Att runda eller inte runda, det var frågan

 

1

Här låg vi och vår kompisbåt (den pluttiga) i Ushuaia. När vi kom tillbaka från vår tur ute på Eldslandet var kompisen borta.

Vår båt låg kvar, det var ju bra så vi hann med den. Den skulle gå mot vidare äventyr vid 20-tiden.

2

Solen började gå ned. Det gör den rätt sent här nu mitt i sommaren som det är, runt 22-tiden.

Det ser ut som vi flyger och just kommit ovan molnen, men det är istället molnen som ligger lågt över bergen, bilden är tagen från vår balkong på båten.

3

Det ser fridfullt ut, men det var otroligt starka kastvindar som gjorde det omöjligt för kaptenen att lägga ut. Vindarna liksom tryckte upp vårt fartyg mot kajen, och det var inte stort svängrum. Vi hade fått meddelande om att vi var tvungna att invänta lugnare väder, och att morgondagens tänkta tur kanske skulle komma att ändras.

4

Här lägger vi äntligen ut från kaj. Då är klockan fyra på morgonen, 8 timmars försening alltså.

5

Vi tuffade på och väntade med spänning på kaptenens besked om den tänkta turen – att runda eller inte runda, det var frågan. Runda Kap Horn, alltså.

Och – weehooo!!! – vi skulle runda! Klockan 10 istället för klockan 8. Han kan det där med att köra in tid, kaptenen.

6

Vädret blev sämre och det blåste upp. Det meddelades att dom tyvärr var tvungna att tömma poolerna så vi skulle inte kunna bada (annat än i bubbelpoolerna). Det gjorde inget. Det var nog ingen som kände för att bada i alla fall. Inte riktigt väder för det.

7

Man kan skymta vårt mål där ute till havs, men tyvärr blåste det upp ännu mer.

8

Att runda eller inte runda blev återigen frågan. (Det ser ut som om Ama höll skeden i vacker hand, men hon hade bara förberett morgondagens frukost)

Svaret blev tyvärr att inte runda.

9

Så nära, och ändå så långt bort… Fast där borta vid pilen – dom östra delarna av Kap Horn-öarna – var vindarna ännu värre. Upp till 42 meter per sekund i byarna. Orkanstyrka alltså. Det blåste och gungade rätt friskt där vi befann oss också. Vi hörde hur frukosttallrikarna på buffén for i golvet två gånger.

10

Bilden visar vår kryssningtur genom dom sydligaste delarna av Sydamerika, med stopp i Punta Arenas och Ushuaia. Kaptenen la om den tänkta kursen (den streckade linjen) och styrde bort från Kap Horn mot vårt nästa mål.

Vad hittade Ama på då istället?

Tja… En Ama de casa är ju aldrig ledig…

11

… så det blev en tvättdag istället.

Men hur kul det nu än är att tvätta så kan inte Ama sticka under stol med att det skulle ha varit roligare att runda Kap Horn. Fast under andra omständigheter.

Nåja. Även om vi inte rundade Kap Horn, så körde vi i alla fall bredvid. Inte så illa det heller.

36 Responses to Att runda eller inte runda, det var frågan

 1. Susjos skriver:

  Oj, blev jag först att kommentera i din blogg?! 😉
  jösses vilken resa ni är ute på, ser att jag har många inlägg att läsa tillbaka på! Å inte blir ni sjösjuka heller på denna stormiga tur, eller har ni bra piller? God Fortsättning!!

  • Ama de casa skriver:

   Grattis, Susjos! 🙂
   Har full förståelse för att du har mycket att stå i nu… Själv lär jag har mängder att läsa igen när jag kommer till ett mer wiffivänligt område 🙂
   Nej, sjösjuka har vi inte varit överhuvudtaget, skönt! Har piller med, men har inte behövt använda dom.
   God fortsättning till er med!

 2. ogamotoga skriver:

  Det var synd att det blåst så mycket, men som sagt, bättre ta det säkra istället för det osäkra. 😊

 3. Lotta skriver:

  Riktigt trist att det blåste för mycket, hade varit spännande att läsa om. Ser fram mot att läsa om era kommande äventyr:)

 4. Ditte skriver:

  Vilka vackra bilder! Och vilka stormiga-orkaniga äventyr ni är ute på.
  Trist att det var sådan blåst att ni inte kom runt men en klok kapten som fattade beslutet. Ni kunde ju ändå se Kap Horn på avstånd.
  Men du fick ju rundat tvättmaskinen, nästan, och det kanske du inte gör varje dag det heller.
  Önskar er en lugnare fortsatt resa,

  • Ama de casa skriver:

   Ja, man får allt lita på kaptenen. Han känns trygg som både avvaktar när det är osäkert och sen kan ta igen tiden när det är bättre förutsättningar igen 🙂
   Haha! Att runda tvättmaskinen var nog ännu svårare än att runda Kap Horn. Den sitter rätt fast förankrad i väggen 😉
   Nej tvätt är det inte varje dag. Det här var bara andra gången. Om man blir elit-medlem här på Princess (efter ungefär en triljon seglingsdagar) så ingår gratis tvätt av personal. Får satsa på det 😉
   Tack – hoppas ni har det toppen ni med!

 5. Fina bilder! Tur att ni har en så rådig kapten 🙂 Usch kan känna hur det gungar :0 Hoppas ni hittar lugnare vatten. Kramen

  • Ama de casa skriver:

   Faktiskt så känns dom där gungningarna inte så mycket. Så länge man inte går omkring – då stapplar man runt som värsta fyllot 😀
   Nu är havet lugnare igen och vi går inte omkring som fyllon. Inte hela tiden i alla fall 😉
   Kram

 6. Yvonne skriver:

  Fina bilder och klok kapten ni har även om jag förstår det känns lite tråkigt att vara så nära och inte få runda Kap Horn. Usch , det verkar ju blåsa rejält på den här andra resan, men ni klarar er från sjösjuka iaf och det är ju bra.

  Hoppas ni kommer på lugnare vatten nu och ha det så trevligt på turen.

  • Ama de casa skriver:

   Nog hade det varit trevligt att få runda hornet. Men inte under dom förutsättningarna – jag är rätt nöjd med kaptenens beslut 🙂
   Det har blåst mer på den här andra delen av kryssningen. Kanske tur att vi normalt håller till på norra halvklotet? 😉
   Lugnare är det nu, och vi har hittills inte drabbats av sjösjuka. Peppar, peppar… *knackar mig i huvudet* 😀

 7. Runda Kap Horn i ena vågskålen och en runda med tvättmaskinen i den andra … Skummande och virvlande företeelser båda så positivt tänkande! Lite likheter finns det. Eller kanske inte.

  Men du är attans snygg där du färgmatchar tvätten!

  • Ama de casa skriver:

   Jag hade önskat att det hade virvlat och skummat mindre, men är nöjd med kaptenens beslut. Att tvätta hör inte till mina favoritnöjen, men det var behövligt.
   Haha! Visst är jag bra på det där med att matcha! 😀

 8. Gilla skriver:

  Det var ju en förfärlig storm, som ni råkade ut för. 42 meter i byarna verkar vara lite skrämmande.
  Det har ju stormat hos oss också. Den döptes till Stormen Gorm. Hos oss stormade det mest på natten och då brukar vi mest sova.
  Det var ju tur att det fanns tvättmaskiner ombord. Tänk om det hade stormat så mycket att folk hade börjat kräkas! Då hade de maskinerna kommit till pass ordentligt.
  Gott Slut och ett Gott Nytt År önskar jag er.

  Kram/Gilla

  • Ama de casa skriver:

   Just där vi åkte istället för att runda hornet var det något lugnare i alla fall. Båten känns väldigt stabil och trygg så skrämmande har det inte varit.
   Stormar är inte kul var man än befinner sig, men i sängen är nog bästa stället. Åtminstone om man kan sova bort det hela.
   Ännu så länge har jag inte sett nån som mått illa. I och för sig har dom hängt ut kräkspåsar lite här och där, men folk verkar pigga. Fast dom som inte mår bra kanske stannar i hytterna?
   Tack detsamma och kram!

 9. Comsi Comsa skriver:

  Oj, jag hade nog blivit sjösjuk…. Synd ni inte fick runda Kap Horn, men ett litet ni fick iallafall se lite ditåt….

  Kram ♥

  • Ama de casa skriver:

   Jag tror faktiskt inte att du hade blivit sjösjuk, båten går väldigt ”rakt” trots vindarna och vågorna. Gungar bara till rejält nån gång emellanåt.
   Visst var det trist att vi inte fick runda hornet, men det gör inte så mycket, det är så många andra kuliga saker vi har fått se och uppleva 🙂
   Kram

 10. Inger Rozén skriver:

  Hej!Kaptenen tänker på ert bästa!Utom,att inte ha gratis Wifi till Ama!
  KramInger

 11. åsa i åsele skriver:

  Oooups så det blåser… huvva tänker jag som ogillar båtlivet – förutom när jag åker snålskjuts med Er 🙂
  Trist att Kap Horn bråkade så Ni icke fick en runda…

  • Ama de casa skriver:

   Det har blåst rätt rejält på sina håll, fast det märks inte så mycket ombort (förutom ”fyllegången” då 😉 )
   Det hade varit kul att runda hornet, men jag är nöjd med kaptenens beslut.

 12. Ann-Kristin skriver:

  Så synd att ni inte kunde runda Kap Horn pga förfärlig blåst. Men ni kom ju ganska nära ändå. Jag gillar inte att vara på sjön/havet när det är sjögång.
  Tvättdag kan ju behövas ibland, passar ju bra att göra det vid dåligt väder.
  Kram/A-K

  • Ama de casa skriver:

   Jo, vi fick ju se en skymt av hornet. Men att runda hade varit ännu bättre. Under andra omständigheter…
   Tvätta blir ju ett nödvändigt ont när man är ute så länge, och det var likaså bra att passa på 🙂
   Kram

 13. Robert skriver:

  Ni skulle ju till Antarktis hade jag tänkt! 😉

  Goddag! 😀

 14. Nu har jag scrollat mig igenom några inlägg hos dig, vilken härligt tripp ni varit ute på 🙂 Det känns nog tryggt ändå, att kaptenen var klok och inte tog några risker !

  • Ama de casa skriver:

   Jodå, det har varit en alldeles fantastisk resa. Lite synd på hornet bara, men visst är kaptenen en klok man. Han ville varken riskera oss eller besättningen sa han 🙂

 15. BP skriver:

  Som du säger – så nära, och ändå så långt bort. Men ni såg åtminstone det omtalade och fruktade Kap Horn. Dessutom har du ju bildbeviset också. Men synd ändå såklart. Det var säkert kryssningens höjdpunkt för många skulle jag tro.

  Att tvätta är ju kanske inte så dumt med tanke på blåsten. Kan tänka mig att tvättstugan ligger längst ned på båten, och där brukar det ju gunga mindre;-)

  Fantastiska bilder förresten:-)

  • Ama de casa skriver:

   Hade varit himla kul att runda det där hornet. Även om det ser ut som vilka klippöar som helst så är det såklart speciellt.
   Tvättstugor finns det faktiskt två stycken på varje ”hyttvåningsplan”, en per korridor. Dom ligger dock mitt i båten på alla plan, där det gungar minst.
   Kostar 3 dollar per tvätt/tumling. Betydligt billigare än att lämna in den, och självklart har jag med mig egna tvättpiller från Mercadona, ekonomisk som jag är 😀

 16. Vilken resa ni gjort!!!!

 17. Lena skriver:

  Kaptenen tog säkert ett bra beslut, såklart samtidigt en besvikelse för er, men naturkrafter kräver respekt, blev minnesvärt ändå! Forts god tur *<:-) *<:-)

 18. Birgitta Edlund skriver:

  Jag hade nog också hoppat att runda. Såna vågor är inte att leka med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: