Den spanska sjukvården…

 

… Ama kan inte annat än berömma den.

1

Igår klockan 10:30 var det dags för ett återbesök på sjukhuset.

(Tips: Om ni nu inte vill läsa en massa AMAtörmässigt beskrivna detaljer angående gårdagens läkarbesök så kan ni hoppa till sista bilden, efter den kommer en kortare resumé)

Ama berättade för doktor Kirurg om sin dåliga ork och något dåliga aptit, plus att det gör en aning ont i operationsärren på sina ställen vid vissa rörelser.

Doktorn sa att hon skulle boka in Ama för blodtester och dessutom ultraljud av magen. Efter att ha klämt på magen hade hon konstaterat att det förmodligen fanns kvar vätska runt operationssåren som orsakade ömheten och det ordnar kroppen till själv bara man ger den tillräckligt med tid. För att bekräfta det hela ville hon ha ultraljud på innandömet.

Fast där hade vi varit lite smarta och meddelade att Ama hade fastat sen kvällen innan. Doktorn sken upp och skickade iväg Ama på först blodtesttagning och därefter ultraljud med omedelbar verkan. På båda remisserna skrev hon ”brådskande”. När båda grejerna var genomförda skulle vi återkomma till doktorn efter cirka en halv till en timme, så hon skulle hinna få resultaten i sin hand. Ja, eller i datorn, då.

Så när Ama hade blivit stucken och ultraljudad…

2

… då satt det bra med en frukost. Ja, vi följde den spanska standarden – den där sockerkakan var inte dum alls! (Vi delade på den, nån måtta får det vara…)

Tillbaks till doktorn som kollade resultaten.

Ultraljudet bekräftade det hon hade misstänkt angående vätskan.

Blodtesterna såg bra ut utom en sak som hon tyckte var lite mystisk. Det var två järnvärden som var konstigt motsägelsefulla. Det ”fria järnet” (i blodet) var för lågt, medan det ”lagrade järnet” (i skelettet) var för högt. Hon ringde till en kollega, ”doktor Järn” som kunde kolla direkt, sen sprang hon iväg och lyckades rädda blod från morgonens provtagning som hon såg till att doktor Järn fick. (Där hade Ama tur – den där sockerkakan hade nog sabbat en ny provtagning rejält…)

Efter ytterligare väntan fick Ama det positiva beskedet att den där konstiga järnfördelningen inte var ovanlig i samband med den operation som genomförts, och att det förmodligen också skulle ordna sig med lite mer tid.

3

Så vid 13:30 var Ama färdigundersökt för den här gången och utsläppt. Samma dag! WOW, liksom. Det hör inte till vanligheterna.

Doktorn konstaterade (precis som flera av er andra i kommentarerna till förra inlägget) att Ama helt enkelt har haft för bråttom. Efter en sån stor operation tar det TID att komma tillbaks, mer tid än Ama riktigt har velat gå med på.

Nytt återbesök om två veckor, och självklart med order om att komma tillbaks ifall måendet blir sämre.

Tänk ändå. Ett ”vanligt” återbesök som utökas med blodtester, ultraljud, extrakoll av järnet i kroppen och svar på dessa tester. Allt detta på tre timmar, samma dag. Den spanska sjukvården kan Ama inte klaga på.

Efter dom positiva beskeden mår Ama bättre. Ett par stenar damp ned från hjärtat, kan man säga.

Nu ska Ama försöka att skynda långsamt.

Gomorron!

Annons

76 Responses to Den spanska sjukvården…

 1. Yvonne skriver:

  God morgon, det var ju skönt att höra att det bara är tiden som är felet. Nu är det bara att bita ihop och låta läkandet ta den tid som behövs.

  Impad av sjukvården, kan det bero på att det är privatsjukhus tro? Så klokt att köra allt på samma dag. Där har Sverige mycket att lära sig av.

  Fortsätt vila dig i form och ha en fin lördag!

  • Yvonne skriver:

   Fööörst verkar jag vara idag, vilken bra början !

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron och grattis Yvonne 🙂
   Ja det var verkligen skönt att få det lugnande beskedet.

   Jag vet inte om dom är snabbare i vändningarna för att det är ett privatsjukhus… Jag har ju varit på det allmänna också, och där var det också snabba puckar, men det var ju några år sen nu så det är svårt att jämföra.

   Det var verkligen skönt att få allt avklarat i ett svep, fast där berömmer jag oss själva också som tänkte till innan med det där att komma dit på fastande mage. Misstänkte att blodtester skulle göras och tiden 10:30 var ju inte så jättesen.

   Tack och detsamma! 🙂

  • Robert skriver:

   Var har jag glasögonen? Ser så suddigt idag. 😀

 2. farfar hebbe skriver:

  Oki,du får inte ha så bråttom,,låten tiden ha sin gång,som alltid fixar den det mesta..Men sjukvården verkar funka till 155% där hos dig..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, jag får försöka acceptera att det kommer att ta tid. Men sjukvården, den kan jag verkligen inte klaga på. Det var skönt att få ”allt” avklarat på samma gång och att inte behöva åka tillbaks förrän nästa planerade återbesök 🙂
   Kram

 3. farfar hebbe skriver:

  Ja den rätten är en favo…Dagen liknar den igår,ungefär samma kalla grader,men solen är på plats kan kanske lyfta graderna mot nollan..Haé Kram.

 4. Svempa skriver:

  Du får undvika att ta ett järn nu ifall du förstör järnhalten i kroppen. 😉

  Gomorron i stugan! 😀

 5. Robert skriver:

  Svempa snodde min kommentar, men det är väl bara att instämma. 😉

  Gomorron! 😀

 6. friochlycklig skriver:

  Brått lönar sig inte! 👍🤔😊😎😁

 7. "LillaSyster" skriver:

  Svenska sjukvården har mycket att lära i snabbhet av den spanskasystemet. Så fortsätt att kämpa på i lagom takt. Här var det bitande kallt i kinderna på promenaden, men långkalsongerna värmde bra! Ha en bra lördag!

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar att dom kan lösa grejerna på plats där och då, så man slipper komma tillbaks en gång per grej som ska genomföras. Stannar hellre några timmar än att få nya tider för allt och behöva återkomma i flera dagar.
   Oj! Hade du långkalsongerna på huvudet, eller? Tja… Varför inte… 😉 😀
   Tack detsamma!

 8. Znogge skriver:

  Så skönt att höra att allt var i princip som det skulle och vilket smart drag att vara fastande. Allt klart på en gång liksom. Tänker på Husse som fick vänta på röntgen och ultraljud i fyra dagar. Svensk sjukvård i ett nötskal!

  Det tar tid att återhämta sig från en stor operation och dessutom så är du inte 25 (ursäkta detta ofina påpekande) längre. Nu är det bara att skynda långsamt så går det säkert på rätt håll!

  Ha en fin lördag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det var verkligen sköna besked att få. Sen misstänkte jag – utifrån dom frågor jag hade – att det skulle komma att göras blodtester. Eftersom det var en hyfsat tidig tid så hade jag liksom inget att förlora att avvakta med frukosten. Sen fick jag ju sockerkaka också – det skulle jag INTE ha fått hemma 😀 Usch vilka väntetider det verkar vara i Sverige hela tiden, hur jobbigt som helst, speciellt när man har ont.

   Nej, jag får nog acceptera att åldern tar ut sin rätt. Det har ju ändå gått lite drygt fem år sen jag var 25… 😉 Jag ska pinna på lite lagom framåt nu 😀

   Tack detsamma!

 9. Ditte skriver:

  Att känna sig trygg med sjukvården är ju verkligen A och O. Och att ha en läkare man har förtroende för. Så viktigt. Jag är ju bara goda erfarenheter av den allmänna svenska sjukvården men jag vet ju att det finns brister.Ringer jag får jag en tid inom någon dag.
  Skönt med ett positivt besked av läkaren och att skynda långsamt är ju svårt. Men med lite träning kanske det går att göra det.
  Önskar dig fortsatt god bättring.

  • Ama de casa skriver:

   Åh vad skönt att höra lite positivt om den svenska sjukvården också. Härligt att du också känner dig i trygga händer.
   Här ska det skyndas så långsamt som jag klarar av. Kommer förmodligen att bli lite frustrerad, men det får jag ta 😉
   Tack så jättemycket, Ditte, och ha en fin dag!

 10. Mamma C skriver:

  Så skönt att få svar på allt på en och samma dag.
  Ha nu en skön och bra lördag.
  Kram Carin

 11. Fantastisk sjukvård, och så skönt att du har massa lagrat järn i alla fall. Jag hade typ noll på båda för en tid sedan. Trots det hade jag inte känt mig nämnvärt trött, konstigt nog. Krya på dig.

  • Ama de casa skriver:

   Du får fylla på med ett järn eller två… För min del gäller det väl att få dom där två järnen att mötas nånstans på mitten 😉
   Skönt att du inte kände dig trött i alla fall!
   Tack!

 12. Geddfish skriver:

  Lagom, så typiskt svenskt, ränderna sitter i, förstår jag 😀
  Krya på dig nu, vännen!

 13. Annica skriver:

  Visst är det skönt när man får svar samma dag. Det är ju väntan som är jobbigast.
  Njut av den och skynda långsamt 🙂
  Kram

 14. Ami skriver:

  Bra att sjukvården är så snabb här i Spanien. Och duktiga är de också! Skynda nu långsamt 🙂
  Kram

 15. skåningen skriver:

  Det går absolut inte att klaga på den sjukvården.
  Krya nu på dig!
  Sv..Det är underbart att känna sig uppskattad!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 16. Ruth i Virginia skriver:

  Super service på spanska sjukhus, tycks det.
  Tilfredsställande resultat dessutom. Skynda långsamt =
  inga borgklättringar inom den närmaste tiden.
  (köp en ”drone”) 🙂
  Glad veckända önskas!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är svårt att klaga på den servicen 🙂
   Jag har länge velat ha en drönare, kanske Tomten kan komma med en? Nej, viss nej. Tomten kommer aldrig till oss… 😀
   Tack detsamma, Ruth! 🙂

 17. Delila skriver:

  Skönt när servicen är bra 😀

 18. Det var ju glädjande. Ja alltså, inte att du har för mycket och för lite järn, eller vätska vid ärren, men att du lättad kom därifrån.
  Skönt att spansk sjukvård fungerar. Fördel. Parkeringar tycks däremot inte vara spanjorernas grej. Underliga är de också om det är brukligt att dagens frukost startar med sockerkaka. Fast det gör ju inte dig något. Du har ju inte för mycket och för lite socker. Och du är ju alltid ute och promenerar och klättrar i borgar – så nog klarar du av sovkerkaksfrukodt!
  😀❤️

 19. Lena i Wales skriver:

  Roligt att hör att den spanska sjukvården funkar bra, har hört många säja samma här.
  Skynda långsamt och ha en fin helg!

  • Ama de casa skriver:

   För mig har den funkat alldeles utmärkt – både på allmänna sjukhuset och nu på det privata. Jag är utomordentligt tacksam för det.
   Tack, och ha en fin helg du med!

 20. Puh! Så himla skönt att höra att det var som vi bloggdoktorer trodde. Även om jag vet att vården är bra så blir jag ändå imponerad, både av vården och att ni var så smarta där med fastandet!

  Det är ju bara att gilla läget! Ta det lugnt men ändå leva vanligt, misstänker jag. Inga maraton (förutom tapasen, då) eller springandes till borgar upp och ned, hit och dit.

  • Ama de casa skriver:

   Det är ju bra att veta att bloggdoktorerna är så duktiga! Jag slutar aldrig att imponeras över vården här, för mig har det fungerat suveränt bra. Sen underlättar det ju om man är lite smart själv också 😉

   Jag ska nog hålla mig till tapasmaran ett tag nu. Även om det bara är två dagar kvar för denna gång så kan man ju fixa egna, improviserade maror tills orken återvänder. Borgarna ska jag absolut våga vägra ett bra tag framöver 😀

 21. Augusta skriver:

  Vad skönt att allt är bra med dig. Att skynda långsamt är nog svårt för dig eller er. Tycker ni hinner överallt i världen 😀 Krya på dig och ha tillsammans med stalker 😀

  Svar: Helsingfors, helt otroligt så trevligt det är där nu. Lätt att ta sig fram med olika linjer spårvagn, många affärer, olika affärer och från hela världen osv. Jag gillar skarp Helsingfors nu 😀

  • Ama de casa skriver:

   Man kan skynda långsamt var än i världen man befinner sig, tror jag 🙂
   Tack!
   Det var länge sen jag var i Helsingfors, men jag gillade stan redan då när jag var där senast 🙂

 22. Elisabeth skriver:

  Så bra att du fick allt överstökat på tre timmar. Jag har en vän här p GC, bofast, som just nu får behandling. Han är också nöjd med sjukvården. Det tycker jag känns tryggt!!

 23. ❤ ❤ Så glad jag blir av detta blogginlägg ❤
  Spansk sjukvård och speciellt Din Tant Doktor får dagens ros ❤
  kram

 24. BP skriver:

  Helt fantastiskt! Vilken sjukvård. Betydligt bättre än här. Man borde kanske flytta ändå;-)
  Dessutom är det en lättnad även för mig att höra att det ”bara” är en tidsfråga innan du kan bestiga borgar igen. Otroligt skönt att höra:-)

  • Ama de casa skriver:

   Sjukvården är inget man kan klaga på i det här landet. I alla fall har jag aldrig haft anledning att göra det 🙂
   Borgarna får nog vänta ett tag ändå… 😉

 25. yfronten skriver:

  Kvinnor brukar ha järnbrist och jag har inte hört att man kan ha för mycket järn men så är jag inte så van vid sjukvården som du. Ta det lugnt nu så hoppas vi att det snart slutar strama i såren.

  • Ama de casa skriver:

   Det var premiär för mig också att det typ finns två varianter av järn i kroppen att hålla koll på. Kanske finns det ännu fler? Man lär så länge man lever.
   Om det inte slutar strama så kan dom gå in och suga ut den där vätskan. Det hoppas jag verkligen att jag slipper uppleva…

 26. Susjos skriver:

  Så smart av dej att vara fastande när du gick till sjukhuset! Och sån fin hjälp du fick där på direkten, och till sist men inte minst, så skööönt att dina värden var bra! Kram till dej!
  Hälsningar från en som fick en kylchock ikväll när vi landade på Arlanda, det är t.o.m lite vitt på marken..ack ja..tur man är laddad med spansk värme!

  • Ama de casa skriver:

   Vi kom båda på den idén oberoende av varandra. Jag har nog varit för mycket på sjukhus som ens tänkte tanken…
   Hoppas den spanska värmen kan hålla sig kvar hos dig ett bra tag!
   Kram

 27. Veiken skriver:

  Verkligen positiva besked. Då är det bara tålamodet som behöver åtgärdas. Det är samma här. Jag är dåligt utrustad i den delen. Det kan ju inte jag hjälpa. Född tålamodslös! 😉

 28. jag sticker mig själv i fingret hemma för att kolla att inte äta så mycket sockerkaka… nytt för mig

 29. MariArne skriver:

  Tåååålamoood är vare sig din eller min specialitet. Tur att du fick ett så enkelt svar på dina frågor. Nu gäller det bara att ge kroppen tid. Tids nog känber du dig pigg igen. Idag ska vi gå på sista tapasrundan. Ska vi runda tillsammans med er kanske? Hör av dig. Kram Marianne

 30. Anneli Häggkvist skriver:

  WoW! Det må jag säga att man kan fortfarande göra det smidigt för patienten! Det hade nog formodligen inte hänt här i svedala.
  Vilken tur att du nu kan krya på dig i lugn och ro utan oro. Ha det bäst och simma lugnt 🙂 Kram

 31. mittlillautrymme skriver:

  Så skönt att allt var OK. Jag vet av egen erfarenhet att det är lätt att stressa iväg och tycka att återhämtningen borde gå fortare. 🙂

 32. Janne skriver:

  Åter en bekräftelse på att den spanska sjukvården är fantastiskt. Det hörde jag redan för 20 år sedan innan sjukvården i Sverige hade blivit dålig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: