När man ska skrida till handling…

 

… är nog det här det sista man vill se:

1

Igår var entrén in till Carrefour barrikaderad med en himla massa kundvagnar.

Första tanken var – vad är det nu för helgdag som vi har missat igen? 25:e februari… Hur mycket än Ama tänkte så kom hon inte på vad det skulle kunna vara för nåt helgon som skulle hyllas igår.

Väl hemma snokade hon på nätet, och tydligen är det så att hela Valenciaregionen har infört en ny lag som gör att affärerna bara får ha öppet max 40 helg- och söndagar under året.

2

Såhär ser det ut för ”stora” Carrefour i Torrevieja framöver. Stängt två söndagar till och på Fars dag (19:e mars). Däremot håller dom öppet på långfredagen.

När Zenia Boulevard öppnade i september 2012 så blev det fritt fram för alla affärer i Torrevieja att ha öppet på söndagar om man så önskade, innan var det bara tillåtet att ha det under högsäsong. Men Zenia B (som hör till grannkommunen Orihuela Costa) skulle konkurrera ut köpcentra som exempelvis Habaneras med sin ”öppet-alla-dagar-på-året”-policy, så då släpptes söndagsöppet ”fritt”. Ama jublade. Nu kunde vi åtminstone åka och shoppa lite om det var en regnig söndag under vintern.

Men nu… Nu är vi tillbaks på samma status som Skellefteå var på 70-talet då ”hela stan” gick ut och propagerade för söndagsstängt i affärerna.

Suck.

Så. Igår var Carrefour stängt. Alla affärer på Habaneras var stängda. Även Zenia Boulevard var tydligen stängt. Till och med stora Chinon på Valencianas var stängd – det trodde man inte ens kunde hända.

3

Som tur var så hittade vi lite mat i kyl och frys så vi överlevde.

Men ändå. Till vilken nytta? Ama kan visserligen förstå att inte alla vill jobba på söndagar, men det finns många som vill jobba extra.

Att dom håller stängt flera söndagar i rad nu beror väl på att dom vill kunna hålla öppet under högsäsong då det är många fler människor här.

Vad tycker ni? Är det vettigt att lagstifta så att man inte får ha affärerna öppna på röda dagar?

Ja. Ama vet. Ett i-landsproblem. Men ändå…

Gomorron!

PS: När Ama var liten så hade hon en lösning på världssvälten. Det var väl bara att öppna mataffärer i dom drabbade områdena? Det är verkligen en ynnest att vara född i rätt del av världen…

Annons

66 Responses to När man ska skrida till handling…

 1. Yvonne skriver:

  God morgon, känns verkligen som att gå back to old Days med söndagsstängt. Tycker det är jättetråkigt måste jag säga, nu måste man ju börja planera för en extra dag vad man ska äta, jobbigt, jobbigt!. I-landsproblem, ja visst, men, men. Skönt vi kommer en onsdag den här gången.

  Här snöar och snöar och snöar det för fullt, inte alls kul. Hörde de hade problem på Arlanda också med starter och landning, bara en bana öppen. Hoppas det ger med sig till onsdagmorgon då vi lättar.

  Ha en fin måndag, själv ska jag nog gå ut och rycka in sängkläderna jag hängde ut för vädring annars lär de bli ordentligt snöade

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Jobbigt är det att behöva hålla reda på dagarna. Trist att dom inte låter affärerna bestämma själva hur dom vill ha det. Mercadona har ju alltid haft stängt på söndagar av ”egen vilja”.

   Oj vad med snö ni verkar ha där uppe i norr! Här har vi inte sett nån sen januari i fjol 😉

   Hoppas sängkläderna klarade sig. Ha en bra start på veckan ni med!

  • Yvonne, du ska inte ned hit till Andalusien, va? För det är röd dag här då! 🙂 Día de Andalucia.

  • Ama de casa skriver:

   Nej, Emma, Yvonne kommer hit till Costa Blanca 🙂

 2. Veiken skriver:

  För en gångs skull har jag igen åsikt. Vet man om när det är stängt så……
  Hmm bra idé med mataffärer för att utrota svälten. Gratis mat i dom butikerna förstås! 😉

  • Ama de casa skriver:

   Nu visste vi ju inte att den där lagen hade tillkommit, och man lär ju få hålla reda på vilka söndagar det gäller framöver också.

   Då när jag var liten hade vi en ”bok” där man skrev upp beloppen som vi handlade för. Jag antar att mina föräldrar betalade typ månadsvis eller nåt, men det är först på senare år jag har fattat det 😉

 3. Nej, klart att man ska få ha öppet om man vill. Tur i alla fall att ni slapp svälta.

 4. Znogge skriver:

  Jag vet inte vad jag tycker mer än att ibland har vissa butiker onödigt långa öppettider. Vår ICA öppnar 07:00 och stänger 23:00 varje dag. Det känns inte helt nödvändigt tycker jag…

  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag är benägen att hålla med, själv handlar jag sällan på ”nätterna”. Carrefour här har (haft?) öppet till klockan 24 på somrarna…

  • Ruth i Virginia skriver:

   Vårt lokala Safeway är öppet 24 timmar/dygn;
   tror det är det högsta möjliga timantal man kan nå.

   Så om du känner för lite glass, när du tittar på TV
   kl 02:30, är det bara att hoppa i 4-hjulingen och
   ”go shopping”.

   Annorlunda var det, när vi flyttade hit 1975.

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Ja, visst blir man ofta sugen på glass när man tittar på TV 02:30 😀
   När vi kryssade i somras hade vi ganska många 25-timmarsdygn… 😉

 5. Inger Rozén skriver:

  Hej!På resande fot ännu?Kram,Inger

 6. Mamma C skriver:

  Jaha, vilken tur att vi inte gav oss iväg till La Zenia då. Och öppet kan dom få ha om dom vill tycker jag.
  Kram Carin

 7. "LillaSyster" skriver:

  Borde ju vara upp till varje affär att bestämma över sin öppettider så länge man har schysta arbetsförhållande för personalen. (Farsdag i mars…här hemma är den väl i november) Himla tur att ni hade lite mat i frysen! De har inte börjat med 5% för de som är pensionärer på tisdagar?? Det betyder att vi andra får ha lite extra tålamod när vi ska kryssa runt i butiken med de som inte har det minsta bråttom….Så numera handlar jag gärna vilken dag som helst men undviker tisdagar =) Dags att bege sig till jobbet. Ha en bra måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Jo, fars dag är alltid den 19:e mars här och det är dessutom en helgdag (vilket inte mors dag är, fast den firas alltid första söndagen i maj så den är i alla fall röd).
   Det finns nåt sorts pensionärskort på Carrefour har jag för mig, och det gäller alla dagar i veckan tror jag. Fast det är inte riktigt aktuellt för mig riktigt än… 🙂 Förstår att du undviker tisdagarna.
   Ha en finfin måndag du med!

 8. "LillaSyster" skriver:

  Svar: Tack för omtanken om katten. Han är bra mycket bättre och är ute och leker igen. Men det röda i tandköttskanten har inte gått bort, vi får se vad den andra vet. säger nästa vecka. Jag förstår att det inte är aktuellt med pensionärsrabatten….. smart att sprida ut det på fler dagar. Kram (Nu måste jag åka till jobbet!)

  • Ama de casa skriver:

   Skönt att höra att Elvis är så mycket bättre! Hoppas det blir braiga besked till veckan.

   Fast å andra sidan kan det ju vara bra att veta vilken dag man ska undvika för att inte hamna bland alla som inte har bråttom… 😉
   Kram

 9. Gó förmiddag! 😀 Det där med lagar hit och dit… borde kanske vara upp till varje butik? Själv kan jag tycka att det är tacksamt om man hinner handla innan kl 7 på kvällen.
  Ha en härlig start på veckan! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Anneli! 🙂
   Jag håller med – det borde väl vara upp till den enskilda affären. Vi handlar så gott som alltid på dan, när vi promenerar hemåt. Då vet vi att det inte funkar på en söndag på vintern eftersom både Mercadona och Consum har söndagsstängt då. Nu när vi ändå var ute med bilen så skulle vi slå till på Carrefour, men icket… 🙂
   Tack detsamma!

 10. friochlycklig skriver:

  Jag tycker att det är ok med tanke på arbetsförhållandena här. Hoppas inte folk blir arbetslösa dock. Tur att ni slapp vara utan mat. 👍😊

  • Ama de casa skriver:

   Det skapas ju fler arbetstillfällen om affärerna får ha öppet, kan jag tycka. Men såklart ska det inte vara typ slavdriveri som det verkar vara på många restauranger. Hur det är på affärerna vet jag inte riktigt, förutom att dom på kinabasarerna verkar jobba dygnet runt, fast det ser ut som det är på frivillig basis med hela familjen på plats.

   Ja, vi hade allt en himla tur! 😀

 11. Ditte skriver:

  Oj, nymodigheter alltså! Eller snarare ”gammalmodigheter”. Och att ”chinon” på Valenciana är stängd känns märkligt. Men de vill väl vara laglydiga. Kanske kunde man i stället i sessa stängda centra inkl. Carre har kortare öppettider några söndagar. Nu kanske en del förlorar sina jobb.
  Gillade din idé om matbutiker med kostnadsfri mat i de länder som har det svårt. Bra biståndsarbete!
  Och restaurangerna är väl öppna…Så matfrågan kan ju funka ändå. Men ack så snopet.
  Trevlig måndag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, och för mig kom det som en total överraskning att dom skulle börja med söndagsstängt igen.
   Småaffärer får tydligen hålla öppet, men jag vet inte vad som räknas som stort och smått?
   Jag är också rädd för att det försvinner arbetstillfällen… Trist!
   Visst var jag smart redan som barn! 😀
   Jodå. Visst kunde vi gå ut och äta, men vi hittade grejer i kyl och frys och slog till på lite terrasshäng 🙂
   Ha en fin måndagskväll!

 12. Anette skriver:

  Det låter onekligen lite märkligt att lagstadga detta.
  Jag tycker nog som Veiken, att det är ok, bara man vet om det.
  Här har många butiker öppet hela dygnet, varje dag, hela året.
  Jag behöver inte planera mina inköp utan handlar när andan faller på.

  • Ama de casa skriver:

   Jomenvisst kan man anpassa sig. Men nu får man väl hålla reda på schemat som dom kommer att ha. Upp till var och en att bestämma vilka 12 söndagar/helgdagar man beslutar sig för att hålla stängt.
   Mercadona och Consum som är dom stora kjedjorna som finns här i stan har alltid haft söndagsstängt på lågsäsong. Så vi är vana att klara oss en hel dag utan att handla. Haha! Helt klart ett i-landsproblem…

 13. Hoppsan, jag trodde först du var i Ullared 🙂

  Vilka påfund, antingen har man väl öppet eller också inte 🙂

 14. farfar hebbe skriver:

  Jaha du,bara att öppna mataffär trodde du..
  Oki,den sköldpaddan har jag bestämt sett förut,tror jag..Haé Kram.

 15. åsa i åsele skriver:

  Här har ICA öppet mellan 8 – 20 i princip alla dagar, tror faktiskt inte det är stängt en enda dag på året.
  Bekvämt, men det är ju vardagslyx, vi skulle ju troligtvis inte behöva ha öppet så länge med tanke på folkmängden i kommunen.

 16. Augusta skriver:

  Nej, stackars er 😀 så härligt att kunna gå och handla mat när man i princip vill. Helg-, kvälls och så vidare 😀 Tur att frys och kylskåp finns vid sådana här tillfällen.
  Här i Stockholm har det varit busväder i går. Idag slutat snöa.

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det är verkligen sååå himla synd om oss! 😉
   Men man blir ju ganska fort bortskämd när det gäller bekvämligheter.
   Skönt att det slutat upp att snöa i alla fall – har sett att det har varit kaos på sina håll…

 17. skåningen skriver:

  Konstig lag!! Vilken tur att ni överlevde!!
  Jag blev nöjd med gardinbytet!
  Ha det så gott!
  Kram!

 18. Janne skriver:

  Jag tycker ICA m.fl. kan vara stängda på röda dagar. Känner flera som arbetar i butik och de kan tänka sig en dag i veckan ledig.
  Beträffande matproblemet i världen så var det en god tanke som Ama hade. 🙂

  Ha det så bra idag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, fast det måste ju bli fler personer som får jobb om det är öppet längre?
   Javisst var det en bra tanke! Fast den fungerar nog inte riktigt, tyvärr…

   Tack och hoppas att ni också har haft en fin dag! 🙂

 19. Sussi skriver:

  Känns som om det där var ett ganska stort steg bakåt. Jag röstar för öppet alla dagar i veckan 🙂 Det finns ju massvis med folk som vill ha jobb så det borde inte vara ett problem..

 20. Ami skriver:

  Vi sprang på Per och Christel igår som berättade att även de hade mötts av stängda dörrar….
  Kram

 21. Här kör de samma sak men däremot om de ingår ett större köpcentrum så får de ha öppet. Och så var det något med kvadratmetern. Har för mig det var något med att om det är en liten butik på hörnet så får de själva bestämma.Det måste ju vara de små butikernas möjlighet att få inte när de stora har stängt, antar jag.

  • Ama de casa skriver:

   Det finns många krångliga regler i det här landet, helt klart. Vad är det som avgör om en affär är stor eller liten till exempel? Här får tydligen dom små ha öppet som dom vill…

 22. trollet skriver:

  Verkligen inte rätt… blir förbannad!!

 23. BP skriver:

  Idiotiskt, helt idiotiskt! Tänker på alla fiestas och röda dagar Spanien plus de lokala ”provinserna” har, många fler än i Sverige. Affärerna lär då inte vara öppet alltför många röda dagar om man säger så. Snacka om att gå tillbaka till stenåldern…
  Tänker på ”mitt” Täby Centrum till exempel. Det är stängt två dagar per år, juldagen och nyårsdagen…

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det en tillbakagång. Men max 40 dagar öppet på helg- och söndagar är vad som gäller nu, tydligen.
   Zenia Boulevard hade ”öppet alla årets dagar” som dom sa. Med undantag av fyra… 😉 Nyårsdagen, trettondagen, första maj och juldagen var det stängt. Slut med det nu då.

 24. Robert skriver:

  Kan meddela att jag varit hos tandläkaren idag. Tror jag slutar där… 😉

  Gokväll! 😀

 25. Annica skriver:

  Detta med öppettider är alltid omdiskuterat. När vi startade inom handeln för 22 år sedan var det endast vi och Åhléns som var söndagsöppet 🙂
  Annat är det nu. På gott och ont 😉
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Jo, visst har det varit omdiskuterat många gånger. I Skellefteå på 70-talet var det ”stora” (relativt sett 😉 ) demonstrationer mot söndagsöppet.
   Jag blev dock väldigt förvånad när man ”backade” tillbaks till hur det var för fem – sex år sen här.
   Kram

 26. yfronten skriver:

  Vi har ju blivit bortskämda med öppet året runt, men jag tycker också att affärerna kan få göra som de vill. Alltid finns det väl någon som skiter i att fira jul/påsk/första maj…

  • Ama de casa skriver:

   Precis… Den längsta dagen på året förut var nog juldagen. Man hade fått nån julklapp som behövde batterier som inte ingick, och sen var det tvärstängt den 25:e december… 😉

 27. paulamerio skriver:

  Hej, vet du, det var först förra året man tillät affärer ha söndagsöppet i Finland! Fattar du? Och ökat öppethållande, tidigare har man stängt affärerna vid senast sju! Allt detta beror på att facket är väldigt starkt där och sätter emot…men det går ju inte hur länge som helst.
  Visst var det gulligt med ”stänt”skylten, det är en thailändska som har kiosken och hon serverar även jättegod thaimat…när hon har öppet. Hon jobbar ensam och har tre barn, så ibland är det STÄNT…

  • Ama de casa skriver:

   Sen kan man faktiskt undra om det verkligen behöver vara öppet så mycket? Men om man nu har blivit bortskämd med det så har man… Att ändra åt andra hållet är inte lika poppis, om man så säger.
   Jag gillade skylten med ”stänt”. För många år sen så var det en thailändska på en resebyrå som faxade till mitt jobb flera gånger att vi fortfarande stod på ”vänta-lista”. Det roade (på ett snällt sätt) hela mitt kontor 😀

 28. Susjos skriver:

  Lite skumt att man går så att säga tillbaka till hur det var förut, för inte var det väl bättre förr?!
  Vet att matbutikerna på MoS har öppet till kl 23, vet inte om det gäller alla dagar dock? Vår kvartersbutik Hemköp har öppet från 07-22 på vardagar, och 08-22 på helgerna, otroligt bra faktiskt! DÅ kan jag på väg till jobbet slinka in och köpa med mig lite att äta på natten, och på väg hem tidigt på morgonen kan jag också slinka in och köpa nåt jag behöver eller glömt, ibland har jag ju inte hunnit äta någon frukost på jobbet!

  • Ama de casa skriver:

   Nej, allt var inte bättre förr (även om en del saker faktiskt var det – som Schlagern till exempel 😉 ).
   Perfekt att ha så generösa öppettider på er närbutik. Även om man nog kan planera lite bättre än man gör så är det skönt att kunna komplettera i ”nödfall” 🙂

 29. Fia skriver:

  Jag hade läst om nya lagen men trodde inte att de slog till direkt, mañana tänkte jag……som marknadsflytten……
  Fy så trist, det var så skönt att veta att det alltid var öppet på Carre!

  • Ama de casa skriver:

   Det var ingen ”marknadsväntan” på detta. POFF! Så var det infört. Blev väldigt förvånad…
   Man får väl surfa och kolla öppettiderna nu då… Håller med, jag gillade verkligen när dom släppte rätten till att bestämma öppettiderna fri till affärerna.

 30. Leffe skriver:

  Gomorron Ama! Tack för den infon, det var jättenyttigt att få veta! Karlsson kollade och vår näraffär har redan börjat ha stängt på söndagar. 😦
  Nu måste nog Karlsson köpa ett par frysar till! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Jag tror att dom flesta försöker ”göra sig av med” dom där tvångsstängda söndagarna så fort som möjligt så dom kan hålla öppet under högsäsong.
   Haha! Tror du det räcker med ett par? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: