Amas nya sängkammarkamrat

 

I lördags var vi ut en sväng och köpte nya blommor, för dom gamla hade tatt slut under tiden vi var ute och kryssade. Dom behöver tydligen vatten lite oftare än var tredje vecka dom där rackarna.

1

Perrosarna och den cyklande råttan utan råtta fick några små, nya och framförallt levande lavendlar.

2

Ett par lite större slog vi också till på. Tur att det är billigt med blommor här när dom antingen dör torkdöden alternativt råkar ut för en galen sekatörmarodör här på vår terrass.

Den där blomman till vänster var rätt frän, och petar man på bladen så luktar det väldigt mycket citron om fingrarna.

Sen hittade Ama en lapp i den:

3

Det var tydligen en ”Stop Mosquitos”? Förmodligen det latinska namnet för just den här modellen av lavendel.

Fast vände man på lappen kunde man se detta:

4

Aha! Det är visst en naturlig myggskrämma. Perfekt! Det har surrat lite i öronen under nätterna på den senaste tiden. Kanske inte myggor, men ändå… Rätt vad det är så kommer dom små jävlarna odjuren som är ute efter blod flygandes och attackerar när man sover. Så den där myggskrämmarlavendeln ska nog få bo på Amas sängbord på nätterna.

5

Säg hej till Amas nya sängkammarkamrat!

Hoppas bara att inte blomflugorna gillar just den där blomman, för Ama misstänker att det är såna som har surrat i öronen ett par nätter på sistone. Irriterande som sjutton, men det har åtminstone inte blivit några kliande bett.

Har ni sett till några mygg än?

Gomorron!

62 Responses to Amas nya sängkammarkamrat

 1. Znogge skriver:

  Ja, ett par små förskrämda stackare men än är inte invasionen här. Tyvärr har vi periodvis väldigt mycket mygg så det gäller att ta till alla knep som finns.

  God tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Här varierar det med myggantalet, men alltid kommer det några och stör nattsömnen. Här inne i stan är det nog bättre för oss och sämre för myggorna trots allt 🙂
   Tack detsamma!

 2. Inger Rozén skriver:

  Hej Ama!Så tjusigt på terassen.och i sovrummet.Väldigt elegant.Kram,Inger

 3. friochlycklig skriver:

  Inte sett eller känt en endaste liten blodsugare ännu. 👍

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror inte att det var mygg jag hörde, men nåt irriterande litet surr var det i örat… Har dock inte fått några bett ännu 🙂

 4. Yvonne skriver:

  God morgon, så det finns så vackra blommor mot mygg, synd man inte har några mygg då 🙂 . Här hemma finns det nog mygg men vi är ju aldrig här på sommaren så jag har inte så stor koll på dem.

  Fint ni har på terassen, och 3 v utan vatten kanske är att hoppas för mkt. Jag har leasat ut vattningen till grannar från Göteborg, men när de åker hem 17 maj så får de klara sig tills vi kommer 2 juni. Vi har automatbevattning men min ört- och grönsaksodling behöver nog mer. Oj, det lätt flott ser jag, grönsakerna är eg bara vårlök, resten är nog örter 🙂 .

  Ha en fin tisdag, solen gassar här fortfarande och idag lovas +27 i Sthlms-trakten…

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Haha! Ja, det är verkligen synd om er som inte har några mygg 😀

   Vi har en liten ”rest” kvar från det stora penningträdet som Anders högg ned, och den verkar överleva vad som helst. Annars har vi bara ”engångsblommor”. Köper nya när dom kolar vippen 😉
   Odling fick jag nog av när vi bodde i Sollentuna. Väljer att överlåta sånt till experter och köpa på marknaden eller i affärerna 🙂

   Härligt att ni har så fint nu!

 5. Robert skriver:

  Hej! Inga mygg i sikt än så länge och på länge än hoppas jag. 😉

  Gomorron! 😀

 6. Preciosa skriver:

  Hej Ama!
  Jag fick ett myggbett i går kväll 😦 Det värsta är att dom inte blir nöjda, sen sitter dom och vaktar långt ner på väggen för en ny attack…Så visst dom finns…
  Fina blommor ni köpt!
  Kram P ♥♥

  • Ama de casa skriver:

   Hej P!
   Ja, dom spanska myggorna är verkligen glupska och vill typ ha trerätters varje natt. Dom svenska tar väl bara en måltid och drar sen, har jag för mig. Å andra sidan är dom många fler, åtminstone där vi har bott.
   Lite blommor piggar alltid upp! Ett tag i alla fall, tills dom vissnar… 😉
   Kram

 7. Leffe skriver:

  Gomorron Ama! Det verkar inte vara nå’n höjdare att vara blomma eller buske hemma hos Ama och Anders. Blir jag blomma i nästa liv, ska det inte vara i Torre i alla fall! 😀

 8. skåningen skriver:

  Snygg sängkamrat du har fått!

  Jag fick ett råd av bloggerskan malkulor ,Bra ide tycker jag!
  Men det hjälper nog inte!
  Kram!

 9. Perfekt med myggskrämma. Hittills har jag dock bara sett en enda. Den dog!

 10. surridurr skriver:

  Hej! Ja hejet var inte i första hand till dig utan till blomman som skyddar dig mot mygg. Hej, ja jag menar ju att jag måste heja på dig också. Har ni inte ramar med myggnät till fönster och dörrar? Det skyddar rätt bra. Även mot fulingar (spindlar).
  Det är ju det besvärliga med blommor -dom kräver vatten! Fina är dom i alla fall, som ni har köpt.
  😀😎🤗

  • Ama de casa skriver:

   Myggskrämman hälsar tillbaks, och hej på dig själv du 😀
   Nej, vi har inte myggnät till fönstren. Har funderat på att skaffa, men det har inte blivit av. Myggen kommer i omgångar och sen är dom borta stora delar av året och då glöms det med myggnät bort.
   Dom är fina fortfarande och det har faktiskt gått flera dagar 😉

 11. Hej sängkammarkamraten! 😀
  Har också blomma som luktar citron när man tar på bladen…men jag har inte så fina blommor på min som du har, inga alls, bara blad. Blomflugor uppstår från ingenstans och kommer fram när man ska sova, iaf hos mig…de bits inte men är irriterande nära 😀

  • Ama de casa skriver:

   Sängkammarkamraten hejar tebaks 😀
   Frågan är hur länge blommorna på min överlever. Eller hur länge växten överlever överhuvudtaget… 😉

   Nej, dom bits inte, blomflugorna. Men dom är jäkligt bra på att imitera mygg! 😀

 12. annafalkblick skriver:

  Vilken vacker sängkamrat och vilken blomsterprakt på terrassen!
  Hoppas myggskrämman fungerar. 🙂

  Nej, några mygg har jag inte sett till, däremot getingar. Så fort jag öppnar altandörren vill de komma in, men de är långt ifrån välkomna.

  Ha en fin dag! Här i Strängnäs är det cirka 25 grader och strålande sol. 🙂

 13. åsa i åsele skriver:

  En sådan mygg-skrämmar-blomma skulle jag med vilja ha 🙂 inte för att myggen är så på hugget ännu men med tanke på vattenmassor och solvärme så kommer det att explodera vilken dag som helst.
  Vi har hittills i maj haft varmare och mer sol än under sommaren 2017.

  Kl 11 ringde Elins lärare å sa att hon var sjuk så även idag blev det ändring av planer, troligtvis är det en kombination av värmen och morfars bortgång.

  • Ama de casa skriver:

   Eftersom vi just inte har några mygg just nu så vet jag inte om den funkar så bra. Eller så är det den som gör att vi inte har just några mygg? Hoppas på det senare 😀

   WOW! Vilket väder ni måste ha haft nu i maj! Eller så var det synnerligen dåligt väder förra sommaren… Hoppas finvädret fortsätter 🙂

   Aj då. Tror jag det att Elin också har blivit påverkad av morfars bortgång. Det är väldigt jobbigt för alla när sånt händer, oavsett hur väntat det än må vara.
   KRAM till både dig och Elin!

 14. Nytta med nöje alltså, myggjagande blomma 🙂

 15. Biggeros skriver:

  Inga myggor inomhus ännu som tur är. Den där myggdödarblomman vill jag även ha=) Så fina krukor du har skaffat. Helt underbara!!!

 16. mamma c skriver:

  Jodå vi har t.o.m fått några bett. Hoppas din ny lavendel kommer att vara effektiv.
  Kram Carin

  • Ama de casa skriver:

   Här har vi bara hört surr, inga bett ännu så länge. Men det är väl bara en tidsfråga.
   Håller också tummarna för att den nya lavendeln håller vad den lovar 😀
   Kram

 17. Ditte skriver:

  Trevligt med nya lavendlar! Och i olika modeller. DEn där mygglavendeln blev jag intresserad av, dock för utomhusbruk. Vi sängen har jag en liten lampa med myggdödande funktion, doftfri för människor , och dte fungerar. Jodå , mygg har vi både sett och känt. Så citronellaljusen har kommit fram.
  Mne jag ser fram emot utvärderingen av din nya sängkompis så kanske jag också skaffar mig några av dem.
  Trevlig kväll!

  • Ama de casa skriver:

   Vi har nån liten elektrisk grej i kontakten som ska hålla myggen borta. Om den funkar vete tusan… Det kommer en och annan mygga i alla fall som verkar strunta högaktningsfullt i myggjagaren.
   Tack detsamma!

 18. annettejuhlin skriver:

  Det där var en intressant variant av lavendel 🙂 Är man tillräckligt bestämd fungerar det förvånansvärt ofta. Jag skulle skämta vid ett tillfälle när jag inte känt Patrik särskilt länge och vi var på brunch med ett gäng av hans gamla vänner. I bakgrunden spelades klassisk musik, och jag drog till med ”så vacker musik av Grieg” Ingen ifrågasatte mig, så de tror kanske än i dag att jag kan det här med klassiska kompositörer 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Jag brukar kunna lura folk med min ”fågelkunskap”. Många gånger kan man bara säga nåt ”hittepå” och om man säger det tillräckligt självsäkert så är det ingen som ifrågasätter 🙂 (Jag erkänner sen alltid efteråt ifall jag nu har lurats)

   Jag älskade ett sällskapsspel som jag inte minns vad det heter. Men där gav man supersvåra ord, och sen skulle deltagarna hitta på en betydelse. Jag mådde som allra bäst när nån trodde på det som jag hittade på 😀

 19. Annica skriver:

  Fint med nya blommor. Du går gärna återkomma om det fungerar med ”myggblomman”.
  Ha en bra kväll
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag undrar mest om den där blomman överlever tills myggsäsongen drar igång på allvar… 😉 Men jag ska absolut återkomma med en rapport ifall den nu gör det 😀
   Tack detsamma!
   Kram

 20. farfar hebbe skriver:

  Tackar,det var skitkul att ta emot utmärkelsen på Stadshuset i Ayia Napa..Haé Kram.

 21. Såg att de hade moskitopelargonen på Lidl men alla han före. Å andra sidan så behöver jag ingen för de gillar inte mig – de föredrar mannen min.

  (Finns det någon smiley för elakt och rått skratt tro?!)

  • Ama de casa skriver:

   Precis tvärt om här. Anders brukar säga att jag är hans bästa myggmedel… 🙂

   Jag vet inte, kan typ tre smajlisar som jag knåpar ihop själv 😀
   (Här är den tredje: 😉 )

 22. yfronten skriver:

  Vad bra om myggskrämman funkar! Men dåligt om den lockar till sig flugor. Vårt mest störande djur just nu är en duva som väcker mig på morgonen och då har vi ändå skrämt iväg dem från balkongen med CD-skivor (med blänket inte ljudet) så de sitter längre bort och hoar.

  • Ama de casa skriver:

   Duvor är nog så trista, men dom är åtminstone inte ute efter blod… (Illa nog att dom är ute efter jordnötterna när man sitter på nån bar nere på paseon 😉 )

 23. Marbellatanten skriver:

  Fin myggskrämmare, ska kanske skaffa en sådan trots att jag inte sett en enda mygga ännu …frågan är hur länge den kommer leva hos mig, 😀

 24. trollet skriver:

  En mygga har jag sett, men den var inte på mej, haha. Härligt med blommor, ska orka fixa min lilla balkong snart!

 25. Susjos skriver:

  Japp, det började klia på foten på väg hem från Lissabon, så det var nog en portugisisk mygga som hann bita mej innan hemfärd. Hm.

  Surr i öronen har jag hela tiden, tinnitus du vet…kanske är det de surrande som du hör?
  Fina blommor du har köpt! Jag ska nog hitta en blomma till vår balkong också inom snar framtid!
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Min tinnitus piper mer än surrar. Som dom höga tonerna på gamla tidens testbild. Väldigt enerverande, särskilt när det är tyst runt omkring.

   Blommor piggar upp tillvaron! Så länge dom håller sig pigga själva, vill säga 😉

 26. ullie skriver:

  perfekt blomma bara den inte luktar för mycket så du får huvudvärk.
  avskyr surrande då an ska sova

 27. "LillaSyster" skriver:

  =) Om det nu är blomflugor du har så tar du ett glas häller i 3cm vinäger, 2cm vatten, några droppar honung (eller lite socker el sirap) och sen två droppar diskmedel och rör om. Det gillar flugorna och dränker sig gott i det bästa de vet, Bara för dig att hälla ut då det ser för hemskt ut och blanda en ny cocktail till dem.
  Njut av onsdagen, själv ska jag jobba hela dagen. Kram

  • Ama de casa skriver:

   Dom är inte så många, småflugorna, men jag kanske ska bjuda dom på en drink i alla fall. Tack för tipset! 🙂

   Ha en fin jobbaronsdag!
   Kram

 28. "LillaSyster" skriver:

  ps snygga lavendlar du köpt, du kanske ska gömma sekatören nu och ta fram den i slutet av augusti =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: