Improviserad matlagning

Ama de casa såg i tv-programmet Landgång på SVT Play hur Anne och German lagade till en laxrätt som såg otroligt smarrig ut.

Igår skulle vi fixa fina fisken hade vi tänkt. Ingredienserna som saknades hade vi inhandlat samma dag, nu skulle vi bara gå in och skriva ut receptet.

Typiskt! Det ploppade bara upp ett felmeddelande att svt-s server var överbelastad, försök igen senare…

Men är man hungrig så är man. Då får man ta till improvisation.

Så här gjorde vi:

Först gravar man en laxbit. Den biten hade vi redan ordnat, annars skulle det här inlägget bli väldigt långt. Ja, inte för att det är särskilt komplicerat att grava lax, men den ska ju ligga till sig ganska lång tid och det orkar ni nog inte vänta på.

Nåja. Man skär till en öppning i mitten på laxen så man kan proppa in saker inuti.

Spenat och purjolök fanns med på handlingslistan, så dom fick vara med. Dom gröna bönorna stod inte med på handlingslistan, men dom fick vara med ändå.

Rucola fanns ockå med på lappen, så det toppade vi med.

Hmm… Fasligt vad mycket fyllning det blir jämt…

… men med lite milt våld gick den nästan att stänga.

Sen virade vi in den i smördeg. Superbra! Då kan ju inte fyllningen smita.

Skjuts in i ung!

Voilà! Vi serverade med sallad, lite fyllning som inte fick plats inuti och en sås gjord på crème fraiche, thaisås och ingefära.

Nu i efterhand har jag kollat receptet och det var väl inte helt rätt tillagat, men jag kan meddela att det blev väldigt gott ändå!

Om ni skulle vilja veta hur det egentligen skulle ha gjorts så kan ni titta här.

46 Responses to Improviserad matlagning

  1. Maggan skriver:

    Det ser gott ut. Det står i receptet konjakssås men om man gör din sås kan man ta cognac vid sidan om. Med lite Lacao som Lumumba.
    Kram
    Maggan

    • Ama de casa skriver:

      Eftersom att receptsidan låg nere så missade jag konjaken helt och hållet. Klumpigt! Är det försent att ta Lumumban idag? 😉
      Kram

  2. frunatmaken skriver:

    Det där såg jag också. Det såg för mumsigt ut. Man kanske får lov att prova bägge varianterna.

    • Ama de casa skriver:

      Originalet kan jag inte uttala mig om annat än att det SÅG gott ut – Ama-varianten VAR jättegod. Fast originalet är kanske ÄNNU bättre 🙂

  3. Janne Hood skriver:

    Hejsan,
    ja det ser godis ut, verkligen, jag blir alltid hungrig när jag läser om mat – gärna med bild 🙂 Och Landgång gillar ja, den duon är så charmig! Kram och må bäst, Hooden —–>

  4. Em skriver:

    Det ser jättegott ut och själv gillar jag bäst när jag improviserar, hatar recept!!
    Sv: Tack, snälla du. Det känns som att det är bättre nu.

    • Ama de casa skriver:

      Jag brukar använda recept som stöd och för att få idéer. Sen improviseras det så gott som alltid 🙂

      Skönt att det känns bättre!

  5. Kina skriver:

    Hallå där! Det där såg verkligen supersmarrigt ut! Hoppas allt är bra med dig! Håller på att jobba ihjäl mig känns det som är inte alls van att jobba 100%, jag är ju van att kunna komma och gå och göra lite som jag vill!
    Kram Kina

  6. Nattis 2.0 skriver:

    Inte så förtjust i fisk… 🙂 Trots att jag bor på en ö och i en hamnoch med en fiskebåt som närmaste granne (nej just det det han skrotats)

    SVAR: varför går inte du med på morgonen?

  7. Vicke skriver:

    Svar: jag är osäker på vart han arbetade, Jag träffade honom på en facklig kurs i början av 80-talet

  8. ansepanse skriver:

    där ser du, inte behöver man recept bara man har fantasi 🙂
    kramar

  9. Znogge skriver:

    Viktigast var väl ändå att det blev gott! Inte utan att man blev en aning sugen här på kvällskvisten!

  10. Yvonne skriver:

    Hmmm…. Du kanske ska ställa upp i Tv som kocka?+ För det ser smarrigt ut…Jag är helt säker att den ”lever” jag scrollar med den.Men visst ser det mordiskt ut.Kram!

  11. diana skriver:

    Det där ser ju skitgott ut 🙂

  12. Hebbe skriver:

    Men du,det där ser ju riktigt gott ut,,och Lumumban den kan man väl ta när som helst..nu har vi haft ett par fina dagar,,det är bara värmen som saknas..Haé Kram.

  13. kloppan skriver:

    det verkar jättesmarrigt men jag tar inte risken att bli smartare( och det borde inte du heller göra för ni kanske slutar i antarktis då)

  14. Gun skriver:

    Det verkar jättregott! Landgång är ett så bra och mysigt program tycker jag, och Germand är jättegullig.

  15. Bibbi skriver:

    Jag såg det där programmet och din lax ser lika smarrig ut som Germans. Jag har skrivit ut receptet men inte kommit tillagningen än.
    Hittade till din blogg genom Hoodens. Gillar ditt sätta att skriva och dina fina bilder och roliga bilder.
    Återkommer och läser in mig ordentligt på din blogg när tiden finns.
    Kram
    Bibbi

    • Ama de casa skriver:

      Du gör åtminstone sakerna i rätt ordning! Det var ju typiskt att sidan skulle vara nere just när vi skulle laga till det 🙂
      Tack för dina fina ord, du är så välkommen tillbaka 🙂
      Kram

  16. Ellis skriver:

    Haha ibland lyckas man med egna rätter själv!
    Jag är lite smårädd av lax då jag blev väldigt illamående av laxpudding i skolan, men lax med citron är gott !

    • Ama de casa skriver:

      Visst – man ska inte vara rädd att exprimentera! Bara det inte gäller bakning, fast just bakning hoppar jag över helt och hållet för allas bästa 🙂

  17. Ellis skriver:

    sv: jag skall minsann upp halv 8 imorgon! skall till frissan!

  18. Diana skriver:

    Wow, tyvärr tycker jag inte om fisk men kan ändå tycka att det ser supersmarrigt ut! Inte illa av er att slänga ihop något utan recept sådär.

    • Ama de casa skriver:

      Vi hade lite minnesbilder också… Men det tog ju typ en vecka att fixa den gravade laxen, och det är långt för det stackars minnet 🙂

  19. anne skriver:

    Mums! Blev det nåt över? 🙂

  20. Stattinskan skriver:

    Såg ju skitagott ut .. men varför ska man ”garva” åt en lax? … Nähä, jaha … grava menar du? Dystert med bergavningar… JAG VET, dåligt, långsökt och …ja du vet ;-D
    Kramar

    • Ama de casa skriver:

      Ooops! Har jag stavat fel där? Tittade igenom, men hittade det inte i alla fall, så det får stå kvar 🙂
      Hahaha! Bara en aaaaning långsökt, för nu är den laxen begraven och det är lite sorgligt att den är slut…
      Kram

  21. Stattinskan skriver:

    … har inte disktrasorna anlänt än … förrästen …
    Kramar

    • Ama de casa skriver:

      Nej du… Dom har inte anlänt. Fast å andra sidan fick Anders ett par födelsedagskort igår som skickades den 20:e april från Kalmar. Jag undrar om dom kanske hade fastnat i askmolnet, skickats med båt, eller nåt?
      Jag håller tummarna för att dom kommer fram snart!
      Kram

  22. Sussi skriver:

    Oftast när man improviserar blir det godast. Den maten du gjorde såg verkligen jättegod ut 🙂

    Kramisar

    • Ama de casa skriver:

      Det man improviserar in i matlagningen är ju sånt man tycker jättemycket om, då kan det ju inte bli sämre i alla fall 🙂
      Kram

  23. Ia skriver:

    Nu kunde jag inte hålla mig längre från att gå in och kolla Din blogg. Förösker ständigt värja mig från att läsa fler så det ska bli mer tid till IRL-livet…men, men…man kan ju itne lyckas med allt!!!

    Oj, så gott det där såg ut! Ska ju överraska Blivande med nåt gott i helgen…tror det kan bli lite lax 😉

    Ha en bra dag!!!!

    • Ama de casa skriver:

      Hej på dig!
      Kul att jag lyckades snärja dig till slut 😉 Jag förstår precis hur du menar 🙂
      Lax sitter aldrig fel!
      Ha en bra dag du med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: