorerna är allergiska mot oss? 😉
   Om han kan (eller orkar) fixa datorn återstår att se, men huvudsaken är att jag har en annan dator nu så jag inte missar nåt ute i binära världsrymden 😀

   Tack detsamma!

 2. mina kameror är engångsartiklar… förbrukningsvara. Men nu har jag en tåligare som man kan doppa i vatten och tappa…

 3. Geddfish skriver:

  Ojojoj. Det var inte lätt. Men tur du har en väl fungerande handyman vid din sida! Lycka till i vänliga veckan och dessutom en glad måndag 😀 😀

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är bra att ha en tekniskt kunnig person i närheten när sakerna går sönder ”bara sådär” 🙂
   Åhå! Man måste alltså vara vänlig denna vecka. Jobbigt… 😉

   Ha en finfin start på veckan!

 4. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama! Jag misstänker att du har sönder sakerna bara för att Anders inte ska hinna titta på schlagern, stackare! 😦

 5. Anette skriver:

  Under mina år i Bangkok har jag avverkat två mobiler, är inne på min andra dator och nu håller min kamera på att ge upp.
  Mobilerna får jag ta på mig att de kapsejsat, en tappad i saltvatten och en i stengolv x 2 men datorn och kameran har nog fått värmeslag. Höljet på kameran har faktiskt smält 😂

 6. Znogge skriver:

  Tyvärr tycker jag att tekniken håller sämre och sämre numera. En del går inte att laga och en del är inte lönt att laga för det kostar så mycket.

  Ha en bra måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Dom har kommit på det där smarta, tillverkarna. Ja, om grejerna går sönder fort och lätt så måste man köpa nya. Klirr i kassan. För dom, alltså 😉

   Tack detsamma!

 7. Annica skriver:

  Då håller vi tummarna att det går bra att skruva ihop datorn oxå 🙂
  Kram

 8. farfar hebbe skriver:

  Ja Grattis du hamnade på Podiet igen,(som Lindsey Vonn sa)..
  Verkar som du är en riktig Kameramarodör,sen datorn också,nu får du skärpa dig..Du får vara jätteglad att du har både ”Suport och verkstad så nära..Haé Kram.

 9. farfar hebbe skriver:

  Ja för Böveln,som du sa,känns onödigt med mer snö,,prognosen över mitt område är lite lovande,kan ev bli en solglimt också,om jag kollar ut nu,så kan solen bryta igenom när som helst,gärna nu..Haé Kram.

 10. friochlycklig skriver:

  Skönt när man kan hjälpas åt. 👍

 11. Otur och lite klantighet är sånt man inte skall syssla med när man håller på med tekniska saker 🙂

  Fast, jag brukar ändå göra det själv. Det dummaste var nog att tvätta tv´ns fjärrkontroll i tvättmaskin, men, det gick bra, och funkar hur bra som helst.

  Det sägs ju att det är mycket bakterier i såna mojänger, så det kanske var rätt smart ändå … 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Det var en annorlunda variant att rengöra fjärren 😀 Kanske Efraim skulle bli hel om jag körde datorn i maskinen? Risken är väl bara att själva maskinen går sönder och det vore inte så bra… 😀

 12. för mig är det n-tangenten som tappat färgen…

 13. "LillaSyster" skriver:

  Bra med en egen tekniker =)

 14. Biggeros skriver:

  Alltså alla borde kolla och öppna sin dator att verkligen få se hur den ser ut med kretslopp och dylikt. Vi har tagit hårdiskarna på många av våra gamla datorer. Usch så många småskruv och Anders speciallåda påminner om tandläkarinstrument😱😱😱
  Håller tummar att datorn fungerar nu÷)

 15. skåningen skriver:

  Så bra att du har en ”trädgårdsmästare ” som är händig.
  Ha en riktig bra måndag!
  Kram!

 16. Vågat gjort. Hoppas han lyckas.

 17. Ditte skriver:

  Bra med goda och kreativa idéer. Och det ser ju ut att fungera bra med även den lösa skärmen. Men en fördel om den sitter fast nör man så vill. Den kanske kan dresseras.
  Önskar er en trevlig skruvarmåndag.

  • Ama de casa skriver:

   Nackdelen med den löstagbara skärmen är att den blir rätt tung. Måste ju ha batteri och lite annat krafs som inte vanliga skärmar har.
   Hittills har jag fått den att sitta fast nästan hela tiden 😉
   Tack och ni är väl i sista packartagen antar jag 🙂

 18. Mamma C skriver:

  Det är väl kul att vara specialist på något. Tur du har Anders som fixar det trasiga.
  Kram Carin

 19. Anneli Häggkvist skriver:

  😀 ja, vi kan ta varandra i hand 😀 konstigt det där med elektronik grejer som beter sig… men vilken tur att du har en doktor i huset som kan operera 😀
  En löstagbar skärm! .. vilka finesser det finns 🙂
  Ha en härlig dag! Kram

 20. Susjos skriver:

  Tur du har en händig man! Jag har också tur med min man, han är ganska teknisk ( borde ju vara det när han jobbar som flygtekniker…fast han är nog lite bättre på flygplan!)…
  Lustigt att du nämnde tandläkaren…jag kom just från min tandläkare, hon höll på över en timme med mina tänder, och de är inte fixade ännu…puh!
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Som passagerare på flygplan så hoppas jag innerligt att flygteknikerna är tekniska… 😀
   Huvvaligen! Inget kul besök där… Inte kul heller att det inte är klart ännu, men jag gissar att det var skönt att få en paus.
   Kram!

 21. Ann- Kristin skriver:

  Vilken otur du har med dina kameror! Jag använder aldrig min kamera numera. Det går bli dåliga bilder via mobilen😊.
  Du kan skatta fig lycklig som har en sån duktig man som ger sig på att laga din dator. Tur att han kunde fixa fram en extra till dig.
  Kram/A-K

 22. Går en grej sönder så brukar några till prylar ”sympati-gå-sönder”
  Varför är det alltid så?
  Kram

 23. Janne skriver:

  Jag hankar mig också fram med en gammal laptop. A-tangenten får man banka på. Kameran däremot har överlevt i två år nu. Den har inget rörligt objektiv. 🙂

 24. BP skriver:

  Nog är du duktig på att ha sönder kameror. Vet inte hur många kameror jag sett hos dig som gett upp. Å du envisas ju med Canon. Kanske dags att byta till Sony. Sedan 2008 där jag började med digitalfotografering har jag haft två pocketkameror – Sonny I och Sonny II. Å ettan dog inte utan lever vidare, fast sedan 2015 när jag fick Sonny II har den legat i ide.
  Den ena bilden med datorn måste vara en arkivbild. Om inte är det nog dags att göra sig av med juldekorationerna;-)
  Bara du är nöjd med datorn med den löstagbara skärmen så… Hur gammal är Efraim-datorn. Skulle gissa lika gammal som min som fyller 6 år i april (tror jag i alla fall;-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror inte det är märkets fel, det är snarare hanteringen. Har en undervattenskamera, även den en Canon, och den har hållit jättelänge. Kanske beroende på att den både är extra stöttålig och dessutom inte används så frekvent 🙂
   Haha! Observant som vanligt 😀 Jo, det är en arkivbild. Den datorn finns inte längre kvar i huset så det var svårt att ta en ny bild 🙂
   Frågade Anders (för själv har jag nollkoll) och Efraim-datorn är från maj 2014. Så då är den alltså ett år yngre än din. (WOW! Vilket mattegeni jag ändå är 😉 ).

 25. yfronten skriver:

  Ah, en sådan hybrid har vi också. Maken köpte den i julklapp till mig (mest sig själv) en gång, när han tyckte att vår laptop alltid var upptagen. Jag använder den inte så ofta eftersom den är krånglig att blogga på, men bra om man inte ska skriva.

  • Ama de casa skriver:

   Jag plockar aldrig loss skärmen, då funkar den precis som en vanlig laptop. Fast den är ju lite tyngre eftersom det bor batterier och annat grejs i skärmen.
   Vill jag ha en platta att surfa på så har jag en samsung som är mycket nättare och därmed lättare 🙂

 26. ullie skriver:

  va ha ha nä men oj . hoppas du inte har söner något mera 😀 ❤ hi hi
  fin tisdag kram

 27. paulamerio skriver:

  Haha, när jag såg verktygslådan tänkte jag mer på brainsurgery…Det verkar som flera av kompisarna nu har problem med datorer, inklusive mig själv. Min dator är seg som sirap,o minst en gång per dag måste jag starta om den då den plötsligt strejkar och dör. Men hur klarar du dig utan din SKÄRA kamera? På reklamskylten stod MARIAS SALONG OCH RETROCAFE´, iaf innan snön kom…
  Tack för tipset, nu har jag dräglat färdigt….

  • Ama de casa skriver:

   Tandläkare och hjärnkirurger använder kanske samma typ av verktyg? 😉
   Trist med en seg dator…
   Jag föredrar faktiskt mina fina röda kameror som jag har haft på sista tiden. Och den senaste lever faktiskt fortfarande (fast den har börjat skramla när man skakar på den… 😉 ).
   Tack! Då vet jag och kan somna lugnt ikväll 😀

 28. kajsalisasblogg skriver:

  Ett tips: get a Mac and stay away from trouble 🙂

 29. Robert skriver:

  Haha, men det var bra att skärmen inte lossnade på riktigt. Aldrig bra när skärmar lossnar så. 😉

  Gomorron! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: