Vi har fiber!

 

Vi hade förberett.

1

Dragit fram TV-bänken, datorn och datamojängshyllan. Sladdallergikern blev därmed lite avslöjad var han hade gömt alla sladdarna.

Vi hämtade upp nödvändiga nycklar hos presidenten till diverse utrymmen för telefoni och sånt i fastigheten. (Presidenten i föreningen, alltså. Spanien är för övrigt en monarki så det finns ingen ”riktig” president)

2

En nyckel visade sig inte alls vara nödvändig. Den där snörpen till telefonskåpet i entrén gick ganska lätt att få bort utan nyckel.

3

Till det här rummet uppe på taket med… andra sladdar och grejs, dit behövdes nycklar för att komma in. Fast en kofot hade kanske också fungerat.

Då var vi förberedda så långt vi kunde.

Så igår – två minuter före utsatt tid – ringde det på porttelefonen. Två killar hämtade upp nycklarna och var borta ett bra tag för att få upp fibern från gatan till vårt våningsplan.

4

En mycket trevlig kille kom in och började fixa i luckan inne i vår hall, medan Ama studerade fibern. Fast det där var inte själva fibern – den var gömd inuti den där tunna sladden.

5

Anders hjälpte till inne för att få dra in kabeln in i lägenheten utifrån skåpet i trapphuset där killen från TVT stod och tryckte på.

6

Och se bara vad BRA det blev! En typisk spansk sladdragning. Bara man lägger tillbaka mattan över så blir det ju hur fint som helst!

Haha! Nejdå, härvan som låg där var den som skulle vidare ut till vardagsrummet där vi (läs Anders) ville ha routern.

7

Här ordnas själva fiberingången in till lägenheten.

8

Blev HUR bra som helst, och precis där Anders hade önskat det hela. Resten av grejset är inne i väggarna nånstans och syns inte alls.

9

Själva fibern är det där som sticker ut (och knappt syns) från den gula kabeln, och den finns även inuti den vita kabeln (lite styvare, och det är den som nu bor i väggen). Den svartvita är ett extra skyddshölje. Fibermannen förklarade mycket snällt och pedagogiskt för Ama.

10

Undrar varför man kallar fiber för bredband ibland? Dom är ju hur tunna som helst. Tänk bara att det kan gå så snabbt med allt i den där ickillipickillismala lilla tråden? Nog är det underligt…

Men ja. Vi har fiber!

Det är bara en liiiten detalj…

Det finns inget internet i fibern.

Eftersom vi är dom första som fått installationen gjord i det här huset så var det inte riktigt klart nere i låddan på gatan. Men Ama får väl skylla sig själv. Hon har bönat och bett om fiber, och det har hon fått. Borde nog ha önskat internet på samma gång?

11

Men fibern kom trots allt före marknadsflytten. Alltid något.

Ha en härlig fredag!

Gomorron!

PS: Eftersom vi fortfarande har ett fungerande internet via adsl så är Ama inte alls stressad och är övertygad om att det kommer att ordna sig snart. Killarna var här och jobbade i 2,5 timmar, och installationen kostade 50 euro inklusive router och allt. Klart överkomligt.

Annonser

56 Responses to Vi har fiber!

 1. Yvonne skriver:

  Stort grattis till fibern, verkar vara fiffigt att fixa allt inomhus och utomhus och sen kan folk vänta några dagar på internet, men det är ju klart till 90% iaf. Att marknaden inte flyttat tycker jag däremot är ganska skandalöst, vad väntar de på ????

  Hoppas ni får internet i trådarna nu och att det funkar som det ska.

  Ha en fin fredag

  • Yvonne skriver:

   Föööörst igen, vad gör folk ? Sover, eller?

  • Ama de casa skriver:

   Tack och grattis till dig med Yvonne! 🙂
   Jo, fast han som var här inne och grejsade var väldigt besviken över att det inte funkade på en gång. Men det var bra att han visste att det inte skulle funka INNAN han satte i routern, så att problemet sitter där ute i nån knutpunkt nånstans, alltså.

   Ja, vad väntar marknaden på? Att vi ska ha ett fungerande internet via fiber kanske? 😉

   Ha en finfin fredag ni med!

  • Robert skriver:

   Var har jag glasögonen? 😀

 2. Kulramen skriver:

  Hej,
  Ja vi bytte till fiber när vi var nere i Torrei januari fast jag märker ingen direkt skillnad (fast det säger jag inte högt iallafall inte till maken). Känner igen sladdallergin, maken tar och lindar alla sladdar och binder ihop dem med en plastflerp… och gömmer. Så drar man i en sladd så kan det dyka upp gömda ihopsnurrade sladdrullar. Nästa vecka åker vi ner till Torre igen, ska bli skönt med värme.

  • Ama de casa skriver:

   Hejsan!
   Haha! Då ska jag ska inte skvallra för maken 😀 Du kan ju alltid köra bredbandskollen eller så ifall du vill märka skillnaden 😉
   För vår del blir det både snabbare och billigare med den här lösningen, och framförallt så kan vi (förhoppningsvis) göra oss av med den fasta telefonen som vi inte använder alls förutom till vårt nuvarande internet via adsl.

   Det är faktiskt väldigt bra att vara gift med en sladdallergiker – skönt att slippa se trasslet. Man får faktiskt skylla sig själv lite ifall man drar i dom så dom kommer fram… 😉

   Det är fantastiskt skönt här nere nu, och nästa vecka ser inte heller dum ut 🙂

 3. Geddfish skriver:

  Först blir jag nog aldrig igen, suck, men grattis till fiber utan internet! 😀 När internettet kommer blir det väl ingen hejd på bloggandet, hihi 😉
  Go fredag 💚

 4. Robert skriver:

  Bara internet och en flyttad marknad att vänta på alltså. 😉

  Gomorron! 😀

 5. MariArne skriver:

  Skillnad i pris kan man säga! I Sverige betalade vi 18000 kr för installation. Grattis till fibern. Innerhållet komner nog tids nog. Före eller efter flytten av marknaden. Dvs vilket år som helst. Kram Marianne

  • Ama de casa skriver:

   Ja, nog var det en billig installation! Bra gjord, dessutom. Jodå, internetet kommer nog i sinom tid, det är lugnt. (Annat hade det låtit ifall jag inte hade haft ett fungerande internet allaredan… 😉 )
   Kram

 6. Trollet skriver:

  Man ska önska noga – det kan slå in 😉

 7. Grattis till fibersladden! Och bredband är det ju inte, som du påpekar.

  Vi betalade ingenting för installation och router till Movistar. Fast vi betalar ju nu varje månad. Obegränsad internet med en hastighet av 300 Mb fiber samt fast telefoni med 500 min varje månad (som vi inte nyttjar) betalar vi ca 45 €/månad för.

  Vet du vad ni kommer att få betala när ni väl får något fungerande?

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂

   Väldigt bra priser där!

   Vi har beställt 100 Mb till att börja med. Det kostar 24 euro i månaden. Funkar det bra tänkte vi gå upp till 300 och då kostar det 50 euro.

   Idag betalar vi ungefär 60 euro för 20 Mb (vi får dock ut max 12…) och den påtvingade fasta telefonlinan (pga adsl). Telefonica-telefonen har bott i garaget i flera år – på den ringde ändå bara en massa irriterande säljare. Vi tog upp den nu för att se att inget hände med telelinjen när installationen gjordes, och genast ringde det. En säljare som ville sälja på oss fiber. Haha!

  • Haha! Klockrent! Antar att telefonen fick flytta tillbaka ned i garaget illa kvickt. Fattar inte heller vad vi ska med fast telefoni till.

  • Ama de casa skriver:

   Sladden till telefonen åkte i alla fall ur väldigt raskt…
   Den fasta telefonin har vi inte använt oss av på många år. Behövs ju inte i dagens läge.

 8. "LillaSyster" skriver:

  Grattis till delsegern! Men du är ju bra mycket närmre än mig ☺ Ha en bra dag! Kram

 9. Ami skriver:

  Men grattis! Tänk att ni äntligen fick fiber 😀
  Kram

 10. Comsi Comsa skriver:

  Grattis till FIBERN 😀 – Nu kommer Ama att kunna blogga så fort så vi kanske inte hinner se inläggen, hihi….

  Glad fredag och kram ♥

  • Ama de casa skriver:

   Tack! 🙂
   Jo, nu kommer det att bli snabba inlägg! I alla fall när det kommer några såna där megapluttar i linan också… 😉

   Tack detsamma och kram tebaks!

 11. Znogge skriver:

  Grattis till fibern! Kul att ni blev först ut och att det är i hamn. Det ena brukar brukar leda till det andra så snart har ni väl nät också 😀 Men marknaden…

  Trevlig fredag!

  • Ama de casa skriver:

   Tack så mycket! 🙂
   Det är väl som dom säger – det kostar att ligga på topp! 😉 Fast ännu betalar vi inget, ja förutom installationen då, och den har vi ju fått gjord 🙂
   Marknaden. Den eviga undran. Senaste budet var tydligen ”efter påsk”. Aningens svävande – hela framtiden finns ju där ”efter påsk”… 😀
   Tack detsamma!

 12. farfar hebbe skriver:

  Men du,är det sant,,kommer ni att få fiber,före marknadsflytten,grattis.Undrar om du inte ska köpa en lott också nu när du har ”Flyt”..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Ja, jag borde kanske slå till på en lott idag när jag går ut. Många lottsäljare går runt här i stan, så det är inte så svårt 🙂
   Kram

 13. skåningen skriver:

  Grattis till fibern!
  S…Nu väntar jag bara på solen!
  Ha en bra dag!
  Kram!

 14. farfar hebbe skriver:

  Det ser ut att arta sig,helgrått i morse men nu glesnar molnen allt mer,solen kikar fram i luckorna som blir,snart är det nog bara en stor lucka i molnen..+5,8 just nu..Haé Kram.

  • Ama de casa skriver:

   Låter som det är finväder på gång där hos dig – härligt! Här är det strålande sol och… vänta, måste lätta på häcken och kolla termometern… 14 grader just nu 🙂
   Kram

 15. Ditte skriver:

  Grattis! Nu har ni ju fiber! Perfekt! Och vad gäller själva internetet så kommer väl det inim sinom tid. Man kan kanske inte få allt genast. Internet har nu ju ändå. Och fibern kan du ju titta på så länge.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Ditte! 🙂
   Visst har vi fiber! Det var ju precis det jag önskade, så jag får väl skylla mig själv… 😉
   Det är svårt att titta på den, eftersom den är instängd i väggarna. Men som tur var så lämnade sen pedagogiska installatören några små bitar (dom på fotot i inlägget) som jag kan studera. Ska nog pilla isär lite mer idag och kolla jättenoga! 😀

 16. ogamotoga skriver:

  Stort grattis!!! Hoppas det fungerar inom kort. 🤗

 17. Inger Rozén skriver:

  Hej!Vad betyder det?Kram,Inger

 18. Janne skriver:

  Grattis till fibern! Marknaden får gärna ligga kvar. Jag våndas över att se en annorlunda bild på den. Det finns säker en fobi för sånt.

  Ha en trevlig fredag och helg!

  🙂

 19. mamma c skriver:

  Ja, det är märkligt hur dessa små trådar får det att fungera. Men först måste ni bli aktiverade i skåpet. Tur att ni har ert gamla ADSL kvar.
  Kram

  • Ama de casa skriver:

   Visst är det konstigt! Även om dom vore tusen gånger bredare dom där, så skulle det fortfarande vara konstigt… Men jag försöker att inte offra energi på att tänka:
   – Hur i helskotta går det till?
   Mycket lättare att bara acceptera ATT det funkar. Ja, då när det fungerar, alltså 😉

   ADSL-et hade vi inte tänkt släppa direkt ändå, vill vara säkra på att det funkar BRA innan. Sen finns ju alltid det mobila att ta till i nödfall 🙂
   Kram

 20. Ylva skriver:

  Oj, vilket meck och vilken massa sladdar! Hoppas att du snart får tillbehör till fibrerna!

 21. åsa i åsele skriver:

  Grattis, även om det nu inte är Hipp hipp Hurra!!
  Så¨är det ju snart på G 🙂
  Kanske innan Anders fyller år…
  det är ju typ två veckor dit så 😉
  OBS jag vet ju när Anders fyller år eftersom han delar
  dag med Elin 😀

 22. Lena skriver:

  Grattis så långt, det är nyttigt med fiber, sägs det 😉 Vi fick andra chansen idag att säga ja till fiber men det blev nej igen 😉 Aha kanske därför G+ ville lura över mig 😦 Strul fortf. på google bloggar 😦 Ha en bra fredag!

  • Ama de casa skriver:

   Ja, det ska vara bra med fiber. Haha! 🙂
   Vi hade fiber i Sollentuna innan vi flyttade hit. Då fanns det som mest 1 Mb att tillgå här. Inte lika lätt att gå åt det hållet, kan man säga… 🙂
   Jobbigt när det strular…
   Ha en finfin fredag ni med!

 23. bpz3 skriver:

  Grattis! Äntligen:-) Fiber 1 – Marknad 0.
  Å bara som info – den där installationen gjordes hos oss år 2002 och kostade 2 500 kronor;-)

 24. Grattis 😀 och trevlig helg!

 25. surridurr skriver:

  Så härligt att ha fått in fibern. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: