Ama har blivit smartare!

 

Calpe är ett väldigt trevligt ställe att besöka och att stanna en natt där är inte heller fel. Men det finns en läskig grej som man måste se upp för, nämligen denna:

1

Klippan. Den som Ama pekar på där. Visst, den är mäktig och vacker att se på, men det finns en stooor nackdel – man kan gå upp på den…

 

Det gjorde vi 2007 och det är en av dom värsta upplevelser som Ama nånsin har varit med om. Det värsta av allt var nog ändå att det var Ama som kom på idén att vi skulle göra det, hur korkad får man vara liksom?

Nåja. Som rubriken säger – Ama har blivit smartare! Två gånger efter det har vi bott över en natt i Calpe. Den första för fem år sen, då Ama var konvalescent efter en galloperation, och nu för andra gången nu när Ama är konvalescent igen.

Ett hett och smart tips är att vara lite ofärdig när man åker till Calpe – då har man en utomordentligt bra anledning till att slippa gå upp på klippan.

2

Att studera den från havsnivån är dock både trevligt och fint.

Gomorron!

Annons

52 Responses to Ama har blivit smartare!

 1. Mariama skriver:

  Tack för tipset, ha en fin dag utan klippstrapatser.
  🌞

 2. Mamma C skriver:

  Vilken smart grej att slippa traska upp på detta berg.
  Kram Carin

 3. Ditte skriver:

  God idé! Men man kan också totalvägra. Var uppe där för många, många år sedan och då gillade jag det. Men en gång räcker…Önskar er en fin dag och i lite bekvämare form än klippbestigning.

 4. Annica skriver:

  Det påstås ju att man blir smartare med åldern 🙂
  Ha en fin dag idag
  Kram

 5. "LillaSyster" skriver:

  Himla smart =)
  Man blir ju visare för varje år!

 6. farfar hebbe skriver:

  Oj,den klippan ser mest ut som ett objekt för klättring,men skit samma,som konvalecent slipper man hur som helst,,men maffig ser den ut att vara..Haé Kram.

 7. mittlillautrymme skriver:

  Gomorron Ama! Det verkar lite ovanligt korkat att kravla upp för den där klippan. Det finns ju inte ens någon borg där uppe! Du får passa tills de byggt borgen …….. och en hiss! 😀

 8. Robert skriver:

  Ser dessutom ut som den skulle vilja falla ner när det ser ut så. Kanske ytterligare en anledning att studera på håll. 😉

  Gomorron! 😀

 9. friochlycklig skriver:

  Du är verkligen smart. En liten fördel med konvalescens kanske?! 🤔😁

 10. Inger Rozén skriver:

  Hej!Vacker i den röda klänningen.Kram,Inger

 11. Geddfish skriver:

  Verkligen smart. En gång räcker. När det gäller utmaningar. Vacker klänning, gillas. Kram!

  • Ama de casa skriver:

   Håller med! Ungefär på samma sätt med borgar – har man sett en har man sett alla. Tyvärr verkar inte alla hålla med om just det… 😉
   Tack Gerd!
   Kram

 12. Ami skriver:

  Skönt att slippa gå upp dit igen….kan tänka mig att det ändå ser likadant ut nu som då 😀
  Kram

 13. Yvonne skriver:

  God förmiddag, ja inte skulle jag bege mig upp på den klippan även om någon skulle betala mig stora pengar , hu så hemskt. Senast vi var där på påskafton 2017 höll vi oss på strandpromenaden heeela dagen tillsammans med min brorsdotter med familj och med två småbarn hade de inte ens förslaget på tapeten, och glada var vi.

  Ha en fortsatt trevlig tur, kanske är ni på väg hemåt nu. Själv har jag varit och inspekterat nya marknadsstället i La Mata och det var verkligen ingen höjdare, trångt, smalt och packat med folk. Frukt och grönt hittade vi öht inte alls, men såg nu på en video på FB att den ligger på gatsnutten mot bensinmacken på väg 332. Vågar inte ens tänka tanken hur det ska vara under sommarmånaderna, nu har ju iaf nästan alla spanjorer åkte hem och det var så packat med folk iaf. Hu, tror inte det blir min favoritmarknad i fortsättningen.

  • Ama de casa skriver:

   Goeftermiddag Yvonne! 🙂
   Jag förstår inte alls hur jag ens kunde komma på idén att gå upp där? En av dom sämre idéerna jag har haft i mitt liv… Ni fattade kloka beslut som höll er undan från klippan 🙂

   Vi körde precis förbi ute på 332-an och såg marknaden innanför macken – fruktavdelningen då, tydligen. Sååå himla synd att dom har sabbat det som tidigare även var min favvomarknad. Lagom stor och inte alls trångt. Suck. Måste nog ändå åka och kolla nån onsdag, fast jag avvaktar nog tills det blir lite svalare ändå.

 14. åsa i åsele skriver:

  *Jag fick ett mail igår som faktiskt handlade om att bli klokare med åren 🙂 *

  Det sägs att med ålder kommer vishet. En allmänt accepterad förklaring till detta är, att ju äldre vi blir, desto mer erfarenhet får vi. Och med erfarenhet kommer vishet. Vi får alltså bättre omdöme och blir därmed bättre och bättre på att fatta kloka beslut.

  Men de flesta unga människor har förmodligen fått sitt beskärda del där de har varit med om att ”vuxna” fattar tvivelaktiga beslut som tvingar dem att fråga sig själva om det verkligen är så att ”gammal alltid är äldst”?
  Vetenskapligt sett så är svaret faktiskt ja!

  Forskning visar att unga människor fattar beslut med den delen av hjärnan som kallas ventral striatum och som är länkad till belöning och motivation. Eftersom detta avtar med åren, kompenserar äldre människor genom att använda frontalloberna som kontrollerar rationella tankar. Det innebär att äldre personer är mycket bättre på att utvärdera både direkta och fördröjda belöningar av alla valmöjligheter som presenteras för dem.

  Oavsett vilket, så behöver yngre personer bara vara öppna för alla otaliga möjligheter som finns och ta den tid de behöver innan de kommer fram till ett beslut. Till syvende och sist så behöver man inte vänta på att bli gammal för att vara klok.

  • Ama de casa skriver:

   Det var en rejäl och vetenskaplig förklaring till att man (och kvinna! 😉 ) blir smartare med åren. Själv tror jag att jag helt enkelt mer och mer inser min egen dödlighet… Det verkar dock inte Anders ha gjort ännu med tanke på att han ska ut och balansera på alla kanter… 😉

   Sen har jag ett livsmotto som lyder ”Det är inte riktigt klok att vara klok”. Men det gäller bara i vissa lägen. Om man alltid går omkring och är klok så tror jag det kan bli lite tråkigt 😉

   Mitt andra livsmotto är ju ”Det kommer ALDRIG att gå!” – och dom båda talar ju lite mot varann kan man tycka 😀

 15. åsa i åsele skriver:

  svar J men visst 😀 hunden på bilden är ju ställföreträdande Fähund 😀
  kram

 16. farfar hebbe skriver:

  Här har det öppnats lite i molnskärmen,ser lite blått nu..Ja den klippan duger bra att bara titta på,räcker länge det..
  Jag ska köra norrut i morgon bitti..Blir några dagar i lugnet och tystnaden..Haé Kram.

 17. Znogge skriver:

  Tack för varningen! Skulle jag komma dit kommer jag att köra på konceptet ”huvudvärk kan komma plötsligt!”

  Ha en härlig dag!

 18. Johanna skriver:

  Fint och se den från marknivå med, även om det kanske (jag skriver kanske) kunde varit värt och se den från höjden med,,,, vet man hur hur hört det är, så kanske jag ändrar mig sen haha

 19. På avstånd är den väldigt vacker.

 20. Hua, där skulle inte jag våga klättra upp, men den ser fin o lockande ut från marknivå, havsnivå 🙂
  Fina bilder. Kommer jag dit någon gång så tar jag ett foto och känner mig nöjd på den nivå jag är.
  Kramiz

 21. Åh så du klarade dug den här gången från att gå upp! Såg lite läskigt ut på filmen att kliva in där och gå uppåt.
  Men det är ju absolut ett fint ställe. Och Anders var ju bra på att filma också. Du var bra på att vara filmens filmstjärna och huvudrollsinnehavare!
  Kram😀

 22. FREEDOMtravel skriver:

  Våga vägra klippan! Är det sant, jag tror inte att jag skulle komma på idén att ta mig uppför den där mastodontsaken. Låter klokt att beundra på avstånd!!!

  • Ama de casa skriver:

   Jag fattar inte hur jag kom på den superdumma idén!??!? Hur som helst är det inget jag rekommenderar – var skitläskigt att ta sig dit upp, för att inte tala om hur jobbigt det var. Det var ju inte en promenad på platten direkt… 🙂

 23. BP skriver:

  Det finns alltså hopp om klokhet för alla;-) Filmen var ju hur rolig som helst:-) Håller helt med dig, för 10-20 åren hade jag nog också klättrat upp där, men inte nu längre. När det gäller sådana vandringar föredrar jag konstigt nog att klättra uppför. Jag vet att man alltid kommer ned på ett eller annat sätt, men jag tycker att det känns farligare att gå neråt. Okej, det gäller vägar alltså, inte trappor;-)

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Det var väl ungefär det som snurrade i huvudet när jag kämpade mig uppför den där gången: ”Hur tusan ska jag komma ner sen?” (fast det där ”tusan” är nog inte riktigt rätt, betydligt kraftfullare var den tanken… 😉 ).
   Jag vill helst gå på platten och går det utför/uppför så ska det vara sådär lite lagom mot-/medlut. Inte som Calpeklippan, om man säger så. 😉

 24. paulamerio skriver:

  Nämen fy bubblans, ”Fina vägar” säger Anders o i nästa ögonblick går ni på en kostig och håller i er i ett rep och dinglar nästan med fötterna utanför avgrunden. Never ever, finns bättre sätt att ta sig av daga…Men så långhårig, och mörkhårig Ama jag såg där, men jag gillar din korta frisyr! Har ni alltså bott därnere i över tio år?

  • Ama de casa skriver:

   Jag klippte av mig håret för länge sen, blev på tok för varmt och satte jag upp det (vilket jag ”var tvungen” att göra) så blev det ju som en mössa. En sån behövs inte när det är över 30 grader långa perioder.
   Vi köpte lägenheten (på impuls) hösten 2002, den blev inflyttningsklar våren 2003 och fick vara semesterbostad fram tills att vi flyttade ned på heltid hösten 2006. Oj vad åren har gått…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: