Ama klarade uppkörningen!

 

För tre veckor sen gick vi hit:

1

Nej inte till den där oculistan – som låter som nåt ockult, men som efter kontroll i ordboken visade sig vara ”ögonläkare” – utan till Cereco nere på Calle Caballero de Rodas.

Det var dags att förnya våra spanska körkort.

Först fick man faktiskt träffa just en ögonläkare som gjorde en enkel synundersökning och ställde några frågor. Ama blev nervös när hon först inte kom på vad bokstaven ”V” heter på spanska, men såg den, det gjorde hon.

Sen blev det uppkörning!

Jajjemensan.

Uppkörning i TV-spelsversionen kan man säga. Tre varianter av koordinations- och reaktionstester. Den svåraste såg ut nåt sånt här:

2

Ama har försökt återskapa det hela med hjälp av vår TV-skärm och paint. Dom där röda banden svängde separat hit och dit, och dom vita bollarna som rörde sig skulle man styra med hjälp av två vred. Det gick ut på att ”inte röra kanterna”, om dom vita kulorna nuddade en kant så lät det BEEEP. Det lät BEEEP mest hela tiden när Ama körde… Men tamejtusan – hon klarade uppkörningen!

Sen gick man in till en annan doktor som tog blodtrycket och frågade om mediciner, operationer och lite sånt. Han ledsnade nog på Ama’s alla operationshistorier.

Och igår – tre veckor efter vi var där – så damp detta ned i brevlådan:

3

Frågan är bara varför man alltid ser ut som en mupp på såna där id-handlingar? (Förmodligen för att man faktiskt ser ut som en mupp, det är bara att kolla i spegeln) Sen har dom väl fått det där födelseåret helt fel också… Nåja. Körkortet gäller nu i 10 år till.

Man kunde välja att betala 37 euro för själva undersökningen (obligatorisk vid förnyelse av körkort här i Spanien – bra!), eller 65 om man dessutom ville att dom skulle sköta resten med trafikmyndigheterna i Alicante så att vi sedan bara fick hem körkortet i brevlådan.

Vi valde givetvis det senare. Myndigheter här i Spanien är inte att leka med.

Himla smidigt. Det enda vi behövde ha med till Cereco var våra gamla körkort sen kom dom nya neddimpandes i brevlådan tre veckor senare. Fotot (det snygga…) togs på plats.

Lite skillnad mot när vi skulle konvertera våra svenska körkort till spanska – det tog tre månader. Det har Ama berättat om HÄR.

Ama for med lite osanning… Lova att inte skvallra!

Den första läkaren frågade hur långt Ama körde per år, på ett ungefär. Slog till på 400 mil. Det är ju nästan sant – hjälper ju till med körningen väldigt mycket, fast från passagerarsätet då. Körkortet är ändå bra att ha som id-kort trots allt.

Gomorron!

Annons

57 Responses to Ama klarade uppkörningen!

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Grattis då från ett regnigt Skutskär,ska bli bättre senare idag..Haé Kram.

 2. Preciosa skriver:

  ¡Felicidades! Bra gjort! Det är bra att ha kortet i fall man måste köra 🙂 Sånt kan hända.
  Kram P ♥
  .

 3. Robert skriver:

  Inte så illa. Grattis! 😀

  Gomorron, förresten. 😉

 4. Svempa skriver:

  Morrn, morrn! 😀

 5. Marie skriver:

  Grattis! Det gick ju fort.
  Kram och god morgon.

 6. Susjos skriver:

  Vilken körlektion! Undrade också om du brukar köra bil, och fick ju svar till sist! Kan tänka mej att du är kartläsare också , ihop med GPS:en 😉 … Vi njuter vidare av Kalifornien , Kram kram! Å tack för tips om gratis wi-fi på mc Donalds , det hjälpte oss häromdagen !

  • Ama de casa skriver:

   Jäpp! Jag är kartläsare också. Ibland tycker jag att GPS-en har fel och tar över. Det brukar dock inte bli så bra… 😉
   Jag gillar att hänga med på ”storkartan”. GPS-en är så närgången 😉
   Wiffit på Donken är inte dumt att ta till 🙂
   Kram

 7. Leffe skriver:

  Gomorron Ama! Det är bara att gratulera till det ”nya” körkortet. Hopas det blir 400 mil i år också! 🙂

 8. Janne skriver:

  Grattis till de förnyade körkorten! 🙂

 9. farfar hebbe skriver:

  Ja du,om man tänker efter så har vi ju,Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin,sen inte att förglömma Farbror Blå.
  Ja hopp om ljusning finns till em..Haé Kram.

 10. Birgitta skriver:

  Äntligen en förklaring till varför alla dessa id-foton är så mupp-liknande. Nu behöver jag inte fundera längre över det! Tack! Å grattis till en lyckad förnyelse!

 11. Ami skriver:

  Grattis! Men jag lovar inte att jag inte ska skvallra….ska tänka på saken 😉

 12. åsa i åsele skriver:

  Att ha körkort som id-kort verkar vara vanligt 🙂 Men det är ju bra att ha tillåtelse att köra bil ifall det behövs… kram

 13. Grattis! Jag tror att det finns någon slags lag om att en inte kan bli bra på bilden till körkortet!

 14. "LillaSyster" skriver:

  Märkligt sätt att förnya på. Här hemma behöver man bara ta ett kort och skriva under. Ja, betala förstås och gå till posten och hämta ut det nya. Inget samtal el kontroller. Självklart att du ska ha ett körkort! Men 400mil lite mer kunde du väl sagt ☺ kram

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker faktiskt att det är bra att det görs nån sorts kontroll, den var trots allt inte särskilt komplicerad 🙂

   Jag sa först siffran 400, sen kom jag på att ”mil” inte finns i spanskan. Han doktorn undrade om jag kanske menade 4000 kilometer och då nickade jag. Lite skyldigt sådär… 😉
   Kram

 15. Inger Rozén skriver:

  GRATTIS!
  kram,inger

 16. Ditte skriver:

  Grattis! Perfekt nu att ta sig iväg på egna äventyr eller med Anders som co driver .Nu vet du att du är körfärdig för x antal år till och nya äventyr längs vägarna väntar på dig.
  Att ha körkort är en frihet! Är det dessutom giltigt är det än bättre.

 17. ”Lillasyster” ovan tyckte det var ett märkligt sätt. Själv tycker jag nog att det är jättebra! Hur många halvblinda reaktionslösa människor är det egentligen som får sitt nya körkort per automatik i Sverige? I Spanien finns det tillräckligt med vettvillingar i trafiken ändå.

  Och dessutom lite valuta för pengarna med ett litet ögontest osv. I Sverige betalar man ju lika mycket bara för att få hämta ut en plastbit hos postombudet.

  Grattis till kortet!!! Och du är så söt så.

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker också att det är bra att det görs kontroller. I Sverige är det väl bara undantagsvis som läkare beordrar att körkort ska dras in.

   Tack 🙂

 18. mariama de casa skriver:

  Smidigt men varför får Ama bara köra bil (B)
  Punkt 9
  MariAma får även köra (moped)
  Punkt 9 AM B
  Körde nog simulatorn lite bättre 😂

  Trevlig helg

  • Ama de casa skriver:

   Fortmoppekörkort fick man inte per automatik när jag tog körkort. Det försvann ett par år innan. Och likaså bra det, kan jag tycka 🙂
   Fast du var säkert skickligare på det där TV-spelet 😀
   Ha en fin helg du med!

  • Fast AM är väl EU-moppe? Och det har jag, tog körkort 1988. Aldrig kört en moppe i hela mitt liv, inte ens åkt. Men jag får.

  • Ama de casa skriver:

   Åh! Vanlig moppe har jag kört massor! Fast efter att jag fyllt 30… Körde moppe till och från jobbet i många år. Från Sollentuna in till centrala Stockholm. Fast utan moppekort… Hade jag behövt ett sånt? 😉

  • Ama de casa skriver:

   Haha! Hittade just en film som bevisar att jag kör moppe. Utan körkort – och utan hjälm… 😀

 19. BP skriver:

  Även som ”co-driver” måste man ha körkort, helt klart! Grattis till en lyckad ”uppkörning”. Egentligen ingen dum idé med ögonundersökning och ”test” var 10:e år. Håller faktiskt med Emma här, även om det just i ditt fall inte spelar någon roll, då du ju aldrig kör själv;-)

  • Ama de casa skriver:

   Jag tycker som sagt också att det är bra med dom där kontrollerna. Och vem vet? En dag kanske jag tuffar till mig och sätter mig bakom ratten? 😉

 20. torrebloggen skriver:

  Grattis!
  Kram!

 21. Ruth i Virginia skriver:

  400 mil – lemme see – det blir 4000 kilometer.
  Undertecknat ”på heder och samvete” givetvis.
  Bästa kudden är ett rent samvete, så kanske du
  inte sover så bra nu ett tag. ”A little white lie.”
  🙂 Nä, det tar jag tillbaka. Man ska inte le åt …..

  Vet du hur bilen startas? Tror du Anders skulle
  sitta i framsätet me dej vid ratten? Antagligen
  i baksätet med en papperspåse över huvu´t,
  som jag gjorde, när vi åkte långväga taxi i Indonesien.

  • Ama de casa skriver:

   Jag behövde inte underteckna nånting. Förutom signaturen till själva körkortet då 🙂 Sömnproblem har jag inte fått av detta i alla fall 😀

   Jag startade bilen häromsistens. Minns inte varför, men det gjorde jag. Jag tror snarare att han skulle sitta bredvid mig med vitt uppspärrade ögon… 😉

 22. Fia skriver:

  Grattis! Vilken rolig uppkörning, men jättebra med syntestet! Och visst är körkortet bästa id-handlingen, räcker dubbelt så länge som pass och vanligt id-kort, åtminstone i Sverige.
  Ha en fin helg, här åskar det just nu.

  • Ama de casa skriver:

   Tack Fia! 🙂
   Jodå, 10 år räcker det och det är ju bra. Onödigt kort tid med bara fem år.
   Hoppas att åskan har dragit vidare nu. Fast det kan vara rätt mysigt med åska, om den inte blir för närgången… 🙂

 23. Comsi Comsa skriver:

  Grattis och jag tycker Ama ser ut som en söt mupp 🙂

  Kram ♥

 24. Ylva skriver:

  Jag tänkte just att du väl inte kör så mycket. Men man kan ju ha ett körkort ändå. (Jag kör till stugan som är 15 km bort ibland.)

 25. Veiken skriver:

  Jag har just skickat efter ett nytt svenskt körkort, nåja, ansökt om 10 år till. En bild skickades med och ingen i hela världen kan se att det är jag, men ett nytt körkort vill jag ha! Smidigt för er i Spanien. Dessutom prova ett TV-spel helt gratis! 🙂

  • Ama de casa skriver:

   Nja… TV-spelet kostade i och för sig 37 euro… 😉 Visst är det enklare i Sverige, men dom där kontrollerna är nog inte så dumma trots allt 🙂

 26. Gilla skriver:

  Värre är, att våra pass har gått ut och det är ju nästan omöjligt att få ut nya, eftersom Sverige har koll på in och utfarter från landet. Man har inte tid överhuvudtaget att ta hand om sina egna medborgare. Som väl är, så har vi i alla fall inte några tankar på nån utomlandsresa än. Förutom att vi tänker att åka över Öresund och besöka Helsingör. Då räcker det med ett körkort på båda sidorna. Utan det kan man inte komma hem igen. Och mitt gäller ännu.

  Kram/Gilla

  • Ama de casa skriver:

   Kanske likaså bra att fixa pass nu då? Om det tar sån tid, menar jag. Rätt vad det är kommer perfekta resan mitt framför näsan på er 🙂
   Kram

 27. Lotta skriver:

  Hej

  Bilden ser ju riktigt bra ut, då skulle du se mitt nya nationella id-kort. Fick be om att tjejen skulle ta en bild till!!!! Tycker att det är konstigt att Polisen har så dålig utrustning att man inte ens kan ha glasögon på.Nu ska jag och vår dotter skaffa nya pass innan nästa Torreresa….. kommer väl att se lika jävlig ut på passet, haha.

  • Ama de casa skriver:

   Här fick jag aldrig godkänna bilden. Det fick jag göra i Sverige sist när jag skaffade pass. Efter andra försöket – som såg precis lika illa ut – så gav jag upp och godkände 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: