Glaciärerna krymper…

 

… och det går oroväckande snabbt.

Från den här glaciären i Alaska 2013 – Portage Glacier – har Anders en cirka 20 minuter lång film som vi kallar ”Glaciären som inte kalvade”. Ni ska slippa se den filmen som är tämligen trist och händelselös, men då, 2013, då var glaciärerna tydligen i god form.

Men redan tre år senare, år 2016:

Nånstans mellan Punta Arenas och Ushuaia i dom sydligaste delarna av Sydamerika såg vi hur den där glaciären kalvade. En väldigt liten kalv där längst nere till höger, men ändock en kalv.

Nu – bara två år senare – har vi ytterligare bevis och det kryper närmare och närmare dessutom. Häromdagen kom Ama ut i köket och kände då hur det plaskade under fötterna.

3

Se där! Kylskåpet hade gett upp kampen mot det varma klimatet och isen hade börjat smälta. På bilden hade kylen kalvat en tredjedel av den glaciär som bodde där längst inne vid väggen…

4

… och strax efteråt hängde resten av den mäktiga isformationen på och kastade sig ut över golvet.

Visst är det läskigt med alla bevis på klimatförändringar som vi får över oss (mer eller mindre bokstavligen) hela tiden?

Vad är man då mest rädd för, och vad kan det finnas för lösning på problemet?

Tja. Dom stora grejerna har Ama ingen direkt lösning på, men det där senaste med kylen försökte vi lösa på bästa sätt:

5

Dom viktigaste matvarorna fick bo så kallt som möjligt under tiden som kyl och frys frostades av.

Om räddningsaktionen lyckades?

Jajjemensan! Det viktigaste blev räddat:

6

Glassen.

Att sen kylen snällt gick igång efter att termostaten hade blivit framtinad, det var inte så dumt det heller.

Hur är det med er? Brukar ni vänta tills kyl och frys protesterar rent fysiskt mot nedisningen, eller frostar ni av lite mer regelbundet?

Gomorron! 

Annonser

66 Responses to Glaciärerna krymper…

 1. "LillaSyster" skriver:

  Här är det självavfrostade sen några år tillbaka. Innan dess så såg jag till att göra det en kallvinterdag, där frysvarorna kunde bo ute en stund tills det var klart. Däremot har jag en frysbox i källaren och den skulle behöva frostas av. Men jag väntar till vintern! Härligt nystädat och fint och belöning fick du också! kram

  • Ama de casa skriver:

   Vår kyl grejar inte den fuktiga värmen. Det kanske är så att det är ”nån” som är där och öppnar dörren för ofta? 😉
   Tror det är dags att investera i en ny, den börjar spricka i gummilisterna också. Skönt att den i alla fall gick igång så vi inte var tvungna ut och tvångsinhandla en kyl.
   Helt klart bättre att frosta av på vintern! Om man nu inte har en kyl/frys som kör med såna där protester… 🙂
   Kram

 2. farfar hebbe skriver:

  Mors..Nemas Problemas,jag frostar av frysen en kall vinterdag,då behöver man inte ha så bråttom..Här väntar man inte till´s frysen kalvar..Haé Kram.

 3. Znogge skriver:

  Kylen sköter sig vanligtvis själv men en morgon i somras flöt det av vatten på golvet. Värmen hade blivit för mycket men Husse som är kompetent fick rätsida på den. Frysen borde dock frostas av pronto…

  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Det var värmen i kombination med fukten som byggde upp glaciären i vår kyl. Den brummar och går nu igen, men det kan nog vara dags att kolla utbudet bland dom nya.
   Frysen (frysfacket alltså) fick en avfrostning det med då det inte går att stänga av kyl/frys separat.
   Kram

 4. Yvonne skriver:

  Det var mitt krav när vi köpte en ny, självafrostande, har det både här och i Spanien. Finns nackdelar med den också, man rensar inte som man gör om man måste plocka ut allting så ibland hittar man saker som man borde slängt för länge sedan. Skulle behöva gå igenom frysen nu före vi åker, men hinner nog inte med det 🙂 .

  Ha en fin tisdag och njut av islossningen ni haft i frysen

  • Ama de casa skriver:

   Det där med förhistoriska fynd i både kyl och skafferi är nog ett ganska vanligt problem. Hos oss brukar sånt vanligtvis ordna till sig då när det är Schlagertider 😉

   Tack! Och ha en finfin tisdag ni med!

 5. Det har hänt att det blivit början på en ny istid i min frys, men har blivit bättre på att hålla efter, så, när det kommer en kylperiod på rejäla minusgrader så brukar jag passa på att ställa ut på balkongen och frosta av 🙂

  DET funkar nog inte hos er 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Vi har ju kallare perioder även här, och det har faktiskt även kommit snö en gång. Så det så! Men snöfallet var så kortvarigt så vi hann inte passa på att frosta av… 😉

 6. åsa i åsele skriver:

  Förhoppningsvis så sköter sig kyl & frys sig själva, de ska ju typ vara självgående 😉

  Vissa saker som avfrosta kyl & frys samt fönstertvätt överlåter jag med varm hand till J om det nu nödvändigtvis måste göras 😉

  kram

  • Ama de casa skriver:

   Håller tummarna för att dom självgående sköter sig (och inte går nånstans… 😉 ).
   I ärlighetens namn var det Anders som skötte avfrostningen också – nån var ju tvungen att dokumentera (och vakta glassen…) 😀
   Kram

 7. Mamma C skriver:

  Den nya är självavfrostande men den gamla brukar jag vänta med tills jag inte får in något i frysfacket längre.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Vår ska föreställa vara självavfrostande, men den grejar inte när det blir såhär varmt och fuktigt och ”nån” hela tiden är och gluttar på dörren. När vi har varit borta över sommaren funkar den utmärkt. (Sen har jag lyckats lämna dörren på glänt när vi åkte bort tre dagar och då var det väääldigt mycket is där inne 😉 ).
   Kram

 8. Janne skriver:

  Frysarna? Det sköter hon som jag är gift med. 🙂

 9. Tack för påminnelsen ….dags att frosta av…. innan den börjar kalva. 😀 Kul inlägg idag. Ha en fortsatt fin dag, här skiner solen, men tempen har sjunkit ner till + 15 brrrr.

  • Ama de casa skriver:

   Anfall är bästa försvar – på den bara innan den tjuvstartar… 😀

   Här skiner också solen, och just nu är det… 28 grader (var tvungen att vrida på huvudet för att kolla 😉 ).

   Tack och detsamma!

 10. skåningen skriver:

  Fick helt plötsligt dåligt samvete .Måste kolla kyl/frys!
  S….Jag tycker om all choklad i lagom portioner!
  Ha det så bra
  Kram!

 11. Preciosa skriver:

  Hej!
  Jag gillar inte dom där kyl/frysarna som finns, bara får rum under VV-beredaren oftast. Vill ha två kompressorer så man kan stänga av frysen enbart. Köpte sån hos Lex 🙂 Fanns plats. När jag åkte kunde jag stänga av frysen för han använde inte den så mycket.
  Frys drar ju mycket när det blir varmt och sänker kylan i kylskåpet om man bara har en ”motor”…
  Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Hej P! 🙂
   Visst är det bäst med såna som går att hantera separat. Vet många som fått kortslutning på grund av beredarens placering när den gått sönder. Vi, bland annat. Men vi hade tur som var hemma och kunde mota Olle i grind om man så säger. Hann väl bara rinna ut en eller ett par liter vatten.
   Vi behöver nog se oss om efter en ny kyl/frys snart innan det blir akut. Den vi har kom ju med lägenheten så den är 15 år vid det här laget.
   Kram

 12. Ami skriver:

  Jag frostade av vår frys för ett par veckor sen. Galet egentligen nu i värmen, men det behövdes absolut 🙂
  Skönt när det är gjort!

 13. Janne skriver:

  Beträffande klimatet läste jag något annat i än det som rapporteras i media. Nu verkar det dessutom eskalera med alarmrapporterna eftersom MP ligger på gränsen 🙂 https://klimathotet.com/

 14. Ann- Kristin skriver:

  I Torre frostar jag av 2 ggr per år. Stänger ju av elen när jag åker hem. Sämre med avfrostning här hemma. Min kyl hade pajat när jag kom ner i juni. Endast frysfacket funkade så det blev att köpa en ny kyl. Vet ej om den frostar av dig själv.

  • Ama de casa skriver:

   Så gjorde vi också förut innan vi blev boende på heltid. Nu blir det inte alls lika ofta som kyl/frys ”automatavfrostas” för att man stänger av elen. Nuförtiden stänger vi inte av elen ens av ifall vi åker iväg på längre resor, vattnet, däremot. Det stänger vi av om vi så bara åker bort för en natt. Det räcker med att få en dos från varmvattensberedaren över golvet om man så säger… 😉
   Jag undrar om inte alla kylar nuförtiden är självavfrostande? Har liksom inte tänkt på det…

 15. friochlycklig skriver:

  Vi frostar av ganska ofta eftersom frysen är så liten och isen ibland tar mer plats än maten. 😂

 16. Augusta skriver:

  Vi skall renovera vår lägenhet snart därför avvaktar vi med kyl/frys och tar allt samtidigt. Frys har lagt av helt. Men konstigt nog saknar jag inte den. Inga matvaror som ligger där i frysen bortglömda och måste sedan slängas. Kylen kämpar på men snart ger den upp 😀

  • Ama de casa skriver:

   Smart att avvakta. Vi har bara ett litet frysfack att tillgå, och det är perfekt – vi har full koll på vad som är där inne och använder grejerna istället för att bara fylla på 🙂
   Hoppas att kylen överlever fram till renoveringen, för den är det svårare att klara sig utan 🙂

 17. två av sönerna har glaciärklättrat och isklättrat i berg.

 18. Lycka att nu ha frostfri frys 😎

 19. Emma Engström skriver:

  Oj det var inte dåligt med is! 😮

 20. Alltså det är riktigt läsligt med glaciärerna som kalvar. Men nu jäklar har det gått för långt då det kommer såna kalvar från ert kylskåp också!! Du bör genast kontakta alla partierna här hemma, nu inför valet, och fråga vad dom tänker göra för att motverka glaciärkalvningar inne i våra kylskåp!!!
  Kramis

 21. Ditte skriver:

  Intressant i studiesyfte med ”kalvning” på så nära håll. Här hinner det aldrig bli någon för Mr. B är snabb som attan med att frosta av. Och isbildningen hinner nästan inte starta innan han är på G.
  Trevlig tisdag!

 22. Nja, lite mer regelbundet… Eller typ tills det inte går att få plats med mat för all is.

 23. Inger Rozén skriver:

  Hej!från Inger

 24. Frysar och glaciärer har ju det gemensamt att det går i perioder: ibland är det mycket is och ibland lite mindre. Skillnaden är ju dock att i frysar pratar vi månader medan glaciärer i några hundra (eller tusen) år, typ.

  Jag är så himla nöjd med vår nya kyl/frys som också ska vara No frost. Undrar när No filth kommer, den skulle jag vilja ha! Fy fn vad trist det är att städa ur kyl och frys – med eller utan is.

  • Ama de casa skriver:

   Man kanske ska studera glaciärerna lite mer noggrant för att kunna göra bättre kylskåp?

   Vår ska också vara no frost. Fast problemet är att funktionen skiter sig när termostaten fryser in i isen. Hur den nu kan göra det om det är no frost… Hmm… Tror att nyare kylar kanske har en mer utvecklad variant av det där med självavfrostning.
   Städa ur kylen är ingen favoritsyssla här heller, men eftersom vi får inlandsis i den lite nu och då så blir det lite illa tvunget 😀

 25. Anneli Häggkvist skriver:

  😀 känner igen det där! 😀 numera har vi en självavfrostande frys…blev lite jobbigt att hålla på att frosta av. Trevlig kväll! 😀

 26. annettejuhlin skriver:

  Här blev det rejäla klimatförändringar i kyl och frys under våren. Båda gav upp mot de hopplösa krafterna som de hade att kämpa mot, så de vägrade kyla ned livsmedlen. Det visade sig vara en mus som tagit sig in bakom skåpen och bitit av sladdar. Våra glassar såg inte sådär ätbara ut efteråt 😉

 27. BP skriver:

  Hahaha! Om du kommer ihåg så har jag bloggat några gånger om vår frys som tyvärr inte är självavfrostande och den ser ungefär ut som ert kylskåp. Men vi har då aldrig haft is i vårt kylskåp måste jag säga, peppar, peppar. Vi fick höja kyleffekten under två veckor när det var som varmast.
  Frysen vill jag inte ens tala om, men den får vänta med avfrostning tills det blir minusgrader…

  • Ama de casa skriver:

   Vårt frysfack brukar vara mindre isigt än kylen. Det beror nog på att vi inte öppnar den dörren lika ofta så att det kan smita in sån där varm, fuktig luft.
   Jag har i och för sig drömt om att ha en kyl med inbyggd ismaskin, men kanske inte riktigt på det sättet som vi har nu 😀

 28. yfronten skriver:

  Det är inte var dag man får se en kyl som kalvar! Tack för denna unika bildvisning!

 29. MariArne skriver:

  Tips kolla lilla hålet på bakväggen i kylskåpet. Pilla in en sån där liten vaddpinne som man enligt doktorn aldrig ska stoppa i örat men ändå gör det. Tappa dock inte ner pinnen. Rota runt och du komner att finna skit som du inte trodde var möjligt. Sen rinner det mer obehindrat ut på baksidan av skåpet. Kanske är det ändå bäst att byta ut det annars så här i miljötider. Det drar nämligen sjukt mycket el med gamla skåp. Kram Marianne

  • Ama de casa skriver:

   Tack för tipset! Fast vår ”vårflod” kom i och för sig ut på baksidan av kylen, tror det var flottören som krånglade.

   Det där med att hålla i topsen har vi dock lärt oss redan sen Anders var nära att tappa en in i fläkten på en dator när den skulle rengöras 😉

   Vår plan är att byta kyl – gummilisterna håller på att paja dom med.
   Kram

   • MariArne skriver:

    Godmorgon på dig! Det låter som ett klokt val. Här flög jag upp ur sängen. En gräshoppa ramlade ner på axeln på mig. Kram Marianne

   • Ama de casa skriver:

    Gomorron Marianne! 🙂
    Oj… Jag skulle förmodligen ha flugit upp ur sängen då med. Minns då vi var i Kenya och jag stod och tittade upp genom taket från en bil då en stooor gräshoppa krockade med mig och åkte ned i BH-n. Jag gissar att det var en vårtbitare 😉
    Kram

   • MariArne skriver:

    Två nätter i rad dessutom. Vaknade igår natt av att Arne jagade ut en mitt i natten

   • Ama de casa skriver:

    Oj… Rena rama invasionen hos er alltså…

 30. ullie skriver:

  oj oj frosta av har blivit bärre med de där som frostar utav sej självt
  vi brukar ta i hålet inne i kylsåpet med en tops bra rengöring
  hoppas allt ordnar sej
  kram kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: