Vårt dagliga bröd…

 

Ama brukar försöka undvika att äta alltför mycket bröd, men när man får bröd på restaurangerna brukar hon sno med sig det.

Varför då?

Jo, Ama kommer att bli den perfekta pensionären, för hon älskar nämligen att mata fåglar.

Några exempel:

Duvorna i Benidorm blev glada, men kanske lite väl påflugna. Det här var 2014, nu har dom satt upp skyltar att det är förbjudet att mata duvorna där, men det är ingen som bryr sig. Allra minst duvorna.

Man kan också välja en lite lugnare variant:

1

Att kasta det fådda brödet till änder uppifrån en bro gör att dom inte alls fattar varifrån den där mannan från himlen kommer. Dom blir glada samtidigt som dom inte blir ett dugg påflugna. Det roade vi oss med i Villajoyosa för några veckor sedan.

Man kan också lära gamla änder att sitta hoppa:

Här håller Anders en hoppkurs för Anders And i Boston 2013…

… och Ama håller här en liknande kurs för Kajsa And i Winchester 1986.

Har man inte lyckats komma över bröd och ändå känner för att mata nåt djur så kan man alltid inhandla födan i närmsta park:

2

Sea World, Niagara Falls 1995 (det råkade vara närmsta park just då). Ama köpte en burk mat till hjortarna av en tant i en kiosk. Hade tänkt pytsa ut en liten bit till den behövande hjorten här, och en liten bit till den där söta lilla hjorten där. Det sket sig kan man säga. När Ama hade fått sin burk med mat sa säljtanten: Stoppa ned pengarna och stäng väskan innan du vänder dig om!

Ama förstod varför när hon väl vände sig om. Hela hjortflocken stod där och dom var inte blyga kan man säga. Dom överföll Ama och tuggade i sig maten på nolltid – inklusive burken (som väl var nåt sorts kex). En hjort stod hela tiden och gnagde Ama i rumpan… Bönade om hjälp från Anders, men han påstod att han hade fullt upp med att dokumentera.

Om man nu inte har lust att betala för maten till djuren kan man göra som Ama gjorde när vi besökte Isle of (Wo)Man 2012:

Man kunde köpa mat till dom fina, pensionerade spårvagnsdragarhästarna. Men dom äter så slarvigt så det gick att hitta massor av mat där utanför staketet helt gratis. Anders skämdes.

Men åter till rubriken som faktiskt sa att det skulle handla vårt dagliga bröd.

Om man nu har kommit över bröd och fåglarna lyser med sin frånvaro…

3

… då kan man alltid hitta andra hågade spekulanter, som här i Guadix för ett tag sen.

4

Och på köpet kan man kanske ha fått en vän för livet.

Jodå. Ama kommer att bli den perfekta pensionären som sitter i parken och matar duvorna. Eller nån annan som är sugen på bröd.

Gomorron!

Annonser

52 Responses to Vårt dagliga bröd…

 1. "LillaSyster" skriver:

  Tror du att du kan vara så stilla som pensionär? =) Ha en bra lördag! Kram

 2. Janne skriver:

  Jag bara älskar första bilden! Jag har sett den tidigare. 🙂

  Trevlig lördag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det blir lite repriser nu när det är sommar och jag knappt kommer utanför dörren annat än för att åka till sjukan och bli omplåstrad. Och sjukhus hade jag lovat att inte skriva om idag 🙂

   Tack detsamma!

 3. farfar hebbe skriver:

  Hej du,,Fådda bröd,,,är det samma sak som Snodda bröd,,bara undrar,du kör med dubbla budskap i ditt inlägg…Tyckte en lite petig Farfar Hebbe…Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Egentligen är det nog snarare ”köpta bröd”. Ingenting är gratis här i livet och dom bröd man ”får” på restaurangerna betalar man nog för i slutänden ändå 🙂
   Kram

 4. farfar hebbe skriver:

  Ja Grattis till dig,jättegrattis..
  Nä du ingen sovmorgon för mig,vaknade kl 06,,kom inte ut på nätet,,sonen sov till kl 08,,han kollade med Com Hem,inga kända problen enl,dom.Han startade om routern,och se på f-n,då funkade det…Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Tack, Hebbe! 🙂
   Ja, ja. Vi säger väl det då. Ingen sovmorgon utan inget nät var det som gällde… 😉
   Skönt att det kom igång hyfsat snabbt i alla fall 😀
   Kram

 5. Yvonne skriver:

  Du är ju en riktig djurvän du, snällt att se till att de hungriga djuren får lite i sig och slipper vara hungriga.

  Nu är det dags att ta fram dammsugaren och moppen och göra lite punktinsatser så det är lite prydligt när gästerna kommer ikväll. Laga 3-rätters ska också hinnas med så det är väl dags att sätta igång.

  Kryakramen kommer med ”stadsduvan” denna gång

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar att mata djur. Såpass mycket så jag till och med hade det som yrke under några år 😀

   Oj! Du har fullt upp denna lördag hör jag. Hoppas du hinner vila dig i form också 🙂

   Duvan har fixat till det – idag blev omplåstringen lite senare då det är helg.
   Kram

 6. Znogge skriver:

  När jag var liten gick vi alltid och matade fåglarna i parken men aktiviteten ligger på is just nu 😉 Några försökte när vi var i Venedig men ville man inte bli täck av duvor var det bäst att låta bli.Kanske dags för en undulat eller papegoja när pensionen är ett faktum 😉

  God lördagsmorgon!

  • Ama de casa skriver:

   Jag älskade att gå till svandammen när jag var liten och mata fåglar. Fast dom hade några otäcka attack-tranor där också som jag var livrädd för 🙂
   En papegoja skulle jag faktiskt vilja ha. Dom är fräna (om dom inte är elaka 😉 ). Men tyvärr skräpar dom ner rätt rejält också, så det bästa är att hälsa på dom när man får chansen:

   🙂

   Tack detsamma!

   • Znogge skriver:

    Vilken härlig bild! Papegojor kan vara ganska ilskna av sig och visst skräpar fåglar ner en hel del. Vet hur det var när vi hade undulater…

   • Ama de casa skriver:

    Vi hade också undulater när jag var liten. Eller förresten, det började med en vit kanariefågel. Den råkade landa på en stekhet spisplatta när hembiträdet lagade mat och dog på fläcken. För att vi inte skulle bli ledsna så gav sig mamma ut på stan för att köpa en ny vit kanariefågel innan vi märkte nåt. Men det var rätt dåligt fågelutbud i Skellefteå då (kanske nu också?) så det bästa hon kunde uppbringa var en blå undulat. Men det gick precis lika bra för jag märkte inget. Jodå. Jag har alltid varit observant… 😉

 7. skåningen skriver:

  Hmm… harkel!!!
  Jag är pensionär men sitter inte i parken och matar duvorna och inga andra djur i heller!
  Ja vi behöver mycket regn!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 8. Robert skriver:

  Tror du djuren gör skillnad på ”vanligt” bröd och glutenfritt bröd? Bara en tanke som slog mig. 😉

  Gomorron! 😀

 9. (mata fåglar är en styggelse…. speciellt på balkongen och allmänna platser, uterestaurander… i fågelparker är det förbjudet att mata fåglar med BRÖD – ingen bra mat för fåglar, i Göteborg)

  • Ama de casa skriver:

   Jag matar aldrig fåglar på restauranger, det är ett oskick! (fast det kan ha hänt, om fåglarna är extra gulliga och inte i alltför stora mängder 😉 ). I parker, däremot, tycker jag det är helt OK. Som där i Benidorm. Det är en park där det är mängder med vita duvor, och folk som som sålde grejs att mata dom med.

   Jag tror inte att bröd är farligt för fåglar, i såna fall skulle alla fågeldammar och parker vara utdöda på fåglar för länge sen.

 10. trollet skriver:

  Skönt att veta vad man passar till som pensionär;)

 11. åsa i åsele skriver:

  Ett passande blogginlägg då jag funderar på att ta med mig ”gammalt” bröd å ta en tur till Ankorna i Ankdammen å se ifall dem är hungriga 🙂
  Men först måste jag ta itu med de där hushållssysslorna INGEN gjort senaste veckan… annars måste vi kanske flytta hemifrån 😉

  krya på kram ❤

  • Ama de casa skriver:

   Då blir dom säkert lyckliga där i dammen 🙂
   Hushållssysslorna sköts fint här hemma, fast bara av en person i nuläget. Dock påminner typ vartenda rum om en sjukstuga. Så här rörigt brukar vi aldrig ha det, men det är många grejer som behövs och att stoppa bort dom mellan varven – onödigt slöseri med energi.
   Kram tebaks!

   • Ruth i Virginia skriver:

    ””Vartenda rum”! Hur många rum har ni i lägenheten?
    Mata fåglar? Det gjorde vi ofta på söndagarna efter kyrkan,
    då ungarna gick i söndagsskolan.

    Såg att ni hade hembiträde. Jag kände ingen, som hade
    hembiträde, när jag gick i skolan. Det var en och annan som
    hade piga. 🙂

   • Ama de casa skriver:

    Haha! Vartenda rum var väl att ta i. Vi har 1 sovrum, 1 sovrum/kontor, 1 kök, 1 hall och 1 vardagsrum. Allt på den enorma ytan av cirka 55 kvm. Plus terrassen på 12 kvm, som väl är det enda ”rummet” där det inte är nån sjukstuga 🙂

    Visst är det mysigt att mata fåglar! Jag har alltid gillat det.

    Vi hade hembiträden när jag var liten (fast ett i taget). Vad dom riktigt gjorde vet jag inte, men mat lagade dom, och en stekte kanariefågel 🙂

 12. friochlycklig skriver:

  Så gör en sann djurvän. 👍😄

  • Ama de casa skriver:

   Jag har alltid gillat djur, och under några år hade jag till och med mitt drömjobb att arbeta med djur också. Sen var det nån som övertygade mig att utbilda mig till programmerare istället… 😀

 13. Ditte skriver:

  Att mata fåglar gör jag inte. Gillar inte att ha vare sig duvor, skator eller måsar i närheten. Just i Stockholm har fågelmatandet blivit ett problem eftersom råttorna lockas fram för att äta maten som lämnas. Vintertid hänger jag upp i träden och dit tra isg inte råttorna. Men att ge/locka en häst med bröd är ju något annat. I STockholm är det nu påmånga platser förbjudet att mata fåglar eftersom råttorna invaderar.
  Men du kan ju ta me ddig bröd utan att mata fåglarna…Spännande att se vad de tycker om det.
  Trevlig lördag-

  • Ama de casa skriver:

   Jag älskar att mata fåglar! Men det ska vara på rätt ställe. Exempelvis dom påflugna duvorna på paseon är INTE roliga.
   När jag matar så äter dom ju upp brödet (eller var jag nu matar med) på en gång. Vill dom inte ha maten så tar jag med mig den vidare till bättre behövande. Råttorna får alltså inget av mig.

   Haha! Kanske jag borde reta dom där duvorna på paseon och låtsas som dom ska få 🙂 Fast det lär nog straffa sig…
   Tack detsamma!

 14. Mata djur är kul! Jag har hoppträning med vildkatten Tramse varje morgon med en bit skinka eller ost (frukostritual) men jag vågar inte hålla i så länge för jag vill inte bli perforerad av honom (igen).

  Tänker på bilden där med änderna ovanifrån, i Benalmadena såg jag en halv limpa röra på sig, insåg att den drogs iväg av en råtta som var ungefär lika stor. (Tror jag skrivit om det tidigare.)

  Jag hade gärna sett det som Anders ”dokumenterade”! 😀

  Jag tycker att ditt återvinningsupplockande där vid hästarna var väldigt snällt! Tänk dig att vara häst, stå där på andra sidan stängslet och se allt det mumsiga som ligger där men inte komma åt det! Än värre när någon attans fågel bara kommer inswischande och norpar det, troligen så skrattade fågeln åt hästarna mellan tuggorna också! Säkert. Så hästarna blev överlyckliga för att du kom och hjälpte dem! Säkert!

  • Just ja, brödet på restaurangerna också … Där får man vara vaksam för det är sällan det är ”gratis”. När senast vi var på restaurang kom de fram med en liten skärbräda med nybakat bröd och två skålar med sås och frågade om vi ville ha. OK sa vi, medvetna om att vi skulle få betala. Det stod att det kostade 2.80 € längst ned på varje sida i menyn. Vad vi inte uppfattade var att det var per person. Det blev en attans dyr limpa då vi var 5 personer.

   • Ama de casa skriver:

    Här är det ett fåtal ställen som tar extra för brödet. Det är ett oskick då när dom ställer fram och sen tar betalt utan att det har sagts nåt om att det kostar. Typ den italienska cubierto-avgiften.
    Ställen som gör så aningen nobbar jag helt om jag har gått på det tidigare, eller så nobbar jag brödet när dom kommer med det.

    Och apropå italienska extrapåslaget… En gång var vi i Sevilla och käkade på en italiensk restaurang. När notan kom hade dom tagit betalt för ”pan”. Jag ifrågasatte det hela eftersom vi inte ens hade fått nåt bröd.
    – Det ska vara så, sa kyparen, det här är en italiensk restaurang. Cubierto.
    – Vi är i SPANIEN! skrek jag, vilket han ignorerade totalt och jag gick i taket varvid en ganska hetsig ordväxling uppstod.
    Om han fick nån dricks? Tror inte det, va…

    PS: Sen fattar jag att brödet faktiskt aldrig är gratis, dom har såklart påslag på maten som täcker kostnaden för brödet. Det kan jag köpa, dom ska ju faktiskt leva på sin verksamhet också. Det är dom oväntade kostnaderna jag irriterar mig på.

  • Ama de casa skriver:

   Dom är attans snabba med sina klor, katterna. Lätt att bli perforerad av dom vare sig man busar eller lockar med mat.
   Att bara ösa ut bröd i parti och minut är inte det jag menar med att mata fåglarna. Om dom inte vill ha, ja, då slipper dom. Alltid finns det nån annan som är sugen nån annanstans 🙂

   Du såg min återvinning som snällt, Anders såg det som snålt. Fick faktiskt lite dåligt samvete just när vi skulle gå då en skylt talade om att den småpeng man betalade för pelletsarna gick direkt in i den frivilligverksamhet som gjorde att hästarna fick ett fint liv som pensionärer på stället.

 15. Ser himla mysigt ut. Men hur gör en Ama för att bli pensionär?

 16. Inger Rozén skriver:

  goafton.för varmt,å tat lugnt.Inger

 17. BP skriver:

  Vilket härligt inlägg med många roliga minnen;-) Inte dumt alls att ha ett välfyllt arkiv. Å du, du behöver ju egentligen inte vänta tills du blir pensionär. Du är ju lite rörelsehindrad redan nu, så några större utsvävningar lär du ju inte orka med. Men att sitta på en parkbänk alternativt vid stranden och mata palomas blancas borde du orka med;-)

  PS. Ta bröd som blivit lite gammalt hemma hos dig, det duger i stället för baguetteskivor;-) DS.

  • Ama de casa skriver:

   Arkivet är bra att ha till hands nu när jag knappt lämnar lägenheten. Lite kul och nostalgiskt att vara där ute och rota också 🙂
   Just nu känns det lite för långt till både närmsta park och strand. Trots att det bara är ett litet stenkast bort egentligen. Men snart så!
   Vi har väldigt lite bröd hemma, så det offrar jag inte till några påflugna fåglar… 😉

 18. Anita B skriver:

  Åh, vad härligt att du piggnat till och fått komma hem. Guld värt!
  Hoppas nu att det går bra med allt som ska läkas. Det är klart det gör!
  Stor kram från balkongen ❤❤❤

  • Ama de casa skriver:

   Tack för omtanken! Jag hoppas också att det läker fint. Läkaren log stort när hon pysslade om mig igår och tyckte det såg jättebra ut. Känns toppen! Det var värre när dom var två som stod och kollade in mig innan operation nummer två gjordes. Den av läkarna som gjorde operationen av cystan för några år sen såg mycket allvarlig ut och stod och skakade på huvudet. Inte fullt lika skoj…
   (Ja, jag vet. Jag lovade ”inget sjukhussnack” i det här inlägget – men jag sa inget om kommentarerna 😉 )
   Stor kram tillbaka!

   • Anita B skriver:

    Skönt med leende från läkaren. Du får gärna snacka sjukhussnack här i kommentarerna. Vill gärna veta hur det är med dej för en blir så orolig när du är sjuk … 🤔

   • Ama de casa skriver:

    Tack igen – och bamsekram till dig!

 19. yfronten skriver:

  Duvor matar jag inte. Mest matar jag ju höns. Idag fick de en bit leverpastej som jag hittade hemma och eftersom vi bor i stugan nu är det osäkert hur gammal den var…

 20. Fia skriver:

  VIlka underbara bilder du har i arkivet! Den sista är oslagbar! Tänk att du kan få till ett sånt kul inlägg av en brödbit fådd, snodd, betald eller hur man nu ska se på detta restaurangbröd. Jag tycker att du lyckats klara första steget till pensionärsstatusen utan att ens ha åldern inne!

  • Ama de casa skriver:

   Arkivet är en guldgruva i tider som dessa. Avleder min uppmärksamhet en del också så jag inte bara sitter och tycker synd om mig själv 😉
   Jag har alltid varit lite före min tid, tror jag. Så även in i pensionsbanorna 😉 😀

   PS: Sista bilden har inte ens hunnit in i arkivet än, den fanns på min dator bland ”oanvända bilder”. Arkivarien (Anders, alltså) har haft fullt upp med annat… 😉

 21. mamma c skriver:

  Vi har haft mängder med fåglar. Ara, kakaduva, undrat, lovebirds och amazonpapegojor så jag gillar också att mata fåglar 😊.
  Kram Carin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: