Fin utmärkelse och oväntat beröm

 

1

På sjukhuset Quirón finns det en gästsäng i alla patientrum. (Ja, ja. Ama lovade att inte älta på om sjukhuset mer, men det här inlägget ska inte handla om sjukhuset egentligen).

Ama hade fullservice och fick sin säng bäddad med nya lakan varje dag. Anders däremot, han fick lakan av personalen, men han fick bädda själv med samma lakan hela veckan.

Ama ville gärna ge uppmuntran och berömde honom för den snygga bäddningen.

– Att bädda snyggt, det blev jag så illa tvungen att lära mig i lumpen, sa han.

2

Lumpen gjorde han som jägare på K4 i Umeå, 1978. Ama var djupt besviken att kavalleriet där hade skippat alla hästar, hade varit kul om han också hade blivit hästbiten (fast inte bokstavligen då). Här såg han lite uppgiven ut. Kanske berodde det på att det låg en person ivägen där i sängen för att han ska kunna fixa till den perfekta bäddningen?

Efter lumpen gjorde han FN-tjänst på Cypern 1979.

3

Då hade han klippt sig.

Den sommaren 1979 var Ama ute och tågluffade med kusin Nikki.

Ama hade inte klippt sig.

Den där frisyren var väldigt praktisk…

5

… för den funkade uppenbarligen även som hjälm då när det var ridturer på gång.

Var det verkligen en tågluff det där?

6

Liknade mer en hästluff, faktiskt.

Nej, nu spårade det här ur aning (vilken tur att det var nu det spårade ur och inte under själva tågluffen). Det var ju en fin utmärkelse och oväntat beröm det skulle handla om, med en svag röd tråd med en bäddad säng där i början.

Ama försöker komma på spåret igen, var var vi?

Just det. Anders hade lärt sig att bädda fint i lumpen och efter det begett sig på FN-tjänst på Cypern.

7

Även där fick han bädda och håret växte tydligen ut under tiden.

När vi var där på sjukan förra veckan och Ama hade berömt Anders för den eminenta bäddningen så fick hon höra en story som hon aldrig tidigare hört (det hör faktiskt inte till vanligheterna så här efter snart 41 år tillsammans ska ni veta).

Anders berättade att vid ett tillfälle när många FN-soldater satt på ett stort möte på en camp där på Cypern så kom ett befäl inklampandes och sa nåt i stil med:

– Barack 4, andra sängen på höger hand, vems är det?

Anders funderade på vad han kunde ha gjort, men räckte upp handen och erkände att det var hans.

Befälet utbrast:

– Det är förbanne mig den snyggast bäddade säng jag någonsin sett!

Se där! Att göra FN-tjänst kan inte bara rendera i den fina utmärkelsen ”Nobels Fredspris”, man kan få högst oväntat beröm också.

Fast Ama är lite skeptisk…

Inte till det där med Fredspriset, för det har Anders bevis på.

Men det där med ”snyggast bäddade säng”? Mer tveksamt faktiskt…

9

Det här är det enda bevis som Ama har hittat i arkivet. Hon känner klart och tydligt igen Anders gamla kameraväska där på sängen, så det är onekligen hans bädd. Men snyggt bäddad? Nja… Inte så värst, va?

Se nu till att bädda era sängar jättesnyggt idag. Ama har tur som har en sängbäddningsexpert i närheten, för själv kan hon inte bädda alls just nu – det stretar i ärren.

Gomorron!

78 Responses to Fin utmärkelse och oväntat beröm

 1. "Lillasyster" skriver:

  😀 Jo, jag bäddade sängen innan jag åkte, men kanske inte så att jag får beröm för det. Det mest troliga är att den uppnådda till hälften då jag kommer hem. Busan…….,för det var ju inget höjdar väder ute och då är det gott att krypa ner under täcket 🐈
  Nu ska jag kavla upp ärmarna och jobba! Ha en bra dag! Kram

 2. "Lillasyster" skriver:

  Uppbäddad, hopplöst att blogga fr 📞

 3. Znogge skriver:

  Minns min tid i Lottakåren och då var det välbäddat. Numera har jag anammat teorin att kvalster ska luftas ut 😉 Så även i dag kan tilläggas!

 4. Bädda sängen är nog en överdrift men jag rättar till lite så det ser snyggt ut. Fluffar kuddarna, rättar till täcket. Lakanen ligger ganska slätt ändå, faktiskt. På min sida. Mannen min får rätta till sin. Det händer ju nu inte men så får det vara. Ibland kan det hända att jag rättar till där med.

  Någon måtta får det ändå vara.

  Jag tycker du är jättefin i den där hjälmfrisyren, ju! Bilden på Anders med långt hår, skulle kunna vara min storebror, han såg likadan ut på 70-talet. Ja, alltså inte som han ser ut nu utan som Anders, I håret, alltså.

  • Ama de casa skriver:

   Din modell av bäddning använde jag mig av när vi bodde i Sollentuna, där låg sovrummet i källaren och man passerade det inte alls (eller väldigt sällan) under dan. Nu ser jag sovrummet varje gång jag går mellan vardagsrummet och köket eller toaletten. Det blir några gånger per dag om man så säger… Så det är överkast på som gäller 🙂

   Hjälmfrisyren var jag inte direkt ensam om på den tiden, och många killar hade långt hår. Minns att jag var avis på Anders som hade gratislockar, medan jag fick betala dyrt för min hjälm 😀

 5. Janne skriver:

  God morgon!

  Fina ord om din man, Anders och Stalkern. Jag kan bara intyga sanningshalten. En bra jobbarkompis, kollega, kompis, partner i badmintondubbel. Ställde ALLTID upp. Har haft uteslutande glädje av och med honom i livet! Hälsa honom! 🙂

  ps. Han berättade att du frågade chans på honom i skolan och han svarade ”Jag tror inte det går då men vi kan väl försöka..” eller något i stil med detta. ds. 😀 😀 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Janne! 🙂
   Anders tackar för dom fina orden, säger detsamma om dig och hälsar tillbaka! 🙂

   Hans ord när jag den 14:e januari 1978 träffade honom på Folkets Park och sa att jag tyckte att vi skull vara ihop var (ordagrant):
   – Ja, vi kan väl vara ihop då, men jag tror inte att det kommer att hålla.

   Och vem vet – han kan ha rätt. Man ska aldrig ta varandra för givna 🙂

 6. wiper skriver:

  Sängen på bilden var fint bäddad. Min man är bättre på att bädda snyggt än vad jag är. Härliga nostalgibilder. Kul att få ta del av

  Ha en fin torsdag
  kram från
  Malin

  • Ama de casa skriver:

   Vanligtvis är det jag som bäddar sängen på morgonen – troligtvis beroende på att det är jag som lämnar den sist 😉 Men nu är jag ju konvalescent, så jag slipper. Bädda alltså. Sängen lämnar jag på mornarna (dock senare än Anders) 😉

   Det är kul att grotta i minnenas arkiv 😀
   Tack detsamma!
   Kram

 7. skåningen skriver:

  Anders vet att som man bäddar får man ligga!!!
  S….Det är bra om ölflärparna kommer till nytta!
  Kram!

 8. Inger Rozén skriver:

  Och temat idag!Oj, jag har inte bäddat sängen ännu.kram,inger

 9. Yvonne skriver:

  Hm, jag bäddar sällan och aldrig sängen, det gör Per för det står i hans arbetsbeskrivning att han ska göra det 🙂 . Men han fick då inte lära sig bädda sängen så fint i lumpen, han viker bara in en stor del av täcket på ena sidan bara, vilket gör att man från krångla sig in för att rätta ut täcket. Kanske ska jag börja bädda själv 🙂

  Ha en fin torsdag hälsas från ett återigen grått, duggregnigt och mörkt Åkersberga

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Du kanske bara skulle skriva en instruktion för sängbäddningen till Per? Ja, så han vet hur det SKA vara 😀
   Här har vi lite blandat sol och moln just nu och bara 15 grader ännu.
   Ha en fin torsdag ni med!

 10. Robert skriver:

  Alltid kul med gamla bilder. Får satsa på ditt eget Nobelpris sen när du kurerat dig ordentligt. 😉

  Gomorron! 😀

 11. friochlycklig skriver:

  Det var sannerligen härliga bilder vi fick se. Ååååh ljuva tider (vissa dagar iaf). Bädda har jag slutat med. Det är bra att lufta länge. Då trivs inte kvalster. 👍😊

 12. farfar hebbe skriver:

  Oki Anders är en fena på bäddning,,jag kollade mest på bilderna på honom,kul,,från skitmycket hår,till tji hår,sen till lite hår..Ser att du gått i damma hårspår som Anders,dock hoppade du varianten Tji hår..Kul.Haé Kram.

 13. farfar hebbe skriver:

  Ja det smakade bra,moset krävde lite mer salt o peppar,blev gott..
  Ja vendela är ett namn jag inte har hört på någon.Finns visst någon skådis tror jag som heter Vendela Kirsebom..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Hon den där Kirsebom… Var (är?) inte hon modell? Okej. Nu googlade jag och hon benämns som ”fotomodell, programledare och skådespelare”. Där ser man 🙂
   Kram

 14. Det var minsann en duktig Anders. Men varför ska man bädda sängen? Har hört att kvalstren inte förökar sig lika snabbt i en obäddad säng. De trivs bättre när de är inbäddade.
  Jag bäddar väldigt sällan. Om jag bjuder hem folk som har barn (som öppnar alla dörrar) eller nån som inte varit här förut (och ska gå husesyn) då bäddar jag.
  Bjuder jag hem vänner som inte går husesyn så bäddar jag inte. Sovrumsdörren kanske jag stänger.
  Du hade precis likadan frisyr där i slutet på 70-talet, som jag hade.
  Kul att få se gamla foton.
  😀🤗

  • Ama de casa skriver:

   Jag hade din bäddningsstrategi när jag bodde i Sollentuna, där sovrummet låg i källaren och min generella åsikt var att ”Går nån ner i källaren så får dom skylla sig själva” 😉
   Nu passerar jag sovrummet typ 1000 gånger per dag, och då står jag inte själv ut med att se sängen obäddad så jag bäddar dagligen (utom nu när jag är konvalescent… 😉 ).

   Vi var många som körde pudelstuket på 70-80-talet 😀

   Jag fastnar ibland i arkivet, det är skoj att minnas tillbaka 🙂

 15. kajsalisasblogg skriver:

  Oj mycket nostalgi här och roliga frisyrer 70-talet är nog ett decennium jag skulle kunna tänka mig att göra en tidsresa till eftersom jag aldrig upplevt det.

  • Ama de casa skriver:

   Jag såg med förskräckelse för flera år sen att 70-talet var på väg tillbaka inrednings- och klädmässigt. Jag är inte redo för det kan jag säga… 😉
   Men visst var det en speciell tid!

 16. Ditte skriver:

  Vilken rolig resa bakåt i tiden. Känner igen frysyrer, tågluff, regementen, hästar, Cypern och annat . (Var med min pappa på Cypern när han jobbade där som underrättelseofficer 1964 .) Fredspris jag ärvt – har tre stycken till dags dato. Men vet inte vad jag ska ha dem till.
  Vad gäller sängbäddning fick jag lära mig den hårda vägen att försöka få en enkrona att studsa upp igen. Pappa kunde det, men jag kom aldrig dit i kursen. Här hemma är det oftast Bosse som bäddar och det utan att jag är konvalescent.
  Perfekt med en sängbäddningsexpert med gedigen erfarenhet.. Sådana är faktiskt svåra att finna. Särskilt med dokumenterad erfarenhet.
  Önskar dig god bättring

  • Ama de casa skriver:

   Har man varit där så känner man igen sig – 70-talet var lite speciellt 🙂
   Anders har inte heller nån större användning av sitt fredspris, det ligger mest i en låda och skräpar. Fick dock komma upp från garaget för flera år sen när det var nån som trodde jag skämtade när jag hade skrivit att Anders var Nobelpristagare 😉
   Det där med ”mynttestet” av bäddningen fick Anders också lära sig i lumpen och han klarade kursen. Det var nog därför han fick beröm där på Cypern 😀
   Tack så mycket och ha en fin dag!

 17. mamma c skriver:

  Bäddar sängen brukar jag göra men faktiskt idag har jag inte gjort det. Men jag lägger aldrig på något överkast.
  Kram Carin

 18. Imponerande. Vi bäddar nästan aldrig sängarna. Detta trots att jag är gift med en militärson som blivit hårt drillad.

 19. MariArne skriver:

  Härligt att se gamla bilder. Skönt att du är på bättringsvägen. Kram från oss som nu är på hemväg

 20. Jessica skriver:

  Underbara bilder… 41 år!!??!! wow…

 21. bpz3 skriver:

  Hahaha! Vilket himla roligt inlägg! Helt underbart att se dessa gamla bilder. Fastnade nog inte så mycket på bäddningen av sängarna utan mera på din frisyr. Vilken mopp! Helt moderiktigt och skitsnyggt faktiskt! Love it.
  Åsså har ni känt varandra ett år längre än vad vi gjort. Även vi får höra nåt nytt om varandra då och då. Även det är ju kul, eller hur!?

  PS. Vi bäddar aldrig våra sängar, så inga kvalster här inte;-) DS.

  • Ruth i Virginia skriver:

   Samma här! Min säng är redo att to emot mej
   Inget överkast och inga finkuddar, som man inte
   kan sova på.

   • BP skriver:

    Då är du också kvalsterfri med andra ord;-) Bra där. Ama påstår ju i ett svar till Surridurr att hon passerar sovrummet många gånger per dag och inte står ut med obäddade sängar. Undrar om dom i Spanien inte har sovrumsdörrar… som man kan stänga alltså;-) Alltså i ”vår” lägenhet i Benidorm finns en dörr till sovrummet;-)

   • Ama de casa skriver:

    Ruth: Men din den här finkudden har du väl med:

    Perfekt att bara hålla upp på morgonen då man vill snoza lite till 😀

   • Ama de casa skriver:

    BP: Haha! Jodå, vi har dörr till sovrummet, men jag gillar att ha det luftigt i rummen. Den är bara stängd på kvällarna då AC-n går för att minska utrymmet som AC-n behöver kyla/värma 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Jag kanske ska låta håret växa ut igen och pudelkrulla till det? Nja… Det lär nog blir för varmt med en sån mopp på huvudet här 😀
   Jag blir lika fascinerad varje gång det dyker upp en ny historia från förr. Trodde jag hade hört allt vid det här laget. Men det är kul. Såpass kul att det tydligen är värt ett blogginlägg 😉

 22. inte alla som har Nobels Fredspris, en vecka klarar en med samma lakan… eller inte, ni byter ju hotell oftare än annan hinner byta lakan….

 23. Elin skriver:

  Hoppas du haft en fin dag!! Kram

 24. yfronten skriver:

  Maken som gjorde lumpen i flottan lärde sig också att bädda ordentligt, vilket tydligen är särskilt viktigt ute på sjön av någon anledning. Jag blir nostalgisk av de där rutiga lakanen som vi nog har ett påslakan kvar av någonstans.

  • Ama de casa skriver:

   Undrar om det är samma modell på lakanen i det militära idag? Alla bilder som jag sett från ”lumparställen” har haft såna lakan. Fast jag har inte sett ”moderna” bilder från logementen, inte som jag tänkt på i alla fall 🙂

 25. Ruth i Virginia skriver:

  Anders är så HIMLA gullig. Du skulle ha fått
  en rival, om jag hade haft chansen. 🙂

 26. Elisabeth skriver:

  Jag är inte så bra som Anders på att bädda, menå andra sidan har jag inte gjort lumpen. Jag hoppas sjukhusvistelsen gått bra. Krya på dig!!

  • Ama de casa skriver:

   Sjukhusvistelsen gick jättebra. Eller så bra en sjukhusvistelse kan gå i alla fall – det är himlarns långtråkigt när man börjar pigga på sig 🙂
   Tack!

 27. Sophie skriver:

  Åh så kul att se ”gamla” bilder på er, och vilket burr ni haft 😀

 28. Susjos skriver:

  Härliga frisyrer som jag ler igenkänningsmässigt på, vem hade inte permanentat hår på 70-talet?!
  Min man gjorde också lumpen i norrland, närmare bestämt på F21 i Luleå! Fast året efter ,1979, berättar han för mej, vi träffades långt senare ;-D
  Snyggt bäddat av Anders, på sjukhuset i alla fall, den där bäddningen i lumpen vet jag inte…

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror att det var lag på att krulla håret på 70-talet 😉
   Där ser man, F21 minsann. Nu är nog alla dom där regementena nedlagda… Synd, för lumpen gjorde män av pojkarna. Dom fick lära sig många nyttigheter – som att bädda, till exempel 😀

 29. ullie skriver:

  wow du det är inte dåligt att få bästa sängen för bäddning =)
  jätte skoj o se alla bilder så fina ni va

 30. Veiken skriver:

  Har man gjort något bra, ska man ha beröm! Ära den som äras bör! 🙂

 31. FREEDOMtravel skriver:

  Det är ju en bra merit att kunna bädda snyggt! Riktigt cool är han som ung också, men tågluffande Ama är ju coolast!! 🙂 Här har vi bäddat med heeelt nya lakan idag 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Visst var jag coolast! Haha! Fast alla gick ju runt med sånt där burr, så alla var nog coola på den tiden 🙂
   Hoppas ni har sovit skönt i era nya lakan 🙂

 32. paulamerio skriver:

  Men oh så roligt att få ta del av lite mer om dig och er gemensamma historia! Och Anders var alldeles rödhårig! Som en manlig Pippi! Nu är jag nyfiken på ännu mer, till exempel varför ni flyttat ner till Spaniola och för hur länge sedan är det? Vi har ju inte varit vänner så länge annars hade jag väl varit bättre uppdaterad..

  • Ama de casa skriver:

   Nja… Han var faktiskt inte särskilt rödhårig – det är ljuset i bilden som luras.

   Vi flyttade till Spanien på heltid 2006 efter att ha ”råkat” (på riktigt!) impulsköpa lägenheten här 2003. Vi skulle egentligen bara hälsa på goda vänner och sen campa runt lite i Spanien, men så blev det som det blev.
   När vi sen tre år efter inköpet ledsnade på både vårt hus i Sollentuna (efter 21 år) och ekorrhjulet så tog vi vårt pick och pack med i bilen och flyttade ned. Inget vi har ångrat.

   I det här inlägget har jag samlat några länkar till äldre inlägg i ärendet ”flytt till Spanien”:

   https://amacasa.wordpress.com/2010/03/31/lite-blandat-om-spanien/

   😀

   • paulamerio skriver:

    kul att ni gjorde så som många bara drömmer om. Jag gjorde en liknande förändring när jag efter 20 år på bank blev krögare ute på landet med nya kärleken. Hälften vågat hälften vunnet, nu är vi skilda, men vi hade tjugo fantastiskt spännande år tillsammans! Tack för länken, jag ska grotta ner mig under dagen. Ha en fin måndag

   • Ama de casa skriver:

    Visst är det så! Friskt vågat, hälften vunnet. Och det sägs ju att dom enda saker man ångrar är dom man INTE gjorde.
    Kollade själv – lite nostalgiskt – in länken. Såg då att det i inläggen finns det andra länkar som pekar på min gamla metroblogg som nu inte finns längre (dom tog bort alla bloggar på metrobloggen för några år sen). Anders lyckades rädda över min blogg till amadecasa2009 innan den försvann – tack för det! Men vissa länkar finns kvar som pekar på gamla försvunna inlägg. En vacker (eller regnig?) dag kanske jag tar tag i det där med reparationer av dessa. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: