Att fota med mobilen

 

Det blir alltmer vanligt att fota med mobilen. Kameran kommer nog att ha spelat ut sin roll inom en inte alltför lång framtid. Den lilla kompaktkameran, alltså. Dom mer avancerade systemkamerorna kommer såklart att ha en betydligt längre överlevnadstid.

1

Ungdomen av idag fotar hejvilt med sina mobiler. Här har Ama fotat en ung tjej som fotar sin mat med mobilen tillsammans med facit över vad det är som hon äter. Tittar man noga så ser man hur resultatet blir där i tjejens telefon.

Även dom något äldre överger kompaktkamerorna mer och mer.

2

Fast Ama upplever det som om dom hellre använder plattor istället för mobiler. Kanske för att man ser den blivande bilden bättre på den större skärmen?

Men Ama, hon håller sig envist kvar vid sin lilla röda. Kompaktkameran, alltså. (Ja, den får ju bytas ut lite nu och då eftersom Ama är expert på att ta sönder sina kameror, men då byts den ut till en annan likartad kamera, helst i rött).

Man kan ju undra varför Ama envisas med att inte fota med mobilen?

3

Kanske för att hon inte riktigt kan hantera såna moderniteter? Man kan undra ifall hon ens vet om att det tas bilder här?

4

Anders däremot, han fotar mest med sin mobil. Oftast vet han om både när och vad han fotar också.

5

Det är himla bra att han använder mobilen, för ibland brukar Ama beställa panoramabilder av honom när hennes egen vidvinkel inte riktigt räcker till. Den här bilden som Ama tog blev ändå kanon! Ja, åtminstone är det en kanon med på bilden.

Ama använder alltså mest sin lilla kamera och fotar bara med telefonen när batteriet i kameran är slut och reservbatteriet i handväskan är urladdat sen det byttes förra gången.

Vad använder ni när ni fotar?

Gomorron!

Annons

64 Responses to Att fota med mobilen

 1. "LillaSyster" skriver:

  Det blir mest foto med mobilen, för den är ju nästan alltid med. Men om det ska ”fin” fotograferas då åker systemkameran fram och då får man hoppas på att batteriet inte är urladdat. Och jag har inte en (C)Kanon som du utan en Nikon =) Ha en bra tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Jag har alltid kameran med jag. Och även telefonen nuförtiden (då den går att surfa med 😉 ), så jag har både hängslen och livrem om man så säger. Men helst använder jag kameran. På mobilen kommer jag åt alla knappar på en gång, liksom… 😀

   Anders har en något bättre (=större) Canon som han tar med ibland. Men dom gångerna är lätträknade. Och även när den faktiskt ÄR med så använder han mobilen mer.
   Tack detsamma!

  • Det finns möjlighet till att utveckla Amas svar där om Anders kanon men det är ju en barnvänlig blogg så därför gör jag inte det.

   Eller jo, den är redan utvecklad men jag skriver inte ned det. Haha!

   Ja, jag är hopplös … Jag har även tänkt vidare på Sixten, Signe och snöbollarna och har en teori men den kan vi ta vid annat tillfälle.

   Nu ska jag se om det är någon mer kommentar jag ska kommentera …!

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Men det var ju en himla tur att du hejdade dig där, Emma, så jag slapp censurera 😉

 2. skåningen skriver:

  Jag använder mobilen när jag fotar!
  S…Jag förlorade.naturligtvis men jag fick bra motion och vi hade roligt!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 3. Janne skriver:

  God morgon!

  Jag fotar helst med kameran. Den har överlevt över ett år nu. Så är den också vatten- och sågspånstät. Inget rörligt objektiv.

  Ha en trevlig dag!

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Janne! 🙂
   Min kamera har också överlevt ovanligt länge nu. Förmodligen för att jag för första gången tecknade en extraförsäkring på den. Det gjorde jag av den enkla anledningen att då minskar man risken för att det faktiskt ska hända nåt med kameran 😀
   Tack detsamma!

 4. friochlycklig skriver:

  Bara mobilen. Äger inte ens kamera längre. Jag tycker det blir bra bilder men är ingen expert. 😊

 5. Yvonne skriver:

  God morgon, här används bara mobilen, vi har nog slängt den kamera vi hade, ingen systemkamera utan en liten vanlig en. Ska byta upp mig till en Iphone 8 och den sägs ha en väldigt bra kamera så vi får väl se om bilderna blir bättre 🙂

  Ha en fin tisdag

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Yvonne! 🙂
   Ja, mobilkamerorna blir ju bara bättre och bättre, vilket gör att utbudet av ”vanliga” småkameror minskar. Snart får väl även jag försöka lära mig det där med att fota utan att trycka på alla knappar samtidigt på mobilen 😀
   Tack detsamma!

 6. surridurr skriver:

  Du emot strömmen alltså. Bra det förresten, att göra tvärtemot alla andra. Men faktum är att lite nyare mobiler blir det riktigt bra foton med. Bökigt också att ha både mobil och kamera med sig överallt, eller?
  Kramis

  • Ama de casa skriver:

   Ja. Det är bökigt. Jag gillar egentligen inte att ha handväska. Förut fick jag ned allt i fickorna men telefonerna blev bara större och större. Den fick stanna hemma till förmån för att kameran kom med. Men sen började man kunna surfa med fånen också och då blev det handväska som gällde… Nu är båda med (och en hel del annat krafs som ryms i väskan…)
   Kram

  • Ama de casa skriver:

   Eller hur… Man släpar runt på en hel del onödiga grejer.

 7. Mamma C skriver:

  Systemkameran blir mer eller mindre aldrig medtagen nu förtiden när jag går någonstans. Så det är nog mobilen som jag använder mest.

  • Ama de casa skriver:

   Det är det vanligaste, helt klart. Anders något större Canon bor i ett skåp och får bara följa med på vissa resor. Och då används den knappt ändå.
   Min undervattenskamera får följa med på alla resor. Den har jag haft nytta av då både mitt vanliga kamerabatteri tagit slut och jag glömt ladda reservbatteriet som bor i handväskan. Dessutom har den fått fungera som reservkamera då jag har haft sönder min vanliga… Jo. Jag är både glömsk och klantig 🙂

 8. FREEDOMtravel skriver:

  Jag använder bara mobilen i nödfall. För det mesta har jag med min systemkamera. Jag kan väldigt lite om inställningar och sånt, men det blir ändå mycket bättre bilder med den, särskilt om det ör lite mörkt ute (och det är det ju hela tiden nu i Sverige) och om man vill zooma.

  • Ama de casa skriver:

   Det märks också på dina bilder – dom är superfina och skärpta 🙂 Visst blir det betydligt sämre bilder med mobil och kompaktkamera, men ibland kan man ju jaga på skärpan lite i photoshop när man har fotat i dåligt ljus 🙂

 9. Znogge skriver:

  Tyvärr mobilen mer och mer så jag måste skärpa till mig och använda systemkameran oftare. Min lilla kompaktkamera verkar dock ha spelat ut sin roll…

  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Du kanske kan önska dig en ny kompaktvariant av Tomten? 😉 Fast kan man hantera mobilen så fungerar den ungefär lika bra. Bäst är såklart systemkameran, men den är jobbig att dra runt på…
   Kram

 10. farfar hebbe skriver:

  Ja du Ama,,Jag använder helst mina två riktiga kameror,en Nikon systemare och en Lumix långzoomare,,mobilen kan det bli ibland,dom har ju ganska bra kamera numera..
  Jag har en blek sol och -3 just nu..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Med såna fina kameror blir det ju bättre bilder, men dom är lite jobbiga att ha med sig. Vill inte skaffa en ännu större handväska för då kommer det med ännu mer skräp också 😉 Sen gäller det ju att man ska kunna hantera dom där finkamerorna också. Fast även dom brukar ju ha automatinställningar för dummies (såna som jag, alltså 🙂 ).
   Här kommer solen mer och mer, och just nu har vi 13 grader 🙂
   Kram

 11. Robert skriver:

  Kör med (mo)bilen. Fotar med mobilen menar jag. Fotar och går är inte samma sak även om man nästan kan tro det. 😉 Att köra med bilen och ta foto med mobilkameran är heller inte samma. 😉

  (funderar nästan över vad jag åt till frukost idag…)

  Goförmiddag! 😀

 12. ogamotoga skriver:

  Förr med min lilla röda tills jag tappade den i stenplattor … nu enbart mobilen. Den lilla röda finns någonstans här i lyan och den fungerar, men bökig att ta upp ur väskan nu när man vant sig med mobilen. 😀

 13. Ami skriver:

  Till bloggen är det mest Patrik som fotar nu och då använder han alltid kameran. Men jag använder mobilen till instagrambilderna 😄
  Kram och lycka till med ”pallinköpet” idag 😉

  • Ama de casa skriver:

   Ja, jag har ju sett hur snabb han är på att dra kameran ur hölstret – rena rama Lucky Luke ju 😀

   Får se om jag pallar med att köpa en pall idag, eller om det får vänta tills imorgon. Fast då kanske lagret är slut… 😉
   Kram

 14. Inger Rozén skriver:

  Hej.Du har ju kamera!
  Kram,Inger

 15. BP skriver:

  Skrattade gott åt första bilden. Om man förstorar den ser det ut som om brödet sträcker ut en bautastor tunga åt tjejen. Hahaha!
  Jag gör precis som du. Har alltid min lilla kamera i en läcker limegrön fodral med mig. De senaste mobilerna tar ju riktigt skarpa och högupplösta bilder – Gerds kamera är ett bra exempel på det, men jag har ”bara” en iPhone 5S och kvalitén på bilderna där är inte i min smak. Så jag håller mig även fortsättningsvis till min Sonny.

  PS. Det skulle aldrig falla mig in att släpa på en systemkamera. Dessutom är de så avancerade att jag inte ens skulle förstå inställningarna. DS.

  • Ama de casa skriver:

   Jag gillar inte när maten tittar på mig, men om den räcker ut tungan… Nej, inte det heller 😀
   Det där limegröna fodralet har man ju kunnat skymta både här och där i speglingar 🙂
   Anders mobil tar riktigt bra bilder, och min borde göra detsamma eftersom det är samma modell, men jag kan inte hantera den. Kommer åt alla knappar och appar hejvilt. Haha! Kom just på en gång när det var ett par killar som ville att jag skulle fota dom uppe på Santa Barbara i Alicante med ena killens mobil. Jag vände mobilen åt fel håll först, så det var supernära att dom fick en selfie av mig 😀

   I ungdomens år släpade Anders på en hel fotoväska med en systemkamera och ett flertal objektiv. Dom dagarna är över… 😀

 16. Anette skriver:

  Jag är som du, har nästan alltid en mindre kamera OCH mobilen med i väskan. Gillar kameran bäst, den tar bättre bilder, kanske det beror på fotografen.

 17. Av platsbrist i fickorna får kameran inte plats. Tar mest bilder med mobilen. Det spelar egentligen ingen roll om det är kamera eller mobil jag fotograferar med, de blir suddigt vilket som 🙂
  Ha en fin dag! 😀

  • Ama de casa skriver:

   Känner igen det där. Fast jag prioriterade kameran framför mobilen. Till slut föll jag till föga och plockade fram handväskan…
   Tack – ha en fin kväll!

 18. åsa i åsele skriver:

  Jag fotar ju nästan dagligen med både mobil å systemkamera,
  beror ju liksom på läget och till vad jag ska ha bilden,
  mobilen är bra att fota med då jag ”bara” ska lägga ut Instagram/bloggbilder på min dag…

  Jag har nyss framkallat bilder från april & maj 2017 å det blev drugt 200 bilder å då valde jag ändå vilka jag skulle framkalla o dem var ju kameratagna 😉

  Ha en fin dan före dan före dan före dan före dan före dopparedan 🙂 vilket betyder att det blir ett dopp i grytan eller? kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag kör mest med mellantinget – den lilla kompaktkameran.

   Javisstja. Du tar fram bilderna, hoppas det blev rätt storlek den här gången 🙂 Vi nöjer oss med att ha bilderna i datorn och kollar på bildspel ibland på ”TV-n” 🙂

   Dopp i grytan blir det nog inte, men nåt litet, litet julbord kanske det blir 🙂
   Kram

 19. trollet skriver:

  Nästan bara mobilen, har en systemkamera men det blir för sällan den dammas av… SKA komma ihåg att ta med den på jul;)

 20. Ditte skriver:

  Visst är mobilen behändig men den har ju inte alls den upplösningen som en bra kamera har. Det synd ju om man trycker bilder eller tittar på en riktigt stor skrn. Lätt hänt då att bilderna blir gryniga som är tagna med mobiler. Är det mulet eller mörkt märks också stor skillnad. Jag tror mobilens kamera är ett bra komplement. Har oftast mina två mundre kameror med, Den ena med superzoom och den andra med helt andra kvalitéer. Och är det extra som ska plåtas åker den stora systemkameran med. Är nog tämligen välrustad i kameraväg.
  Din lilla ”röda” verkar ju hänga med bra och lite nya kameror då och då piggar akktid upp.
  Tänkte också att makrobilder och naturbilder ibland får ett annat lyster med en bra vanlig kamera eller systemkamera.
  Visst är fotografens skicklighet också en faktor att ha med i bilderna…
  Trevlig tisdag!

  • Ama de casa skriver:

   Javisst är en bra kamera bättre. Ännu i alla fall, men mobilkamerorna blir bättre och bättre. Stor skillnad nu mot den första jag hade som kunde ta bilder. Minns att en kollega tog ett foto på mig där jag höll i en skylt där jag skrivit ”VILL HEM” som jag sen mms-ade till Anders (som brukade plocka upp mig på sin väg hem från jobbet). Haha! Nu kan jag inte ens ta emot mms… Även mejlen har tagit över i telefonerna 🙂

   Anders naturbilder med mobilen blir ofta minst lika bra som mina som är tagna med min lilla röda. Men som du säger – det beror nog en del på fotografen också 😉
   Tack detsamma!

 21. Heja Ama klart du ska hålla dig till din lilla röda kamera.
  Själv borde jag fotografera med min Nikon D7100, men jag slarvar mycket och tar gärna fram min ”Ajfåån” och knäpper kort, sen har jag ju hamnat in på Instagram där jag trivs, snabba foton och snabba texter passar mig bra.

  Hoppas att du och Anders får en finfin julvecka och en trevlig julhelg, det börjar ju närma sig.

  Julkram från Rantamor.

  • Ama de casa skriver:

   Hej Rantamor! 🙂
   Du tar ju såna otroligt fantastiska bilder jämt! Så helt kan du inte ha övergivit din Nikon.
   Instagram har jag aldrig varit inne på, har liksom fullt upp med bloggen, det får räcka 🙂
   Tack så mycket, och tack detsamma till både dig och Rantafar!
   Kram tillbaka!

 22. Mobilen, till 99,9% Övrig tid systemkameran.

 23. Susjos skriver:

  Syns troligen på min blogg att detär mobilen som används, kamerorna har blivit bättre och bättre, men går väl inte att jämföras med en systemkamera…
  Kram och trevlig kväll!

  • Ama de casa skriver:

   Du har ju jättefina bilder på bloggen! Systemkameror är jobbigare att ha med sig, och dessutom är dom såklart svårare att hantera med alla dom inställningarna som finns och som man bör begripa sig på ifall bilderna ska bli vettiga 🙂
   Kram och ha en fin dag!

 24. yfronten skriver:

  Jag har gått över helt till mobil, för det är enklast att föra över bilder från den till datorn + det där att jag alltid har den med mig. Jag har inte sett så många som fotar med padda men det kommer säkert mer och mer.

  • Ama de casa skriver:

   Anders mobilbilder kan jag enkelt hämta på nätet. När det gäller kameran är det bara att stoppa in minneskortet i datorn (mha en usb-adapter nu, då originalstället är trasigt, utnött kanske?). Lika enkelt båda. Jag har oftast både mobil och kamera med, men det är nog vanligare att det är mobilen som är glömd hemma 🙂

   På kryssningarna var det väldigt vanligt att folk använde sig av paddor för att fota. Tro om det har med varifrån man kommer att göra? Mest amerikaner på dom två första och australiensare på den tredje. Eller så har det helt enkelt med ålder och syn att göra 😉

 25. Jag använder uteslutande min mobiltelefon att fota med. Min Windows gillade jag bättre att fota med än min Motorola, färgerna blev läckrare om än inte lika verklighetstrogna som Motorolan.

  Innan vi flyttade köpte vi en jättefin (och dyr) Sony som är något mellanting mellan kompakt och system, tror jag. Den har inte använts mycket den …

  • Ama de casa skriver:

   Vi har också en sån där ”mellantingskamera”, även den en Canon som våra övriga kameror. Den får följa med på vissa resor, men används ytterst lite. Nästan inte värt att ha med den alls. Fast i vissa lägen har det varit den som tagit dom bästa bilderna. Ja, med Anders som fotograf då. Speciellt när man ska fota djur på håll… Bättre zoom och ljusvärde (kanske det heter?) 🙂

 26. Sussi skriver:

  Jag använder bara mobilkameran nuförtiden. Jag köpte för några år sen en systemkamera men den ligger mest i lådan. Den är ju så bökig att ta med sig 😉

  • Ama de casa skriver:

   Ja visst är det knöligt att ha med finkameran. Och mobil-
   och kompaktkamerorna blir bara bättre och bättre, så oftast är det inte värt besväret att släpa med den.
   🙂

 27. Leffe skriver:

  Gomorron Ama! Kameratillverkarna hänger inte med bara. De skulle för länge sedan ha kommit med ”kameran som det går att ringa med”. 🙂
  Jag hittar inte ens min kamera, tänk om det ändå gick att ringa på den. 😦

  • Ama de casa skriver:

   Gomorron Leffe! 🙂
   Haha! Ja, den där tvärsomkameran skulle vara perfekt för mig! Eller kanske inte… Köpte ju en mobil en gång med ett objektiv som ”hoppade ut”. Det fick jag alltid i handen så jag kletade ned objektivet. Det var bara att lämna tillbaks den till MediaMarkt. (Dessutom hade den ingen fångrem, vilket kändes otäckt eftersom det fortfarande var fredagsmarknad här då 😉 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: