♫ ♫♪♪ Minnena kommer så ofta till mig… ♫ ♫♪♪

 

Så kan det bli ibland när man gör inlägg och svarar på kommentarer till det. Den här gången var det det HÄR parabolinlägget som fick Ama att bege sig ut i minnenas allé.

Det började 1991 med att Carola skulle tävla i Storschlagern med ”Fångad av en stormvind”. Samma dag som hon skulle tävla åkte vi ut på en elektronikaffär i Stockholm, där fick Ama syn på en bautastor parabol.

Ja, fullt så stor som den här var den väl inte, men på den tiden hade Ama ingen blogg och filmen var betydligt dyrare så det finns ingen bild från det tillfället.

Nåväl. Affären hade ett himla käckt erbjudande: ”Om Carola vinner ikväll så får du tillbaks alla pengar som du handlat för idag”. Utan ångerrätt såklart.

Ama: Köp, köp, KÖP den där parabolen! Den kan bli alldeles gratis!

(Minns inte riktigt vad den kostade, men det kan ha varit 14.000 eller nåt. Gratis var den verkligen inte ifall Carola inte skulle vinna).

Anders: Nej, jag måste undersöka först vad vi kan ha och dessutom tror jag att ett av grannens träd står ivägen för att vi ska få en bra signal.

Ama: Köp, köp, KÖP!!!

Anders: Nej, alldeles för kort tid för att jag ska hinna kolla.

Sen vet vi väl alla hur det gick – Carola vann, såklart. Gissa om Anders fick onda ögat då när segern stod klar? Fast Carola vann ju med minsta möjliga marginal, lika många poäng som Frankrike, men fler fullpoängare från juryn.

Anders kollade sen i lite mer lugn och ro, och grannens träd var onekligen ivägen.

1

Den där björken till höger handlade det om, den bakom äppelträdet. Men oj vad dåligt det syntes?

2

Sådärja! Nu syns det bättre. Anders var rätt effektiv med sekatören redan på den tiden.

Vi pratade med grannen och en dag när vi kom hem från jobbet fanns det bara sågspån kvar av björken. En annan granne hade tagit ned den gratis i utbyte mot veden.

Jamen då var kusten klar då! Eller parabolsignalvägen i alla fall.

3

Här var Anders igång med monteringen. Själva parabolen var bra mycket mindre än den Ama hade sett då på Carola-dagen. Likaså bra det, den bautastora som Ama ”valt” ut hade förmodligen tagit med sig taket på huset vid första bästa höststorm.

4

Ama studerade och dirigerade installationen från långt håll…

5

… och hon studerade och dirigerade installationen från nära håll.

Sen gav hon det hela godkänt och överlät resterande arbete till Anders medan hon själv fortsatte med det som hon är som allra bäst på:

6

Jodå. Bara så att. Hon var faktiskt värd att ligga där och gunga eftersom hon hade sytt den där hängmattan alldeles själv av markisväv.

Om ni inte har klurat ut vilken sång som avses i rubriken, så är det den här:

”Lyckliga gatan” stämmer in bra på det här inlägget. Det var verkligen många lyckliga år vi hade på den där gatan där vi bodde. Fast till skillnad från sången så finns den gatan kvar även om inte vi bor där längre.

Gomorron!

PS: Det tar sig! Julen står fortfarande för dörren, men nu har den åtminstone flyttat sig från terrassdörren till ytterdörren:

7

En nackdel med det var att vi efter en synnerligen trevlig dag hade en anings svårt att komma in i lägenheten igår kväll. Men idag – på tjugofemtedag Hildur – så kanske det ordnar sig.

62 Responses to ♫ ♫♪♪ Minnena kommer så ofta till mig… ♫ ♫♪♪

 1. Yvonne skriver:

  God morgon, det var en rejäl parabol det där, men tur ni inte köpte en så stor en 🙂 . Så nu är julen slut även hos er, det tog liiiite tid men har viss förståelse för det, blir så himla mörkt i fönstren där stjärnor och elljusstakar lyst upp. Imorgon när vi kommer hem är det dags att slita ner alla som sitter i fönstret, grannen har varit snäll och släckt ner dem iaf. De har ju lyst dygnet om sedan 11 november så det var hög tid.

  Anders är ju en klippare med sekatören, man ska ta i rejält om man ska ta har jag hört.

  Nu kommer städfirman och ska ”städa ut” oss, så nu blir det utelunch, middag och frukost imorgon innan vi åker hem. Bra planerat eller hur?

  Ha en fin fredag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Julen är åtminstone nästan ute ur lägenheten 😉 Jobbigt att behöva städa bort dubbla jular, så hade vi det också förut. Att ta fram två är bara kul, men bort… Det räcker (och blir över) då med en jul.

   När Anders klippte äppelträden kom grannarna förbi och undrade om han var expert. Ovanligt att en amatör vågar ta i så mycket 😀

   Snygg planering där – ha en braig hemresa! Men först en härlig fredag 🙂

 2. Mamma C skriver:

  Kommer ihåg våran första parabol, vilket jäkla sjå det var att få in alla kanalerna tills vi lånade ett mätinstrument.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Jag minns inte riktigt hur det gick att få in kanalerna från början (var väl inte involverad, kan tro) däremot minns jag att många kanaler försvann från det abonnemang vi hade från början och hoppade över till andra leverantörer. Till slut återstod det mest tyska kanaler…

   Tack detsamma!
   Kram

 3. trevliga minnen… parabol har vi aldrig haft, nu bara svt men där visas mycket bra film – måste hinna läsa böcker också.

 4. friochlycklig skriver:

  Tur att inte väskorna står där också men det är väl en tidsfråga antar jag! 🤔😊

 5. Janne skriver:

  Kul minnen! 🙂

  Ha en bra fredag!

 6. Annica skriver:

  Snart har lådorna tagit sig ändå ner till garaget (kanske de redan är där) så då är det fritt fram att komma in/ut igen 🙂
  Tack för en supertrevlig dag/eftermiddag
  Kram

 7. farfar hebbe skriver:

  Oki,julen är så sakteliga på väg ut hos dig..Kul med gamla minnen,men stor eller liten parabol,då spelar ingen roll nu…
  Nu är jag hemma igen,stannade till hos Joakim en stund på hemvägen,han hade precis kommit hem från Dubai.Fika och lite surr.Här är det soligt -5,2 just nu..Haé Kram

  • Ama de casa skriver:

   En stor parabol hade ju varit bättre om man skulle nyttja den som klädhängare idag… 😉
   Trevligt att hälsa på och surra med Joakim och höra om allt han upplevt – en fika sitter ju inte heller fel 🙂
   Här är det bara +11,4 just nu och solen har gömt sig lite…
   Kram

 8. Znogge skriver:

  Där gjorde verkligen Anders en tavla för visst borde han ha lyssnat på dig. Suck säger jag bara. Så skönt att julen äntligen står för dörren men frågan är bara hur länge den ska stå där…

  Ha en finfin fredag!

  • Ama de casa skriver:

   Fast jag tror i och för sig att den parabolen han så småningom valde passade bättre för våra behov – och för vårt tak på det lilla huset 🙂
   Ännu så länge står den kvar där, julen…

   Tack detsamma!

 9. Ruth i Virginia skriver:

  Såg min första TV 1951, då jag rest till USA;
  fanns inte i Sverige.

  Tänk att du var så händig, att du kune få till en hängmatta.
  Ser himla skönt ut, där du ligger i solskenet.
  (men den där benställningen …. ja vet int´ ja?)

  • Ama de casa skriver:

   Jag minns vår första TV, den var av märket Monark. Den fanns redan på plats då när mina första minnen blev till.
   Haha! Benställningen var sån för att då var det lättare att hålla balansen i den där hängmattan utan att trilla ur den 😀

 10. Ditte skriver:

  Kanske lika bra att det blev en mindre parabol. Har aldrig haft någon så jag har kunnat ta det lugnt i en icke egensydd hängmatta ändå, Och med en god bok för jag har sluppit att ha koll på taket. Helt ok det också. Fint med samarbetsvilliga grannar. Så är det ju inte på alla ställen-
  Och man kan ju nu se det som om julen står bakom dörren. Om man kommer utifrån. Känns bra så.
  Trevlig fredag.

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror också att den parabolen blev bättre. Åtminstone för hustakets skull 🙂
   Grannsämjan där var jättebra! Sånt är viktigt 🙂
   Att se julen som bakom dörren är positivt tänkande – helt rätt! 😀
   Tack detsamma!

 11. Jessica skriver:

  ok ok, mina har inte heller hittat ner i källaren;)

 12. Anneli Häggkvist skriver:

  Go middag! Har inte ägt någon parabol 🙂 inte heller någon hängmatta men tomten han står kvar än… kanske får han gå och gömma sig i helgen 😀
  Trevlig fredag! Kram

  • Ama de casa skriver:

   Gokväll! 🙂
   Jag har haft både parabol och hängmatta, men dom är nu bara minnen blott. Fast mina tomtar har jag kvar, dock lite för länge… 😉
   Tack detsamma!
   Kram

 13. Augusta skriver:

  Ja, minnen kommer då och då till oss 😀 Vilket trevligt ställe ni bodde på i Stockholm och vilken fin villa. Skönt i hängmattan också. Men förstår ju att ni har det lika bra i Spanien.
  Ha en trevlig dag!

 14. yfronten skriver:

  Vi har aldrig haft någon parabol, men en gång erbjöd sig ett par tyskar att sätta upp en på vår stuga som tack för att de fick hyra den. Jättedålig idé tyckte vi, det ska inte sitta en ful parabol på ett torp som är hundra år gammalt!

  • Ama de casa skriver:

   Dom ville nog se sina tyska kanaler nästa gång dom kom. Ni hade ju kunnat plocka ned den däremellan?
   Visst är det fult med paraboler – speciellt på gamla fina torp.

   • yfronten skriver:

    Ja, det var just de tyska kanalerna de ville åt. Vi ville hellre ha pengar, men de fick hyra billigt för brunnen sinade fast det var i september…

   • Ama de casa skriver:

    Allt för kunden ju! Och OM ni gått med på det där med parabolen, då hade ni haft nånstans att hänga er tvätt nu 😀

 15. Ser att Er arbetsfördelning ter sig tämligen lik vår 😀

  Att Carola skulle vinna var kanske icke helt otippat… fast det måste ju affären tyckt som gav ett sådant erbjudande.

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Att Carola vann i Sverige var ju inte oväntat, men att hon vann Storschlagern var inte lika väntat. ABBA vann -74. Herreys -84. Det fattades egentligen tre år för att Sverige skulle vinna igen.
   Schlagernörd? Jag??? 😉
   Kram

 16. När jag kom till den sista bilden gick jag resolut ut från mitt kontor och tog pallen som bars till sovrummets stora garderober. Ställde den intill kartongen med julgransgrejor, drog i den förbenade skjutdörren vars ena kullager pajjat så det squeeelar i hela huset. Sedan var det flytta runt kartonger på överhyllan och så tog jag bort en tomkartong till sonens gamla dator. Pallen återbördades till dess normala plats i vardagsrummet precis vid hallen där den oftast tjänstgör som sättapåskosittplats. (Varför blev det rödkrull nu då?! Det var väl ett jättebra ord?)

  Nu är i alla fall julen bortplockad här: kartongen har stuvats undan, julduken är tvättad precis som julförklädet.

  Efter denna stora insats gick jag resolut ut i köket och öppnade en flaska vin. Det är jag värd.

  Skål och ha en härlig fredagskväll!

  • Ama de casa skriver:

   Oj. Jag ber om ursäkt! Inte meningen att orsaka en massa arbete, men imorgon är du säkert tacksam mot mig.
   Fast jag förstår inte riktigt varför du satte på skosittplatsen? (Haha! Inget rödkrull under nåt av orden i särskrivningen 😀 )

   SKÅL på dig Emma och ha en riktigt fin kväll!

   • Hahaha!

    Vad ska man säga … fredagskväll!

    Jag började skriva skopåsättarsittplatsen men ändrade. Lika illa båda två. Skopåträdarsittplats?

   • Ama de casa skriver:

    Haha! Braiga ord ändå – man förstår ju vad som menas (om det inte är fredagskväll 😉 ).

    Och nu är det lördagsmorgon och jag sitter helt fridfullt här och dricker mitt te… 😀

 17. skåningen skriver:

  Men du…. på den tiden var du inte rädd för höjder!!
  S……PRO i Höör har många olika aktiviteter.
  Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Höjdrädslan har ökat med åren. Fast lite rädd var jag allt när jag klättrade upp på taket. Konstigt egentligen att jag gjorde det, trots att jag inte ens hade en blogg på den tiden 🙂
   Kram

 18. Vågat spelat av butiken.

 19. BP skriver:

  Hahaha! Supervisor har nog alltid varit ditt mellannamn. Däremot hade jag då aldrig trott att du faktiskt kunde sy. Det var en helt otippad överraskning. Ja, jag vet överraskningar brukar vara otippade;-)
  Åsså omväxling förnöjer. Istället förvaringslådor med Rulle istället för en eller två resväskor. Låt det inte bli till vana bara, för det måste väl ändå vara roligare att ha minisemestrar än att besöka förrådet i garaget, trots att det sistnämnda är nymålat i din favofärg;-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag minns hur jag satt ute i trädgården i solen och sydde hängmattan i sällskap av ett glas vin 😀
   Vi hade köpt en hängmatta på nån bensinstation (säkert BP 😉 ) som var smal som sjutton och hade såna där öljetter som inte höll alls.

   Jag sydde gardiner också:

   Svindyrt tyg och en hemsk mönsterpassning… Jag har oanade talanger 😀

   Jo. Minisemestrar är BRA mycket roligare än att försöka få ner julen i garaget 🙂

 20. paulamerio skriver:

  Haha, du klättrar ju visst upp för stegar, det har jag bildbevis på. Eller flög du upp på taket?? Och du, nästa gång du ser en vit katt korsa en väg ska du fräsa och spotta igen, för si vit katt lär betyda sjukdom, o dt är vi ju klara med nu eller hur? Trevlig helg!

  • Ama de casa skriver:

   Jag går helst inte upp för stegar och det stegmotståndet har ökat med åren. 1991 var jag tydligen inte lika motståndskraftig 😉
   Oj! Det visste jag inte – ska nog fräsa och spotta oavsett vilken färg det är på katten, för säkerhets skull alltså 🙂 Klart vi är klara med sjukdomar nu!
   Tack detsamma!

 21. Ditt inlägg får mig verkligen att minnas paraboltiden. Man kan ju inte påstå att det var snyggt med alla dessa paraboler. Vid höststormar måste de ofta justeras, eller rättare sagt EFTER höststormar. Sommartid slog blixten sönder den!
  Att gunga liggandes i hängmattan är såklart njutbart – under förutsättning att det är spindelfritt🤪
  Kram

 22. Susjos skriver:

  Tycker mej ana en liten längtan till Sollentuna??? Hihi, fast inte har du väl glömt våra vintrar..idag iskallt ute och halt, snöskottning och skrapa bilrutor?
  Tänk att Carola vann där 1991, förstår att du blev lite sur på Anders då ni kunde haft en stor parabol! Tror faktiskt att Carola vann på sina 10 poängare, hon hade fler såna än Frankrike!
  Kram och sov gott! Snart är julen ute även hos er! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Nej, jag har inte glömt vintrarna och såhär års är längtan inte särskilt stor 😉
   Ja, såklart. Så var det, så jämnt att det till och med var lika många fullpoängare. Funderade på att googla för att kolla, men tänkte att det här vet jag. Gjorde jag ju inte 😀 Tack för hjälpen!

   Kram och hoppas du får en fin lördag!

 23. BP skriver:

  Svar: Du borde absolut delta i ”Fem en fredag”. Lika kul som Skyltsöndag, fast bara nästan;-)

 24. ullie skriver:

  nej men åh rolig ”saga” ja hon vann ju det där 🙂 va fina biler
  men tack gulliga gillar o knopa men igår ryggen gick väl av typ usch men så kul
  kramar till ej fina

 25. Sara skriver:

  Vilket minne 😀 så kul!!

 26. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama! Det var en fantastisk parabol-historia, men jag blev lite besviken trots allt. Trodde när jag såg första bilden att du redan börjat investera för att inte riskera avbrott i sändningen när Mellon börjar. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: